ELPOLLTV

Dij28032024

aufuce

Back Estàs aquí:Inici Defuncions Lluís Vilaplana Finazzi
Diumenge, 15 Agost 2021 13:53

Lluís Vilaplana Finazzi

Publicat per  Joan Ventura / El Punt Avui
Valorar aquest article
(7 Vots)
Lluís Vilaplana, durant l’entrevista a El Punt Avui del 2017. Lluís Vilaplana, durant l’entrevista a El Punt Avui del 2017. Foto: Xavier Ruiz

Pioner de la ràdio i la televisió i fundador d’Ergiond

Dissabte va morir als 95 anys, Lluís Vilaplana Finazzi (Llagostera, 1926) que amb la seva dona Montserrat Coris Martinell (Llagostera, 1927-2019), van fundar Ergiond, una marca de fabricació i venda de ràdios i televisors. Durant 45 anys aquesta empresa va ser una de les primeres cadenes de distribució d’electrodomèstics de les comarques gironines; a més de les seus a Llagostera i Sant Feliu de Guíxols, van tenir botigues en una desena de poblacions. A Lluís Vilaplana se li atribueix la primera recepció d’una televisió a casa nostra, ja que amb un aparell fabricat a l’Est va captar imatges de la TV italiana des de Sant Elm. S’ha de pensar que era entre 1953 i 1954, quan aquí no hi havia televisors i que Televisió Espanyola no va començar les seves emissions fins el 28 d’octubre de 1956. En una entrevista publicada a El Punt Avui el 14.8.2017, Vilaplana explicava que per rebre les emissions italianes hi havia un requisit indispensable i era que l’aigua del mar arribés a la temperatura de 22 graus per fer l’efecte mirall i que el senyal pogués arribar a Itàlia, i al revés. Quan se sabia que faria bon temps, fins i tot es repartien invitacions perquè la gent hi pogués anar.

Vilaplana havia començat a vendre ràdios de la seva marca Ergiond a finals dels anys quaranta. Quan se li va començar a girar més feina va contractar quatre o cinc joves i fabricaven uns deu aparells de ràdio a la setmana, que venien entre 1.000 i 1.500 pessetes (de 6 a 9 euros). El mercat principal el tenien a les cases de pagès ja que podien funcionar amb unes piles de 90 volts i unes d’1,5 volts que servien per encendre el dial. Ergiond va ser com una escolta del ram de la ràdio i la televisió i també dels electrodomèstics. Van tenir molta gent treballant i molts d’ells van muntar posteriorment negocis d’electrodomèstics.

La televisió va començar a ocupar l’espai de les ràdios, i construir televisors no va representar cap problema tècnic, tot i que tenia cinc o sis vegades més de components que una ràdio. Els aparells russos els van permetre avançar, malgrat que eren d’una gran simplicitat i mal acabades. El handicap més important eren els problemes de recepció. El primer senyal del país va venir directament de Barcelona a Rocacorba. Les botigues d’Ergiond venien neveres, cuines, màquines de rentar, i també distribuïen el butà. El secret de l’èxit: «Disposar d’un magnífic servei tècnic». Lluís Vilaplana també havia tingut una activa vida social a Llagostera, sent un dels impulsors del Patronat Municipal d’Esports i president de la Comissió dels actes del centenari del Casino Llagosterenc. Lluís Vilaplana i Montserrat Coris, van tenir dos fills, Maria Elena i Lluís, i cinc nets. La cerimònia religiosa tindrà lloc dilluns, 16 d’agost, a les 10 del matí a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.