El festival Art&Gavarres prepara l'inici de la 7a edició, que estarà centrada en les llegendes i creences que hi ha al voltant del massís. Des d'aquest dissabte es podran visitar els setze muntatges repartits en sis municipis diferents (Girona, Celrà, Llagostera, Cassà de la Selva, Vall-llobrega i Llofriu). Les obres d'art estan en diferents indrets a l'aire lliure i estan pensades perquè la gent pugui passejar-s'hi mentre gaudeix del paisatge natural de les Gavarres. El festival s'allargarà fins al 7 de novembre. Enguany, a més, hi ha dues propostes escèniques que s'inclouen en la programació.
Aquest dissabte arrenca el festival Art&Gavarres, una mostra artística que pretén difondre el patrimoni natural del massís de les Gavarres al mateix temps que la gent descobreix muntatges artístics a l'aire lliure. El comissari de la mostra, Oriol Granyer, explica que la idea és "situar els artistes en plena natura i allunyar-los de les sales d'exposició". De fet, la mostra artística compta amb diferents localitzacions a l'aire lliure.
Cada any s'escullen ubicacions diferents per a cada artista en funció del fil conductor de l'edició del festival. A més, Granyer afegeix que en aquest festival "no hi ha horaris ni vigilància" i això permet que els visitants puguin fer-ho "amb molta intimitat" i amb la total llibertat de visitar els muntatges en qualsevol moment del dia. De fet, el comissari assegura que aquest és el tret diferencial d'Art&Gavarres respecte a altres mostres d'art a l'aire lliure que, a més, estan més massificades.
Estructures sense impacte
Els visitants podran recórrer els setze muntatges entre aquest dissabte 7 de setembre i el 3 de novembre. Cada un dels artistes participants compta amb un espai expositiu i els muntatges han de ser fets amb "materials naturals" perquè la màxima de la mostra és "que no quedi cap empremta ni impacte en els llocs on s'intervé", tal com apunta Granyer.
Per això la majoria d'artistes opta per fer servir branques, fil de ràfia, vímet o canyes. Elements que provenen de l'àmbit natural i que són transformats per convertir-los en obres d'art. Un exemple és el muntatge que prepara Cristina Almodóvar al camí del Calvari de Girona (Torre Gironella). L'artista madrilenya explica que ha agafat "restes de poda dels arbres" per muntar "una estructura de fusta que tingui una aparença natural". Per remarcar aquesta naturalitat, l'artista ha decidit serrar tots els troncs el línia recta en un dels laterals.
L'escultora assegura que amb aquest muntatge busca "barrejar la part racional amb l'orgànica". Almodóvar explica que està acostumada a treballar amb ferro i participar en aquest projecte ha estat tot un repte perquè el seu objectiu és transformar el ferro en objectes naturals. Per l'Art&Gavarres ha decidit fer "una volta de torca més" ja que a partir d'elements naturals ha elaborat una estructura artificial però que tingui aquesta aparença natural.
Llegendes i creences de les Gavarres
El comissari de la mostra, Oriol Granyer, detalla que enguany s'ha escollit les llegendes i les creences com a fil conductor del festival. Aquesta és una temàtica "optativa" pels artistes, però que bona part d'ells segueixen. A partir d'aquí, els visitants podran conèixer algunes de les llegendes de la zona a través dels muntatges, mentre que també descobreixen paratges naturals. Una combinació que explora art, patrimoni natural i cultural.
Des de l'Associació Cultural COCU han apostat per seguir aquest fil conductor i han elaborat un conjunt de crisàlides que pengen d'una alzina surera a Llagostera. En el seu cas, l'entitat ha apostat perquè cada una de les crisàlides penjades representi una llegenda diferent. "N'hi ha que estan en construcció i per això estan fetes en paper o d'altres que estan en transformació", asseguren les seves membres.
Aquestes crisàlides tenen totes una base de vímet i pengen a diferents alçades de les branques de l'arbre. A més, en algunes de les crisàlides hi ha referències a llegendes reals de la zona i també hi ha representacions d'animals característics d'aquestes històries populars. Per últim, el muntatge compta amb unes cadires de fusta, perquè escoltar aquestes històries forma part del procés de creació d'una nova llegenda.
Comentaris