Imprimir aquesta pàgina
Dimarts, 03 Agost 2021 09:10

Com prendre's la pressió arterial a casa?

Publicat per 
Valorar aquest article
(0 Vots)

La pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat i acaba essent un problema de salut molt freqüent en la població general. Amb un bon control de la pressió arterial podem evitar patir malalties cardiovasculars.

Des de casa podem aprendre fàcilment a mesurar-nos la pressió arterial correctament i tenir-la sota control. Amb un petit aparell i algunes recomanacions, el pacient s’involucra en la seva malaltia i ell mateix s’autocontrola.

Avantatges
L’automesura de la pressió arterial (AMPA) a domicili és una tècnica senzilla que, utilitzada correctament, ens dona una informació fiable i de gran utilitat pel control de la malaltia. Permet, en primer lloc, evitar l‘efecte de la “bata blanca”, tan freqüent a la consulta, entenent com a tal qualsevol increment de la pressió arterial (PA) que provoqui la presència de personal sanitari. També permet obtenir un elevat nombre de mesures, amb la qual cosa valorarem l‘efecte dels fàrmacs antihipertensius, les diferències de PA al llarg del dia o fins i tot si hi ha algun episodi de baixada de pressió.

Què es necessita?
Per poder fer l’AMPA necessitarem un aparell electrònic automàtic amb manegot d’inflat/ desinflat a nivell del braç i que estigui homologat. A aquesta pàgina web trobarà el llistat amb els aparells validats que es poden utilitzar.

L’AMPA involucra al pacient en el control de la seva patologia. És important que tot i observar uns bons controls, no modifiqueu el tractament. El personal sanitari revisarà els vostres autocontrols i us ajudarà a decidir què és el millor.

Si té la PA ben controlada normalment n’hi haurà prou que se la miri un o dos cops al mes. Si no, haurà de ser més sovint.

Recomanacions per prendre la PA

1. No prendre la pressió just després de dinar o fer esport, ni en situacions d’estrès o amb dolor.

2. Eviti el cafè, alcohol o tabac durant l’hora prèvia a la presa.

3. Buidi la bufeta de l’orina abans.

4. Reposi assegut còmodament sense creuar les cames en una cadira amb respatller, almenys 5 minuts abans de la presa.

5. Triï un ambient tranquil, sense sorolls amb temperatura agradable.

6. Realitzi la mesura en el braç que aporti xifres de PA més elevades (braç control). El seu metge o la seva infermera li dirà quin és el seu braç control.

7. El braçal ha de ser l’adequat a la mida del gruix del seu braç (en obesos cal utilitzar un braçal més gran) i s’ha de col·locar entre 2 i 3 cm. per damunt de la flexió del colze.

8. Col.loqui el braç a l’alçada del cor, recolzant-lo en una taula i sense mànigues que l’oprimeixin i seguir les instruccions de l’aparell.

9. No mogui el braç ni parli durant la medició.

10. Realitzi 3 mesures al matí (entre les 6 i les 9 hores) i 3 mesures a la tarda (entre les 18 i 21 hores), abans dels àpats i de prendre la medicació antihipertensiva i deixant com a mínim 2 o 3 minuts entre cada una d’elles.

11. Llegir les xifres que apareixen al monitor de l’aparell, tant la pressió sistòlica o màxima (PAS) com la diastòlica o mínima (PAD) i la freqüència cardíaca (FC) i registri-les a la gràfica adjunta.

12. Porti el registre de les mesures al seu metge o infermera.

Equip d’infermeria d’Atenció Primària ABS Cassà de la Selva

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.
Gestor de comentaris | ElPollTv 2013