ELPOLLTV

Dij03122020

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

La Policia Local de Llagostera ha detingut aquest cap de setmana sis persones en el marc de tres actuacions. La primera de les detencions es va produir dissabte al migdia quan una patrulla de la Policia Local estava fent tasques de seguretat ciutadana i va observar la presència d’un home, conegut per nombrosos antecedents, a qui constava una ordre de recerca i detenció. La detenció es va produir al carrer Panedes. L’home va ser traslladat fins a la comissaria on va mostrar un comportament agressiu envers els agents, escopint al terra en tot moment i donant puntades de peu al mobiliari de les dependències policials. Per aquest motiu va caldre desinfectar el local. L’home va quedar custodiat pels Mossos d’Esquadra i posat a disposició judicial.

La segona actuació, on van quedar detingudes 4 persones, va tenir lloc diumenge a la tarda, quan, amb coordinació amb els Mossos d’Esquadra, es va interceptar a Llagostera un vehicle fugit de Lloret de Mar, els ocupants del qual van ser sorpresos mentre presumptament estaven robant a l’interior d’una masia. La detenció es va produir quan faltaven pocs minuts per a les 4 de la tarda a la urbanització La Canyera.

Finalment, diumenge a la tarda la Policia Local va rebre la trucada d’una veïna, alertant que diverses persones estaven intentant accedir de manera violenta a l’interior d’un habitatge situat en un bloc de pisos del carrer Consellers. Quan els agents van personar-se fins al lloc dels fets, els tres presumptes delinqüents van fugir corrent. Després d’una batuda per diversos carrers del nucli antic del municipi, la Policia Local va localitzar un dels homes al mirador de la plaça del Castell. Al ser requerit pels agents l’home es posar la mà a la butxaca per aparentment treure un objecte de color fosc precipitant-se contra els agents. Davant d’aquesta situació un dels agents es va veure obligat a desenfundar l’arma reglamentària de foc ordenant que s’estirés al terra. Tot seguit l’home es va estirar al terra i en el seu registre es va comprovar que l’objecte que havia tret de la butxaca era un telèfon mòbil. L’home va ser detingut i posat a disposició judicial.


El DOGC publica avui la resolució SLT/2875/2020 per la qual es prorroguen i es modifiquen les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. D'entre els aspectes més destacats en destaca l'obertura dels centres d'estètica.

Podeu consultar el DOGC des d'aquí.

La científica llagosterenca Meritxell Grau Butinyac, doctorand a Irlanda, ha guanyat la Medalla d’Or de la competició Walsh Scholars of the Year. Es tracta d’un concurs que se celebra anualment des de ja fa 27 anys i que serveix per promocionar, arreu del país irlandès, el centre de recerca en el qual està la Meritxell, el Teagasc, així com incentivar les subvencions dels programes doctorats per a aquells estudiants que estiguin considerant començar-ne un. Tothom qui està fent un doctorat a Irlanda al Teagasc s’hi pot presentar. Enguany, el concurs ha adoptat un nou format, no només per adaptar-se a la COVID-19, sinó també per simular que els doctorands estiguessin optant a una oferta laboral.

En primer lloc, els 55 concursants havien d’emplenar un formulari en el qual s’explicava el projecte en línies generals i què s’estava implementant. Un cop enviada la part escrita, en un primer cribratge n’escollien un total de dotze, i en un segon escollien els cinc millors. Un cop a la part d’entrevistes, es van crear cinc grups basats en l’àmbit de recerca que estaven treballant. En el cas de la Meritxell, pertanyia al grup mediambiental. De totes les entrevistes, es triaven tres finalistes per grup. La Meritxell va ser la vencedora del seu grup i li van donar el premi en l’àmbit mediambiental. A més, a un dels cinc guanyadors s’atorgava la Medalla d’Or, com a premi a l’excel·lència, que va recaure a la Meritxell.

Actualment, la Meritxell es troba a la ciutat de Wexford, en un centre de recerca que es basa en l’agricultura, concretament en el control i aplicació de fertilitzants i com millorar-la, per posteriorment poder reduir costos pels pagesos tot i mantenir la producció. El seu projecte s’enfoca en la producció de l’òxid de nitrogen dels sols. A Irlanda, el sector agrícola és molt potent, amb pastures de vaques per a la producció de llet. Per aquest motiu, s’apliquen grans quantitats de nitrogen en el sol per poder seguir produint i mantenir la producció. Com més nitrogen s’aplica, més òxid de dinitrogen (N2O) es produeix, que arriba a l’atmosfera on la capa d’ozó queda afectada i incrementa els efectes del canvi climàtic. El seu projecte busca maneres i pràctiques a l’agricultura que redueixin aquesta producció d’òxid de dinitrogen, controlant i optimitzant els diferents nivells del Ph del sol.

Podeu veure l'acte d'entrega dels premis des d'aquest enllaç.

Enhorabona, Meritxell, pel premi i molta sort en el futur!

La Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera ofereix a tots aquells llagosterencs i llagosterenques que no hi puguin anar, el servei de préstec a domicili. 

Per sol·licitar el servei només s’ha de trucar al telèfon 972 83 00 08 o enviar un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Des de la biblioteca prepararan la comanda i us la faran arribar a casa amb totes les mesures de seguretat.

L’horari d’atenció és:

Dimarts i dijous de 10h a 13.30h i de 16h a 20h

Dilluns, dimecres i divendres de 16h a 20h

Dissabtes de 10h a 13h

A partir del dilluns 9 de novembre, l’àrea de contenidors del carrer Migjorn, situada just a l’exterior de la Deixalleria Municipal, serà retirada. Ho ha informat aquest matí l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Llagostera, en una decisió impulsada pel mal ús que se n’ha fet.

Des del consistori s’ha recordat que cal respectar els horaris del sistema porta a porta i fer un bon ús de les àrees de contenidors de les urbanitzacions i veïnats. En el cas dels veïnats que no tenen recollida porta a porta ni àrea de contenidors propera, poden fer servir la deixalleria, on s'habilitarà un punt de recollida de la fracció orgànica.

L’Ajuntament també ha recordat com han de gestionar els residus els titulars d’activitats comercials i les empreses, així com el servei gratuït de recollida de trastos. Finalment, ha demanat la col·laboració ciutadana per no embrutir la via pública i no abandonar residus en zones no permeses, fets que poden ser sancionats econòmicament.

L’historiador i arqueòleg llagosterenc Pau Turon ha publicat el llibre “Castells medievals”, dins de la col·lecció Quaderns de la Revista de Girona editada per la Diputació de Girona. Es tracta d’una obra que repassa els castells de les comarques gironines, superbes fortaleses i petites fortificacions escampades arreu del territori: n’explica el naixement i l’evolució durant el període medieval, analitza alguns dels castells més destacats i repassa els fets que hi van succeir acabada l’edat mitjana. La guia també fa referència a les llegendes dels castells que es teixien gràcies a la cultura popular i a l’obra dels autors romàntics.

Pau Turon és autor de diversos articles sobre l’època antiga i medieval a les comarques del Gironès i de la Selva, i ha fet diverses ponències sobre aquests períodes dins el Seminari d’Estudis Medievals d’Hostalric, l’Internacional Medieval Meeting de Lleida i als pobles de Sant Antoni de Calonge i Llagostera.

A Llagostera, el trobareu a la Llibreria Sureda.

Dimarts, 03 Novembre 2020 08:08

El llagosterenc Luis Izquierdo-Mosso publica nou llibre

Publicat per

L’artista Luis Izquierdo-Mosso, originari de Sestao i resident a Llagostera, ha publicat “20 Toneladas. Arte contemporáneo para turistas”, un assaig sobre art contemporani. Amb un llenguatge desimbolt i sense pèls a la llengua, tindreu una nova visió d'allò que anomenen art contemporani. No deixarà indiferent a cap dels seus lectors.

La presentació ha quedat ajornada a causa de la situació actual derivada de la pandèmia i de les noves restriccions. A Llagostera, podreu trobar el llibre a la Llibreria Sureda.

Es mantenen les bonificacions que poden arribar fins al 40% per incentivar la reducció de residus que acaben a l’abocador

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera celebrat aquest dimecres al vespre ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern (ERC - CUP Alternativa per Llagostera), l’abstenció del PSC i el vot contrari de Junts per Llagostera, la modificació de les ordenances fiscals pel 2021.

Pel que fa l’IBI d’urbana i rústica es manté igual que al 2020 tot i que es modifica el redactat de l’ordenança per facilitar l’aplicació del recàrrec del 50% als immobles d’ús residencial desocupats permanentment. El regidor d’Hisenda, David Parron, ha explicat que aquesta mesura no té cap afany recaptatori sinó que pretén mobilitzar el parc d’habitatges buit existents al municipi, sobretot dels grans tenidors que impedeixen disposar d’una oferta d’habitatges de lloguer. En aquest sentit es manté la bonificació del 95% de l’impost per a aquells habitatges que s’incloguin dins la borsa de lloguer municipal.

Pel que fa la taxa d’escombraries la modificació contempla un pujada del 5% pels comerços i del 10% en els habitatges i es mantenen les bonificacions que poden arribar fins al 40% per participar de manera correcta en la recollida selectiva o tenir hàbits evidents de reducció de residus i estar inscrits a la campanya Compromís Residu Zero.

Parron, que també és regidor de Medi Ambient, ha explicat que a diferència dels impostos les taxes s’apliquen per cobrir les despeses dels serveis prestats i en aquest sentit hi ha previst un augment del cost del servei per diversos motius, entre ells la pujada del cànon que aplica l’Agència de Residus de Catalunya per dur els residus a l’abocador que s’incrementa un 12,7% respecte al 2020. Cal tenir en compte que aquest cànon continuarà augmentant un 10-12% anual en els propers anys. Per aquest motiu Parron ha aprofitat per fer una crida a gestionar bé els residus fent ús correcte del porta a porta, que es preveu implementar-lo també a les urbanitzacions de La Canyera, Mata i Mont-Rei. Així mateix, la pujada de la taxa servirà per compensar l’increment parcial de personal de l’àrea de medi ambient i del salari per als treballadors de la recollida d’escombraries per adaptar-lo al conveni col·lectiu marc del sector i a la legalitat vigent. Finalment Parron ha explicat que hi ha previstes diverses inversions i millores que es faran en les àrees de recollida dels veïnats, amb àrees tancades i amb control d’accés, tot plegat encaminat a reduir el nombre de residus que acaben a l’abocador.

Pel que fa a l’impost de vehicles, seguint amb la modificació endegada el 2020, per tal de diferenciar entre cotxes clàssics (que circulen en comptades ocasions) i cotxes vells (que circulen habitualment i tenen un major impacte mediambiental) es proposa reduir paulatinament els vehicles que poden beneficiar-se de la bonificació del 100% (fins ara els vehicles de més de 26 anys), de manera que ara se’n beneficiïn aquells amb una antiguitat mínima de 27 anys.

L’Impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) passa del 2.6% al 3.0% (la llei permet fins al 4%) per assi milar-se als nivells de la majoria de municipis. Tot i així Llagostera es manté a la franja baixa dels municipis veïns.

Finalment, pel que fa a la taxa d’activitats de la Policia Local, s’afegeix com a fet imposable qualsevol activitat que requereixi l’actuació de la Policia Local, afegint però l’excepció del pagament d’aquesta taxa a activitats d’interès social, esportiu o cultural organitzades per entitats municipals o en aquelles en què col·labori l’Ajuntament de Llagostera.

El ple es va celebrar telemàticament amb motiu de les restriccions de la Covid-19.


Amb motiu de les noves mesures per contenir la propagació de la COVID-19, entre les que destaca el confinament municipal de divendres a dilluns a les 6 del matí, l'alcalde de Llagostera s'ha dirigit novament a la població.
El Govern ha aprovat aquest matí en una reunió extraordinària del Consell Executiu, noves mesures per fer front a l’avanç de la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya, entre les quals s’inclou el tancament perimetral de Catalunya durant 15 dies i un confinament municipal els caps de setmana, des de les 6 hores del matí de divendres fins a la mateixa hora del dilluns.

Les noves mesures les han anunciat en una compareixença informativa el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, i els consellers d’Interior i de Salut, Miquel Sàmper i Aba Vergés.

La consellera de Salut ha afirmat que la situació epidemiològica i assistencial és “extremadament crítica i greu”. “Estem en plena segona onada i hem d’aconseguir un punt d’inflexió decidit i ferm per baixar les xifres de contagis, que avui en dia són insostenibles”, ha dit, i ha insistit en “la necessitat d’aplanar la corba i doblegar-la”. Vergés ha lamentat que, tot i que en els darrers dies s’ha vist una lleugera desacceleració en nous casos per les últimes mesures preses, “no n’hi ha prou”, amb xifres “insostenibles” com els més de 5.000 contagis diaris.

De seguir així, ha subratllat Vergés, “el nostre sistema de salut no aguantarà gaire més”, perquè des d’aquest dimarts, per primera vegada des del mes de maig, ja hi ha a les UCI’s més pacients Covid que no pas Covid, un fet que provoca que els professionals sanitaris hagin de deixar la seva activitat ordinària per només centrar-se en aquesta malaltia. La titular de Salut ha avançat que les projeccions amb què es treballa indiquen que, si no es prenen mesures més contundents, en 15 dies s’arribarà a la situació del març.


FACEBOOK