ELPOLLTV

Div29032024

Back Estàs aquí:Inici Notices Emergència Cinegètica a les Gavarres
Dimecres, 22 Febrer 2023 08:00

Emergència Cinegètica a les Gavarres

Publicat per  Redacció
Valorar aquest article
(1 Vot)
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha declarat l’Emergència Cinegètica als massissos de les Gavarres i de Rocacorba amb un total de 38 municipis afectats de les comarques del Gironès, el Baix Empordà i el Pla de l’Estany i un de la Garrotxa. En aquestes dues masses boscoses, concretament 87.841 hectàrees, hi ha unes densitats molt altes de senglar que originen danys reiterats en els camps agrícoles i per això s’activa aquesta mesura. L’objectiu és agilitar els procediments administratius amb l’objectiu d’aconseguir resultats en el menor temps possible, disminuir les poblacions de senglar i els danys i permetre l’execució subsidiària de mesures excepcionals de gestió cinegètica, si cal.

Això vol dir que, en el cas que les persones titulars d’aquestes zones de caça, a través dels caçadors, no puguin complir els objectius de captures establerts per minimitzar els danys i gestionar la sobreabundància de l'espècie amb els mitjans de què disposa, es podrà acordar l’execució per aconseguir els objectius per part de l’Administració.

La situació de superpoblació de senglars (Sus scrofa) a les comarques gironines s’ha agreujat enguany per la situació de sequera, fet que ha comportat un augment, comparat amb anys anteriors, de la seva presència en zones de conreus i en zones urbanes i periurbanes. Més senglars implica un increment de danys als cultius i d’accidents de trànsit, efectes nocius sobre la biodiversitat, incidències cada vegada més nombroses en nuclis urbans i/o zones de seguretat i amb persones i afectacions als béns materials, i també augmentar el risc de malalties com la Pesta Porcina Africana (PPA), que es podria propagar ràpidament en cas d’aparició atesa l’alta densitat de senglars en el territori.

Les dades disponibles de les dues darreres temporades a la demarcació de Girona mostren que les batudes han augmentat el nombre de les captures globals un 29%.

L’Emergència Cinegètica és una de les figures incloses en el Pla de xoc per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024 que té en marxa del Departament per reduir els danys que els senglars originen en els conreus.

El Pla és una bateria d’accions que vol reduir en 3 anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, augmentar les captures i limitar-ne la reproducció. Entre aquestes mesures concretes per fer front a les altes densitats, hi ha declarar-la on toqui.

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.