ELPOLLTV

Dis20042024

Back Estàs aquí:Inici Notices La "Drosera rotundifolia" torna al Ridaura
Dimecres, 18 Setembre 2013 11:28

La "Drosera rotundifolia" torna al Ridaura

Publicat per 
Valorar aquest article
(12 Vots)

Fa uns dies un equip del Poll TV, acompanyat per Quim Castelló 'L'Esquilet' va anar d'excursió al Ridaura per tal de veure de primerà mà la Drosera rotundifolia, una planta insectívora típica de zones d'alta muntanya que fa uns anys que ha trobat a la zona del Ridaura un lloc ideal per reproduir-se. 

 

Participants a la conversa

  • Convidat (Jessica Lleonart)

    Permalink

    Us felicito a tots tres per aquest petit, però molt ben fet, reportatge!!! Molt interessant!

  • Convidat (Carlos Alvarez Cros)

    Permalink

    Em sembla una irresponsabilitat ser tan explícit en la localització d'aquests peus d'herba de gota. El lloc on es troben acull altres espècies protegides i escasses. Esperem que no es produeixi cap efecte crida i el perill només sigui fruit de la meva imaginació. En tot cas, aquest any algú va talar un peu de grèvol allà a tocar perquè li devia fer nosa per passar. . . I aquesta planta també està protegida, almenys sobre el paper.

  • Convidat (Rafael Balaguer Rosa)

    Permalink

    Hola a tothom. Moltes gràcies per fer-nos arribar les vostres opinions.

    Carlos, en efecte, l’equilibri entre la divulgació i la conservació i protecció del patrimoni, del tipus que sigui, és un tema delicat i, com tu, espero que aquest vídeo no suposi cap problema en aquest sentit.

    Especialment sensibles amb la protecció del medi natural, hem tingut cura en el reportatge de fer plans tancats, de manera que pensem que, només a partir de les imatges i informacions que donem, únicament persones ja profundament coneixedores de l’entorn podrien arribar a identificar la localització exacta d’aquests exemplars. Exemplars ara per ara de mida molt reduïda, tant, que passarien desapercebuts a ulls no experts.

    També, cal notar que aquesta planta no es troba únicament aquí, i que la tenim present en altres indrets del mateix Massís de Cadiretes, segons la bibliografia i cartografia existent i fàcilment accessible. També, i tal i com ens explica en Quim, la planta era coneguda popularment des de fa molts anys.

    Per tant, no crec que nosaltres hàgim estat irresponsables. Penso que es tracta de tot el contrari. El coneixement no té sentit si no el podem compartir, i per això és molt necessària la divulgació científica. Només es pot conservar i protegir el que respectem, i només respectem veritablement el que estimem. I per estimar el primer que cal és conèixer.

    Amb aquest vídeo el que pretenem fer és apropar al públic un aspecte força insòlit dels nostres boscos, d’una biodiversitat extraordinària que cal conèixer per estimar-la i protegir-la. La biodiversitat és el veritable tresor d’aquest planeta i la única manera de conservar-la és estimulant la socialització del seu coneixement. Així, el que pensem que fem amb aquest vídeo és posar en valor la biodiversitat més curiosa de l’Ardenya.

    La ignorància és la que crea individus irresponsables. La cultura, l’educació i el coneixement generen en canvi ciutadans responsables i conscients de la Natura, que la valoren i protegeixen.

  • Convidat (Carlos Allvarez Cros)

    En resposta a: Convidat (Rafael Balaguer Rosa) Permalink

    Per al.lusions, només tres apunts.
    1/ No he parlat de no divulgar, només de no ser tant explícit en la localització.
    2/ Apart de conèixer, respectar i estimar, el primer per poder conservar és que hi sigui. Si desapareixen . . .
    3/ Com vaig insinuar i ha deixat meridianament clar en Josep Barnés, allà mateix corren perill altres espècies. Crec que si mai s'arriba a constituir el Parc Natural de l'Ardenya, aquest lloc seria una reserva integral, amb accés restringit.

  • Convidat (Roi)

    Permalink

    A mi em semble perfecte aquest tipus de reports. Ajuden a crear consciència.

  • Convidat (JJ)

    Permalink

    Hi ha coses que no les entendré mai. Quan no es fan coses, la gent es queixa que no es fa mai res i quan es fan, i molt ben fetes com és el cas del vídeo de la 'rotundifolia', sempre ha de sortir algú a tirar per terra la bona feina feta. Jo no sóc de Llagostera, ja m'agradaria que Caldes de Malavella tingués una web com la que teniu amb la quantitat d'informació que hi ha i la qualitat de reportatges com aquest. Es ben bé que el ser humà és un animal racional ben extrany que no valora mainel que té. Alguns, feu-s'ho mirar.

  • Convidat (Josep Barnés)

    Permalink

    No dubto de les bones intencions amb que s'ha fet aquest reportatge, però com diu el refrany: "de bones intencions l'infern n'és ple" i si anem amb el lliri a la mà aviat veurem quan tarden a que ens el robin.
    Com diu el Carlos, a tota questa zona hi ha moltes altres espècies interessants i mentre estem buscant la dròsera, és molt provable que estem aixafant altres plantes, com passa per exemple amb l'orquídia Cypripedium calceolus del prepirineu, espècie de la qual s'ha parlat moltes vegades per TV3; mentre la gent la va mirant i fotografiant, està trepitjant una altre orquídia no tan vistosa, però no menys interessant i rara com és la Corrallorhiza trifida. Ara, sempre queda la solució que han aplicat a Sallent de Gàllego al Pirineu d'Osca, posar-hi vigilants durant l'època de floració de la Cypripedium (cosa que no crec que sigui aplicable a la dròsera de l'Ardenya-Cadiretes.
    Per cert, el nom correcte en català de la Drosera rotundifolia segons el diccionari és: dròsera (amb accent obert a la o i amb una sola s).
    Perdoneu, però aquesta és la modesta opinió d'un pagès de Caldes que s'ha passat moltes hores per l'Ardenya-Cadiretes procurant no aixafar gaires plantes.

  • Convidat (Gemma)

    Permalink

    Sóc de Cassà i surto sovint a l’Ardenya. M’ha encantat aquest reportatge doncs trobo que està molt ben fet i m’ha descobert una planta que no coneixia. Felicitats al PollTv!
    Trobo que algunes persones en fan un gra massa sobre aquest assumpte, desqualificant als autors del vídeo titllant-los d’irresponsables (per donar una localització que en cap cas és exacte), i tement que per la seva culpa aquestes plantes desapareguin. També, afirmacions sobre les seves bones intencions i l’infern, o el lliri a la mà, les trobo com a mínim poc afortunades. Els irresponsables o brètols de ben segur que no són el reporters, si no els incívics que malmeten els boscos!
    Penso que el vídeo senzillament ens aporta molt bona informació i fa que les persones que l’hagin vist s’acostin a Cadiretes encara amb més respecte per l’entorn, doncs molta gent no coneixíem l’existència d’aquesta planta protegida i ara podrem mirar amb més atenció a on trepitgem per tal de no aixafar massa plantes, com sembla que fem tothom excepte alguns.
    Gràcies a aquest vídeo, quan pugi a buscar bolets, podré anar encara amb més cura que abans i potser, si un dia en el futur quan hagi de pagar per caçar bolets o entrar en un parc restringit a l’Ardenya, ho faré de bon grat, però ara mateix penso que amb aquestes crítiques que feu (crec que injustes), i temors que expresseu, caieu una mica en la demagògia doncs el que han fet els del Poll és sensibilitzar-nos sobre la riquesa dels nostres boscos i encoratjar-nos a conservar-los, i no el contrari.

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.