ELPOLLTV

Dic24042024

Back Estàs aquí:Inici Notices Idària colidera un projecte per regular els aprofitaments forestals no fustaners
Dilluns, 29 Juliol 2019 12:03

Idària colidera un projecte per regular els aprofitaments forestals no fustaners

Publicat per  Redacció
Valorar aquest article
(3 Vots)
Regular els aprofitaments forestals no fustaners. Aquest és l’objectiu del projecte Boscos Actius-Noves Economies del Bosc, liderat per la cooperativa Idària de Llagostera, l’Associació de Propietaris del Montnegre i Corredor i l’empresa d’inserció Eina Activa.

Boscos Actius-Noves Economies del Bosc és un projecte que neix del bosc i que pretén crear noves oportunitats per a les persones a través de la cura dels boscos i de l’aprofitament de tres espècies vegetals: el bruc, el llentiscle i l’arboç. Aquestes tres espècies comparteixen una situació social similar a partir del seu aprofitament.

La recol·lecció d’aquestes espècies es fa en boscos privats i és més o menys acceptada pels propietaris, sempre i quan no es malmeti el bosc. “Però no és una activitat expressament regulada i això fa que des de l’administració no es disposi de cap tipus de registre de volums i de zones recol·lectades”, destaca Annaïs Pascual, una de les coordinadores del projecte. Les entitats que formen part de Boscos Actius alerten que el model actual d’aprofitament del bruc, el llentiscle i l’arboç “corre el risc d’estar dirigint-se al col·lapse per l’augment de la demanda i la falta completa de racionalització i, per tant, de sostenibilitat”. A la falta de regulació de l’activitat i la sobreexplotació d’espècies vegetals, s’hi suma també el baix aprofitament de la producció de les espècies a mig i llarg termini, les males pràctiques en les tasques de recol·lecció i la desregulació professional dels treballadors.

Annaïs Pascual destaca que “aquesta irregularitat al voltant del verd vegetal requereix de recursos legals i de la implicació per part de les administracions, agents i entitats del territori”.

Boscos Actius s’executa al Massís de les Gavarres, el Massís d’Ardenya-Cadiretes, l’Alt Empordà, la Serra de Collserola, la Serra de Llaberia i el Parc del Montnegre i el Corredor. Entre altres objectius, el projecte es marca la creació d’una cooperativa de treballadors forestals especialistes en la recol·lecció de bruc, amb la creació de setze nous llocs de treball; arribar a acords amb propietaris forestals o l’execució d’un estudi de la cadena de valor de l’aprofitament del bruc i altres productes no fustaners.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.