La moció no va prosperar a causa dels vots en contra de l’equip de govern actual, format per Junts i PSC, que van al·legar que ja s’està treballant en algun dels punts i van descartar l’opció de fer una consulta només per Llagostera per plantejar l’opció de fer la planta de compostatge.
En aquest sentit, el portaveu del grup d’Esquerra i de l’oposició, Eduard Diaz, va lamentar la decisió presa per l’equip de govern: "No entenem per quina raó el govern ha decidit no aprovar la moció. Aparentment, hi havia acord en tots els punts; no obstant això, sembla que des de Junts i PSC no hi ha interès en dur a terme l'audiència pública ni consultar a la ciutadania quina opinió els genera aquesta situació”.
La moció demanava corresponsabilitat i un càlcul dels costos en funció de les deposicions
En la moció presentada pels republicans també es demanava a l’Agència de Residus de Catalunya que assumeixi la seva responsabilitat respecte als costos de tancament del complex, com a membre que és del Consorci. A més a més, s’exigia que es faci el càlcul d’aquest cost segons les deposicions històriques que hi ha fet els diferents pobles que formen part del Consorci.
El portaveu d’Esquerra Llagostera, Eduard Diaz, apunta que: “Aquesta manca de rigor en la gestió del Consorci ens ha portat fins aquí, amb permisos mediambientals inexistents, amb gestió sense contractació i amb obres realitzades sense els corresponents permisos. Producte de tot això tenim una sentència que obliga al tancament de tot el complex”.
Diferents canvis de criteri durant els anys de vida de l’abocador han fet que la post-clausura no estigui ben definida, com és el cas del paper de l’Agència de Residus i de la quantitat que ha d’aportar. Mentre el 2005 es parlava de que l’Agència assumiria el 100% del cost de la clausura, el 2013 es va passar a matizar que només “hi contribuirà”.
En el text també s’exigia que, en cas que els costos hagin de ser assumits pels municipis, el càlcul d’aquests es faci en funció de les deposicions abocades a Solius. “El que no pot ser és que Llagostera recicli més d’un 80% dels seus residus, altres municipis només un 45% i que haguem de pagar el mateix. Els llagosterencs han fet els deures i seria injust”.
Sobre la planta de compostatge, des d’Esquerra Llagostera creuen que ara mateix hi ha poca informació i que, per tant, el més responsable ara mateix és tenir informada a la ciutadania i quan arribi el moment, fer una consulta pública a la població.
L'abocador de Solius ha sigut polèmic des dels seus inicis i la lluita per la defensa de la Conca del Ridaura ha estat continuada. Esquerra, ja a l’any 1995, era crítica amb els abocaments i amb els lixiviats que es generaven i exigia més informació i transparència.
Les sentències que han anat arribant després de dècades de lluita i denúncia, d’una part de la societat i dels partits polítics, han deixat palès que les coses no es van fer bé, i ara el problema és greu.
Comentaris