ELPOLLTV

Dis11052024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

La família Vilallonga-Goodman busca un documentalista perquè s’encarregui de gestionar un projecte puntual de compilació, digitalització i transcripció d’una part de l’arxiu professional de la família. La tasca s’haurà de realitzar a la residència de la família a Llagostera. Horaris i honoraris a convenir amb l’interessat. No s’acceptaran candidatures de persones que no disposin d’un grau universitari. Els interessats han d’enviar la seva presentació i breu resum professional a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .
L’Ajuntament de Llagostera i els veïns de les urbanitzacions La Canyera i la Mata s’uneixen per exigir a Endesa que posi fi als talls d’electricitat.

L’Ajuntament de Llagostera s’ha reunit amb els veïns afectats pels continus talls de llum en el subministrament elèctric d’aquests dos nuclis del municipi on hi ha censades 520 persones.

Els talls s’han agreujat coincidint amb l'onada de fred deixant diverses hores els veïns sense electricitat durant les darreres nits.

L’alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, s’ha posat en contacte directament amb la companyia per traslladar les queixes i el malestar dels veïns. Per part de la companyia s’ha informat que enviarien operaris a revisar les instal·lacions però els talls segueixen afectant els veïns de les esmentades urbanitzacions.

Davant d’aquesta situació i de la impossibilitat per solucionar els talls de llum aquest dilluns al matí s’ha celebrat una reunió amb alguns dels veïns afectats, on hi participat l’alcalde, Antoni Navarro, el regidor de sobiranies, Enric Ramionet i els regidors de l’equip de govern, Eduard Diaz i Jordi Casas, per tal de prendre les accions necessàries per exigir a Endesa la fi dels talls de subministrament.

L’alcalde ha recordat que fa més de dos anys que l’Ajuntament i els veïns esperen que la companyia executi el soterrament d’una línia projectada i pagada en el marc de les obres de reurbanització de La Canyera. El soterrament posaria fi al problema, ja que les instal·lacions aèries no aguanten el consum de la zona.

Si la companyia no posa solució immediata als talls de subministrament i segueix sense complir amb els seus compromisos es plantejarà fer arribar la queixa en forma de moció al Ple municipal.

Diumenge, 29 Gener 2023 11:55

Èxit del taller d’etnobotànica remeiera

Publicat per

Amb el taller d’etnobotànica remeiera a càrrec de Teresa Puértolas, Joan Puig i Isabel Llinàs, aquest cap de setmana s’ha iniciat la programació de tallers del cicle “Plantes silvestres. La flora local oblidada”.

Els participant al taller, que ha exhaurit les places, han après remeis per als refredats, el mal de coll, la grip, la febre i per prevenir les malalties que ens acompanyen a l’hivern.

Aqueta activitat té com a objectiu treure de l’oblit els usos tradicionals de la flora local i recuperar un coneixement ancestral que es relaciona de manera més sostenible amb el seu entorn. Una exposició per fer valer el patrimoni natural i cultural de les nostres contrades, i recuperar i popularitzar els usos que els nostres avantpassats donaven a les plantes silvestres. Amb aquesta iniciativa es pretén contribuir de manera participativa i compartida a no menystenir el llegat popular de les nostres comunitats i reivindicar-lo en una societat que necessita la memòria col·lectiva per poder florir. La programació inclou, un concurs, una exposició i diversos tallers. Les activitats s’allargaran fins al 25 de febrer.

Podeu consultar el detall de la programació a www.culturallagostera.cat

En el ple extraordinari de l'Ajuntament de Llagostera del passat 18 de gener es va aprovar que la contractació del servei de neteja pública passés a ser competència interna de l'Ajuntament.

Llagostera compta amb 27 equipaments municipals que necessiten un servei de neteja periòdic, el qual començarà a prestar el mateix ajuntament com a competència pròpia aquest any 2023. El regidor de Sobiranies, Enric Ramionet, va indicar que el contracte de serveis amb l'empresa que se n'ocupava fins ara va vèncer el dia 31 de desembre de 2022, sense possibilitat de pròrroga. En aquest context, l'equip de govern ha optat per reinternalitzar el servei i prestar-lo en règim de gestió directa.

La decisió de com es gestionen els serveis públics s'ha pres seguint criteris de major sostenibilitat i eficiència. En aquests casos, tant si és una transmissió entre empreses com si es municipalitza, comporta la subrogació del personal, i per això al pressupost del 2023, ja consta en la plantilla de personal la incorporació de les places de les treballadores del servei de neteja. Es tracta d'un total de 17 treballadors de l'empresa que fins ara oferia el servei que seran subrogats.

Ramionet va destacar que "internalitzar el servei i prestar-lo directament des de l'ajuntament suposa evitar la mercantilització dels serveis públics i que d'entrada, suposarà un estalvi de l'IVA de 58.000 € aproximadament i del benefici industrial.

La proposta d'internalitzar el servei de neteja dels edificis s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern (ERC i CUP Alternativa per Llagostera) l'abstenció del PSC i el vot contrari de Junts per Llagostera.

Dimecres, 25 Gener 2023 10:19

Comercial Casals, la vostra ferreteria a Llagostera

Publicat per

A Comercial Casals hi trobareu tota mena d'eines de fontaneria, electricitat i jardineria. També una llarga llista d'articles de la llar com vaixella, carrets de compra, bosses de pícnic, olles i cassoles, mantells, etc.

A més a més compten amb un servei de còpia de claus a l'instant i un servei de sistema de reg.

La botiga està al Passeig Pompeu Fabra, 37 de Llagostera.

Els seus horaris són de dilluns a divendres de les 8 a les 13h i de les 15 a les 20h. Els dissabtes tenen obert al matí, de les 9 a les 15h. Els dissabtes a la tarda i als diumenges està tancat.

Els podeu seguir a l'Instagram a @comercialscasals.

Si teniu qualsevol dubte, podeu trucar al 972 83 09 46.

La llagosterenca Laura Bergillos ha inaugurat aquest cap de setmnana la instal.lació artística "Enharmònics", a la sala Dolors Xabé de Sarrià de Ter. Aquesta proposta obre el cicle Immersives, l'espai com a premissa, d'aquest espai que porta el nom de l'activista cultural sarrianenca. La proposta expositiva anual de la sala busca experimentar amb l'espai i cerca que les obres surtin del seu format expositiu habitual: la paret.

"Enharmònics és una exposició tèxtil, subtil i pictòrica que compren diverses instal·lacions minimalistes que neixen d'un procés de dol i són un recorregut que explora el límit i la dicotomia entre la vida i la mort, dos conceptes units en un mateix to", tal i com ha explicat l'artista.

Laura Bergillos treballa l'espai per tal d'introduir l'espectador en una experiència íntima, poètica i sensorial; oferint un espai contemplatiu que convida a la reflexió i el diàleg. La jove artista guanyadora de la Menció Jove Inund’art 2017 i Art Per Tot 2019 i que ja ha exposat a diverses sales d'exposició com: El Museu de la Mediterrània, La Sala d’Art Jove, La Casa de la Catalanitat, El Casal Solleric i La Casa de Cultura entre d’altres, descriu així la seva obra: “Acostumo a treballar amb teixits aparentment fràgils, volàtils i vibrants; creant instal•lacions minimalistes on el buit i el silenci formen part de l’obra i on la contemplació és la seva última finalitat. Utilitzo el teixit per expressar idees, entenc la tela com a una trama -una xarxa plena d’encreuament- i el fil com a origen i inici que generen una superfície amb el qual esdevé un patró.” Enharmònics es podrà visitar fins al 26 de febrer. El cicle continuarà amb tres exposicions més “Traços” de Andreu Elías, “Vítrics” d’Olga Sala i, ja per últim, “Quatre a casa” de Mamen Zaera, Maite López, Olga Massaguer i David Martínez.

En el marc de la recta final dels mandats als ajuntaments de Catalunya i amb la mirada posada en les eleccions municipals del pròxim mes de maig, El Punt Avui ha iniciat un seguit d’entrevistes als alcaldes, alcaldesses i caps de l’oposició. En el cas de Llagostera, el periodista Joan Ventura, ha entrevistat a l’alcalde, Antoni Navarro, que no repetirà cop alcaldable per ERC i a Pilar Aliu, actual cap de l’oposició i número dos de la llista de Junts per Llagostera a les properes eleccions municipals.

Podeu recuperar les entrevistes publicades aquest cap de setmana aquí:

Antoni Navarro

Pilar Aliu

Dilluns, 23 Gener 2023 09:42

Catalunya suma 21 espècies invasores en 10 anys

Publicat per

El musclo zebrat, el cargol poma, el mosquit tigre, la cotorra argentina, el julivert gegant o el visó americà són algunes de les espècies invasores més comuns a Catalunya. D’altres, com la vespa asiàtica o la papallona del boix, han arribat fa poc i han causat importants danys ecològics.

A Catalunya hi ha 1.678 espècies exòtiques identificades, de les quals 198 han aconseguit establir-se i reben la consideració d’espècies invasores. Entre 2012 i 2021, s’han registrat 638 espècies exòtiques, de les quals 21 són invasores, segons indica el projecte EXOCAT, que en fa el seguiment.

Les vies d’entrada de les espècies exòtiques són variades, des del comerç marítim fins a les granges de pell, la jardineria, o la pesca esportiva. Per ser considerades invasores, però, han de complir un còctel que les fa especialment temudes:

Tenir un gran potencial d’expansió.

Un impacte sobre altres espècies autòctones o sobre la producció o salut humana.

Les regions poblades, les més sensibles

L’increment més gran d’exòtiques es concentra a tota la línia litoral i en alguns sectors del centre (Bages i Osona), del nord (Gironès) i del sud (Baix Ebre) de Catalunya.

Les regions metropolitanes i litorals són territoris densament poblats i amb una gran tradició comercial, la qual cosa fa que el moviment d’espècies sigui molt intens i continu.

L'escola de ciclisme de Llagostera gestionada per l'entitat A Roda Club Esportiu ha publicat un vídeo sobre l'entrenament de tècnica de petits i grans.

En aquest vídeo s'hi poden veure els diferents exercissis que els alumnes duen a terme per guanyar un major control de la bicicleta. Com per exemple, fer ziga-zagues amb una mà, pujar a la bicicleta ràpidament o baixar escales.

Les classes estan obertes a qualsevol que ho vulgui provar. 

Per més informació, consulteu aquest enllaç.

 

El Govern invertirà 10 milions d’euros a tot Catalunya per promoure una mobilitat més segura i sostenible en l'àmbit urbà

26 municipis de menys de 50.000 habitants de la demarcació de Girona rebran en total més d’1,7 milions d’euros per reduir la sinistralitat a l’àmbit urbà durant el 2023. Aquesta subvenció permetrà finançar projectes de millora de travesseres en municipis com Fortià, Aiguaviva o Vilabertran, la construcció de carrils bici i vies verdes, la pacificació de l’N-260 a Sant Joan de les Abadesses, l’ampliació de voreres i passos de vianants o la instal·lació de semàfors i radars pedagògics.

Les ajudes formen part d’un programa de deu milions d’euros del Govern per reduir l’accidentalitat en l’entorn urbà, impulsar la pacificació del trànsit i promoure una mobilitat més segura i sostenible a tot Catalunya. És la primera vegada que el Departament d’Interior, a través del Servei Català de Trànsit, posa en marxa un programa de subvencions als ens locals per actuacions vinculades a fer una mobilitat més segura i sostenible, on es finançarà la totalitat del cost de l’obra.

Objectiu: reduir el 15% de víctimes el 2023

Amb aquest propòsit, 91 municipis catalans de menys de 50.000 habitants rebran una subvenció del Govern per valor de deu milions d’euros. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, recorda que el 35% dels accidents mortals es produeixen en l’àmbit urbà. En aquest sentit, Elena destaca que "si volem reduir el 15% de víctimes aquest 2023 que marca el Pla de seguretat viària, cal intervenir".

Per la seva banda, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, subratlla que "aquesta línia de subvencions ha permès atorgar aquestes ajudes als municipis de menys de 10.000 habitants que tenien dificultats per complir amb els Plans locals de seguretat viària".

Dels 91 ajuntaments que rebran finançament, 26 són de la demarcació de Girona (on destaquen 10 municipis de l’Alt Empordà), 28 de Barcelona (5 municipis de l’Anoia, 5 del Vallès Oriental o 4 del Bages), 26 de Lleida (5 del Segrià, 4 de la Noguera o 4 del Solsonès), i 10 municipis de la demarcació de Tarragona.

Millores en travesseres i itineraris de vianants

La majoria del pressupost, més d’un 60%, servirà per millorar travesseres, uns espais on habitualment es concentra el percentatge més elevat de sinistralitat, i també per reformar itineraris de vianants accessibles. En un 30% dels casos, la subvenció es destinarà a ampliacions de voreres, semaforització per a vehicles i l’execució de camins per a vianants i carrils de bicicletes, en una aposta clara per la mobilitat activa i la seguretat dels vianants. Finalment, un 16% de les actuacions serà per reduir la velocitat dels vehicles privats, limitar-ne l’ús i promoure la mobilitat del vehicle elèctric.

En aquesta primera convocatòria de subvencions als municipis per al 2023 s’hi van presentar 226 consistoris, dels quals 122 complien els requisits mínims, i 43 van ser els adjudicataris provisionals. Inicialment, el Departament havia previst cinc milions d’euros, que ha doblat fins als deu milions, vista la quantitat de municipis presentats, la qualitat dels projectes i que molts dels municipis quedaven fora de la convocatòria.

El 35% de les morts al volant en l'àmbit urbà

L’any passat a Catalunya el 35% de les víctimes mortals de trànsit va tenir lloc en l'àmbit urbà. Això s’explica per la concentració més gran de persones que hi viu en aquestes poblacions i l’elevat nombre de desplaçaments que es generen diàriament. A més, es tracta d’espais limitats on conflueixen i conviuen els diferents usuaris de la via pública com són els vianants, ciclistes, persones usuàries de vehicles de mobilitat personal, vehicles particulars, comercials i vehicles de transport públic.

Per reduir els accidents, el Servei Català de Trànsit ha establert convenis de col·laboració amb els municipis i amb les seves policies locals per a la cessió de cinemòmetres, d’alcoholímetres, tests de drogues i la realització de campanyes de formació i educació viària.

També com a estratègia de lluita contra l’accidentalitat en l'àmbit urbà, existeix una línia de suport als municipis per a l’elaboració dels plans locals de seguretat viària i treballs tècnics de seguretat viària. Aquests plans preveuen mesures per millorar els entorns urbans i fer-los més segurs, així com per impulsar una mobilitat més sostenible. D’altra banda, als treballs tècnics de seguretat viària s’aborden problemàtiques concretes com són l’establiment de mesures de pacificació del trànsit, la millora de la seguretat viària en entorns escolars, el foment de la mobilitat activa o l’ordenació de polígons industrials i urbanitzacions, entre d’altres.