ELPOLLTV

Dim23042024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Un any més Llagostera, Tossa de Mar, Caldes de Malavella i Vidreres han celebrat l’acte de germanor en motiu de la Diada de Catalunya, a Terra Negra. En aquest punt del massís de Cadiretes, hi conflueixen els termes dels 4 municipis.

Enguany l’organització de l’esdeveniment ha anat a càrrec de l’Ajuntament de Tossa de Mar. L’alcalde de Tossa de Mar i president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, s’ha ocupat del parlament.

La trobada ha finalitzat amb el Cant dels Segadors i un esmorzar popular amb anxoves i una coca amb els colors de la senyera.

Ahir va començar a TV3 el programa “La Puntual” amb Àngel Llàcer com a presentador. La llagosterenca Encarna González és una de les participants. Es tracta d’un programa on es busquen els millors actors de teatre amateur per representar “L’auca del senyor Esteve” de Santiago Rosiñol.

Molta sort!

Dijous, 07 Setembre 2023 13:08

Inscripcions obertes del nou curs de catequesi 23-24

Publicat per

La Parròquia de Llagostera obre un nou curs de catequesi. Aquest, es farà cada quinze dies. La inscripció presencial serà el dia 14 de setembre de les 11 a les 12.30h i de les 17 a les 19h. També el dia 15 de setembre només a la tarda a la Rectoria. Per a més informació, us podeu posar en contacte amb Enric al número 669066519. Igualment, es pot fer la inscripció en línia en aquest enllaç. A l'apartat parròquies / catequesi, omplir el formulari i enviar.

La quota d'inscripció és de 30 euros al número de compte següent: ES47 2100 8165 0122 0004 0894. Hi ha quatre etapes, iniciació, seguiment, professió de FE i confirmació.

Més informació en el pòster adjuntat al final d'aquesta publicació.

Dimecres, 06 Setembre 2023 16:35

L’Empordà, una terra tocada per l’olivera i la vinya

Publicat per

Oliveres. Font: Cooperativa empordalia

Captura_de_pantalla_2022-02-02_a_les_15.50.04.png

La comarca produeix dues denominacions d’origen protegides, oli argudell i varietats de garnatxa i carinyena de vi

L’Empordà és la comarca veïna de la Catalunya del Nord, una comarca que viu mirant el nord i també el sud. És una terra amb un paisatge de gran bellesa, un patrimoni arquitectònic molt ric, que conjuntament amb els seus vins i olis, conreats molts d’ells en espais naturals protegits, li donen un caràcter acollidor i creatiu a la seva gent. En definitiva, un territori que convida a la inspiració artística, a la descoberta i a la gastronomia.

A la comarca hi ha dues denominacions d’origen protegides. Per una banda, l’oli d’oliva verge extra, amb les seves varietats exclusives argudell, curivell i llei de Cadaqués, i la tradicional de l’arbequina. Per altra banda, el territori també compta amb la marca DOP Vi de l’Empordà, amb les seves varietats carinyena i garnatxa.

Origen

Les primeres mostres d’olivera i de vinya que es van trobar de l’Empordà daten del final de l’Edat del Bronze. Però el cultiu d’aquestes i la producció d’oli s’atribueixen als grecs, que van arribar per mar el segle VI aC. i van fundar les colònies d’Empúries i Roses, que ben aviat esdevindrien dinàmics enclavaments comercials.

Més tard els romans van mantenir els conreus i els monjos benedictins els van consolidar, fins a arribar a la situació actual, amb grans extensions de cultiu i una producció d’elevada qualitat.

L’Oli de l’Empordà

L'oli d’oliva verge extra de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà és un oli elaborat a partir de les 3 varietats autòctones i exclusives de la zona DOP (argudell, curivell i llei de Cadaqués) i una varietat tradicional (arbequina) que es conrea a la zona des del segle XVIII. La varietat argudell és la majoritària i la que dona la personalitat a l'oli. És per això que tots els olis produïts dins de la DOP han de tenir un percentatge mínim del 51% d’aquesta varietat.

Pel que fa al perfil sensorial, la DOP Oli de l’Empordà es caracteritza per ser un producte equilibrat de fruitat verd d’intensitat mitjana. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà a causa del seu elevat contingut en polifenols. Considerant altres descriptors de tipus aromàtic el perfil mostra uns olis amb aromes que normalment recorden a l'herba acabada de tallar i/o a nous. També poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d'ametlla en boca.

El vi de l’Empordà

L'Empordà és terra de carinyenes i garnatxes, l'ànima del vinyar empordanès. Avui en dia, les varietats autòctones són les més plantades a la denominació amb dos de cada tres ceps. El percentatge d'aquestes varietats no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos especialment per la garnatxa i la carinyena, però també pel macabeu o el moscatell i l'històric monestrell empordanès. L'Empordà és també una zona vinícola amb una riquesa varietal única, ja que és una de les poques denominacions que produeix totes les varietats de carinyenes i garnatxes.

Vinya.-Font-Cooperativa-empordalia.jpg

Vinya. Font: Cooperativa empordalia

La vinya arriba a Catalunya aproximadament al s. VI aC gràcies a la colònia grega més important del país que era Empúries. Amb el pas del temps aquesta ciutat acabà donant el nom a tota la comarca de l'Empordà. Quatre segles més tard de l’arribada de la vinya al territori, ja hi ha constància arqueològica i documental que els vins dels territoris d'Emporiae i d'altres contrades de la Tarraconense eren coneguts en els mercats interiors, en altres províncies de l'Imperi Romà i a la mateixa metròpoli.

A l'edat mitjana, quan les vinyes creixien a redós d'abadies i monestirs, les faldes de la muntanya de Rodes es van anar escalonant de feixes plantades de ceps tutelats pel monestir de Sant Pere de Rodes. Una producció en la qual sembla que va excel·lir en l'art de fer el vi el monjo cellerer Ramon Pere de Noves, a qui s'atribueix un tractat sobre aquesta matèria. Sant Quirze de Colera o Santa Maria de Vilabertran consten també com a propietaris de vinyes a l'Empordà.

Als segles XVIII i XIX la vinya posa en evidència la seva capacitat colonitzadora i simbolitza l'impuls agrícola traduït en un important creixement demogràfic en la seva zona de conreu. La producció agrícola també acaba transformant el paisatge del territori amb xiprers, tanques, barraques i feixes de pedra seca. La plaga de la Fil·loxera va aparèixer per primera vegada en una vinya de Rabós d'Empordà l’any 1879, abans d'estendre's per arreu del país. Un fet que va arruïnar totalment el període pròsper dels vins empordanesos. La represa és dura i la vinya de l’Empordà mai més recupera la terra que havia ocupat abans de la plaga.

Dimecres, 06 Setembre 2023 13:58

Festival Art i Gavarres a Llagostera

Publicat per

Llagostera, juntament amb Celrà, Girona, Cassà de la Selva i Palamós acollirà dues de les intervencions artístiques de la sisena edició del Festival Art i Gavarres.

Enguany aquesta mostra de Land Art es podrà visitar del 9 de setembre al 9 de novembre o fins que el pas del temps esborri les obres. A Llagostera les obres anirà a càrrec de les artistes Delphine Labedan i Elena Garcia i s’ubicaran a l’entorn de Can Llambí. La inauguració tindrà lloc diumenge 10 de setembre a partir de les 19 amb una visita guiada, un concert i un taller artístic de Land d’Art, a partir de 3 anys.

Amb aquesta nova mostra les Gavarres es tornaran a omplir d'art vinculant la natura i l’expressió artística. Seguint amb l'objectiu de sensibilitzar els visitants sobre la conservació d'aquest espai natural protegit, en aquesta nova edició del Festival s'ha proposat als artistes que reflexionin sobre la sequera que ens afecta i sobre les dificultats que té l'espècie humana per fer un ús racional dels recursos naturals.

Dilluns va tenir lloc a Girona la presentació on van assistir-hi l’alcalde Narcís Llinàs i el regidor de Cultura, Adrià Guinó.

Dissabte, 02 Setembre 2023 19:26

Comença la temporada de caça major

Publicat per
Aquest diumenge, 3 de setembre, comença la temporada de caça major. Amb l'objectiu de prevenir riscos la Federació Catalana de Caça ha llançat una campanya informativa que té com a principal objectiu conscienciar, tant al col·lectiu caçador com a altres usuaris del medi natural, sobre el fet que la seguretat durant les jornades de caça, és una tasca de tothom.

Ahir va començar el XX Festival de Música del País a Campllong que s'allargarà fins al 2 de setembre. Va obrir el Musicant una producció pròpia del mateix festival centrat en la figura d'Isabel Cinc Hores. Isabel Vila, que va viure a Llagsotera part de la seva vida, va ser sindicalista, activista social i pedagoga. A més, és coneguda per la seva lluita social i laboral i per reivindicar les cinc hores en la jornada de treball infantil. Va assistir a l'espectacle l'alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs. 

El musical en format concert ha comptat amb el guió de Toni Strubell, l'adaptació teatral de Kim Planella i la música d'Antoni Mas i Marc Mas.

Durant les dues hores de concert i amb una graderia a vessar, es va fer un repàs pels moments més rellevants de la vida de Vila combinant un monòleg intern de la sindicalista personalitzada per Isabel Rocatti i les cançons interpretades per Indira Ferrer, Mar Esteve, Josep Fadó i Lluís Sintes que complementaven la història. Un cop acabat l'espectacle, el públic es va posar dempeus i va ovacionar als artistes durant més de cinc minuts.

Aquest vespre, serà el torn del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana. Aquest farà el seu penúltim concert a Campllong on presentarà el Cançoner català contemporani que agrupa cançons de pobles i racons d'arreu del nostre país.

El dijous 31 d'agost canviant de registre amb Quico El Célio, El Noi i El Mut de Ferreries. Venen a Campllong dins la seva gira 30 anys "Es cantava i es canta". El divendres 1 de setembre, Neus Mar pujarà a l'escenari per fer un homenatge a les dones del mar acompanyada de la ballarina Montse Canals, i els músics Sònia Zurriga, Emilio Sánchez, Pep Rius i Enric Canada. I finalment, tancarà la 20a edició del Musicant l'actuació de Marc Parrot. Parrot farà el seu últim concert de presentació del seu nou treball acompanyat per Dani Ferrer i Lluís Cartes.

Els concerts tindran lloc a les 21.30h a la Plaça Catalunya de Campllong. En cas de pluja, es farà al Pavelló Municipal. Les entrades dels concerts tenen un preu de 12€ si s'adquireix l'entrada anticipada i de 15€ si es compra a taquilla. També s'ofereix un pack especial per poder anar a veure els 5 concerts per 50€.

Demà dijous a partir de les 14 h l'antic Bar Can Toni ubicat al C/ Músic Aguiló,18 de Llagostera torna a obrir les portes amb una nova direcció.

Es tracta d'un nou Bar Doner Kebab pizzeria que obrirà cada dia de manera interrompuda de dilluns a diumenge de 12 h del migdia a la 1 h de la nit.

Podràs degustar tota mena de plats combinats i tapes. Com kebabs, hamburgueses, aletes de pollastre, nuggets, calamars, peix, amanides i també una llarga carta de pizzes. A més de poder menjar en el local, també tenen servei a domicili gratuït a partir de 10 €.

Per a més informació i reserves podeu trucar al telèfon 699 17 19 51.

També els podeu seguir al seu Instagram @hussainpizzeria18.

Rec Madral atribueix els problemes de subministrament a les urbanitzacions Selva Brava i Font Bona a la captació il·legal de 83.000 litres d’aigua diaris per part d’un abonat de la companyia situat al Mas Coll. Segons Rec Madral el propietari d’aquesta finca es dedicava a omplir la bassa de Can Boada durant 5 hores al dia cada nit, des de fa més d’un d'any i fent cas omís al decret de sequera. En un comunicat adreçat als veïns, Rec Madral assegura tenir proves d’aquest fets i que probablement acudirà a la via judicial per resoldre aquesta qüestió “per falta d’acord amb la propietat”. En declaracions a El PollTV els propietaris del Mas Coll han desmentit rotundament aquesta informació difosa per Rec Madral, assegurant que "és completament falsa i que ells també pateixen el pèssim servei que ofereix aquesta companyia d'aigües". A més a més, han assegurat que l'esmentada bassa no és propietat seva, tal i com es pot comprovar al Registre de la Propietat.

En el mateix comunicat Rec Madral recorda que els problemes en el servei venen derivats també del deteriorament de les canonades que tenen una antiguitat de 55 anys i que, segons la companyia, són propietat de l’Associació de propietaris de Selva Brava i que no s’han pogut obtenir els permisos pertinents per part de l’Ajuntament. Pel que fa als tall en el servei d’aigua potable que van afectar bona part dels veïns de les dues urbanitzacions, la companyia els ha informat que els descomptarà de la factura els dies que van estar sense servei.

Podeu llegir el comunicat aquí.


Dilluns, 28 Agost 2023 13:35

Obertes les inscripcions per l’Enforma’t 23-24

Publicat per

Obertes les inscripcions per apuntar-se a tota mena d'activitats i cursos a Llagostera durant el pròxim curs 2023 – 2024.

El programa que conté una àmplia oferta de cursos, tallers i activitats culturals, educatives i esportives per a tots els gustos i edats és una proposta que s'ha elaborat entre les Àrees de Cultura, Educació, Joventut i Esports conjuntament amb les entitats, clubs i empreses locals.

Les inscripcions per als cursos i activitats organitzades per l'Ajuntament de Llagostera (excepte les propostes de l'Espai Jove i de la Biblioteca) es realitzaran en línia a través d'un nou sistema de registre anomenat Panell del Vilatà en aquest enllaç.

En el cas de la Biblioteca, les inscripcions es poden fer presencialment, per telèfon (T. 972 83 00 08) o a través de l'adreça de correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .">.

Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .">Consulteu tots els cursos i activitats aquí.