ELPOLLTV

Diu14072024

aufuce

Back Estàs aquí:Inici Defuncions

Defuncions

Diumenge, 15 Agost 2021 13:53

Lluís Vilaplana Finazzi

Publicat per

Pioner de la ràdio i la televisió i fundador d’Ergiond

Dissabte va morir als 95 anys, Lluís Vilaplana Finazzi (Llagostera, 1926) que amb la seva dona Montserrat Coris Martinell (Llagostera, 1927-2019), van fundar Ergiond, una marca de fabricació i venda de ràdios i televisors. Durant 45 anys aquesta empresa va ser una de les primeres cadenes de distribució d’electrodomèstics de les comarques gironines; a més de les seus a Llagostera i Sant Feliu de Guíxols, van tenir botigues en una desena de poblacions. A Lluís Vilaplana se li atribueix la primera recepció d’una televisió a casa nostra, ja que amb un aparell fabricat a l’Est va captar imatges de la TV italiana des de Sant Elm. S’ha de pensar que era entre 1953 i 1954, quan aquí no hi havia televisors i que Televisió Espanyola no va començar les seves emissions fins el 28 d’octubre de 1956. En una entrevista publicada a El Punt Avui el 14.8.2017, Vilaplana explicava que per rebre les emissions italianes hi havia un requisit indispensable i era que l’aigua del mar arribés a la temperatura de 22 graus per fer l’efecte mirall i que el senyal pogués arribar a Itàlia, i al revés. Quan se sabia que faria bon temps, fins i tot es repartien invitacions perquè la gent hi pogués anar.

Vilaplana havia començat a vendre ràdios de la seva marca Ergiond a finals dels anys quaranta. Quan se li va començar a girar més feina va contractar quatre o cinc joves i fabricaven uns deu aparells de ràdio a la setmana, que venien entre 1.000 i 1.500 pessetes (de 6 a 9 euros). El mercat principal el tenien a les cases de pagès ja que podien funcionar amb unes piles de 90 volts i unes d’1,5 volts que servien per encendre el dial. Ergiond va ser com una escolta del ram de la ràdio i la televisió i també dels electrodomèstics. Van tenir molta gent treballant i molts d’ells van muntar posteriorment negocis d’electrodomèstics.

La televisió va començar a ocupar l’espai de les ràdios, i construir televisors no va representar cap problema tècnic, tot i que tenia cinc o sis vegades més de components que una ràdio. Els aparells russos els van permetre avançar, malgrat que eren d’una gran simplicitat i mal acabades. El handicap més important eren els problemes de recepció. El primer senyal del país va venir directament de Barcelona a Rocacorba. Les botigues d’Ergiond venien neveres, cuines, màquines de rentar, i també distribuïen el butà. El secret de l’èxit: «Disposar d’un magnífic servei tècnic». Lluís Vilaplana també havia tingut una activa vida social a Llagostera, sent un dels impulsors del Patronat Municipal d’Esports i president de la Comissió dels actes del centenari del Casino Llagosterenc. Lluís Vilaplana i Montserrat Coris, van tenir dos fills, Maria Elena i Lluís, i cinc nets. La cerimònia religiosa tindrà lloc dilluns, 16 d’agost, a les 10 del matí a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera.

Diumenge, 15 Agost 2021 11:34

Ha mort Leonardo Soler Sánchez

Publicat per

Ha mort Leonardo Soler Sánchez, de 68 anys, casat amb Rosa Mari Miró Ivern. La cerimònia religiosa serà el dia 16 d’agost a les 5 de la tarda a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori està limitat.

Diumenge, 15 Agost 2021 09:54

Ha mort Lluís Vilaplana Finazzi

Publicat per

Ha mort Lluís Vilaplana Finazzi, de 95 anys, vidu de Montserrat Coris Martinell. La cerimònia religiosa serà el dia 16 d’agost a les 10 del matí a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori està limitat.

Dissabte, 14 Agost 2021 18:50

Leo, amic...

Publicat per
L’Associació Gats 108 i tots els seus membres donem el condol a la família de Leonardo Soler, soci de l’entitat i amic entranyable.

Sentim de tot cor la seva pèrdua. Ell estimava les persones, la música i els animals, i estava sempre disposat a ajudar i a col·laborar amb l’associació.

Que la terra et sigui lleu, Leo. Et trobarem a faltar.

Divendres, 13 Agost 2021 14:49

Ha mort Joan Collell Esteba

Publicat per

Ha mort Joan Collell Esteba, de 80 anys, vidu de Conxita Lloveras Anglada. La cerimònia religiosa serà el dia 14 d’agost a les 10 del matí a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori està limitat.

Dilluns, 09 Agost 2021 17:49

Descansa en pau Benet, et guardarem el plat a taula

Publicat per

Hi ha persones a qui se les recordarà sempre. Persones que deixen empremta i que mereixen un reconeixement públic que sovint arriba tard. Són persones que formen part de la història dels pobles on han viscut i compartit la seva vida. Persones com en Benet Mayol, de Llagostera, que seguiran entre nosaltres eternament. Hi ha qui el recordarà pel seu gloriós pas per la UE Llagostera, on va exercir de capità jugant com a defensa central. Hi ha qui el recordarà com el fuster del número 12 del carrer Álvarez de Castro, on les tertúlies entre veïns i amics sovintejaven, o bé com l’enterramorts de Llagostera, gestionant els serveis funeraris fins que es va jubilar. Nosaltres el recordarem també pel seu sentit de l’humor que el caracteritzava i ens feia somriure cada vegada que hi parlàvem i, sobretot, per les trobades mensuals dels Gourmets de Llagostera, en què cada darrer dimecres de mes compartíem ampolla de vi i cava de Cal Degollat, entre converses disteses que s’allargaven passades les 5 de la tarda.

La vetlla serà avui, dimarts, 10 d’agost, de les 9 a les 13 h, i l’enterrament, a les 17 h, al Tanatori de Llagostera.

Descansa en pau, Benet, et guardarem el plat a taula. Una abraçada.

Gourmets de Llagostera

Dissabte, 07 Agost 2021 14:48

Ha mort Martina Flores González

Publicat per

Ha mort Martina Flores González, de 87 anys, vídua de Juan Bermejo Carbonero. La cerimònia civil serà el dia 8 d’agost a les 11 del matí a la sala de cerimònies del Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori está limitat.

Dijous, 15 Juliol 2021 10:41

Ha mort Maria Roget Raurich

Publicat per
Ha mort Maria Roget Raurich a l'edat de 95 anys. La cerimònia serà el dia 16 de juliol a les 17.00h al Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori està limitat. Vetlla avui de 17 a 20h.
Dimecres, 07 Juliol 2021 12:58

Ha mort Dolores Pedraza Puertas

Publicat per
Ha mort Dolores Pedraza Puertas de 93 anys, vídua de Francisco Pérez Fernández. La cerimònia serà el dia 8 de juliol a les 10.00h al Tanatori de Llagostera. Es recorda que per causa de la Covid-19 l’aforament del Tanatori està limitat.
Dijous, 01 Juliol 2021 11:56

Ha mort Francisco Carbonell Codinach

Publicat per
Francisco Carbonell Codinach (Paquito) de 94 anys. La cerimònia tindrà lloc demà dia 2 de juliol a Ribes de Freser.