ELPOLLTV

Diu14072024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

La falta de consens en la gestió del patrimoni i la planificació d’equipaments és un dels principals motius del seu vot contrari

Aquest dijous es va aprovar el pressupost 2024 de l’Ajuntament de Llagostera amb els vots favorables de l’equip de govern (Junts-PSC) i els contraris de l’oposició (ERC i CUP-ALL). En l’inici de la seva intervenció, el regidor d’Hisenda Adrià Guinó va explicar que fins unes hores abans del ple s’havia estat treballant una qüestió amb la CUP-Alternativa, que havia alertat que no consideraven conforme a la normativa.

Es tracta de la venda de dues parcel·les municipals per valor de 430.000 euros, 300.000 dels quals previstos per a la compra de l’edifici annex a la Casa de les Vídues. A causa d’això, es va acabar modificant el pressupost de l’àrea d’habitatge (augmentant de 120.000 euros a 168.000 la partida per la compra d’habitatge social) i es modificaran els conceptes d’ingressos de la venda de parcel·les per tal que consti que ambdues formen part del Patrimoni Municipal del Sòl i l’Habitatge. Com va explicar Jordi Casas (CUP-Alternativa) en la seva intervenció, “aquest patrimoni té una regulació específica amb l’objectiu bàsic de blindar-lo i que aquest s’usi, també en cas de venda, per incidir en el dret a l’habitatge i compensar la tensió del mercat immobiliari”. Tot i agrair el treball fins a última hora amb el Govern i treballadors, Casas va lamentar que es continuï destinant la major part dels ingressos per la venda de sòl a una compra sense relació amb el dret a l’habitatge, així com “una clara improvisació que es podria haver evitat”, fent referència al treball conjunt sobre Habitatge que el seu grup fa mesos que proposa al ple. I igualment, “que amb un 20’76% d’augment del pressupost i l’augment de les subvencions existents, la partida per la compra d’habitatge es volgués reduir de 200.000 euros a 120.000”. Unes consideracions a què també es va sumar el portaveu d’ERC, Eduard Díaz, en la seva intervenció.

Sobre la compra de l’edifici annex a la Casa de les Vídues, però també en relació al futur d’espais com els de la residència i el CAP actuals, Casas va reclamar (recordant una proposta electoral de la CUP-ALL) que la planificació sobre equipaments compti amb el màxim consens i participació, tenint en compte que és una qüestió a molt llarg termini i les possibilitats limitades d’inversió de l’Ajuntament.

“Llums i ombres d’un pressupost que, en global, no és bo per Llagostera”

En el conjunt de la seva intervenció, Jordi Casas va desgranar el que la CUP-Alternativa considera “les llums i les ombres” d’uns comptes als que van votar en contra. Així, va destacar com a positius alguns punts importants considerats com a continuistes, com el nou augment de l’aportació a la residència geriàtrica i el projecte del nou centre, el reforç de personal o el manteniment de partides destinades drets socials i igualtat.

Igualment, va destacar qüestions que no comparteixen però que eren esperables pel canvi de govern, com “el pas enrere” de la nova àrea d’emergència de la deixalleria, l’augment de 70.000 euros anuals en retribucions del govern o “un enfocament de l’àrea de Cultura més propera a la promoció econòmica que a l’aposta cultural ambiciosa que tota administració pública hauria de tenir”. També, que es deixi de destinar el 0’7% dels ingressos propis a cooperació internacional.

Per últim, però, Casas va apuntar a qüestions que no només no comparteixen, “sinó que contradiuen els propis compromisos del Govern o que són contràries al que hauria de ser transversal i de sentit comú”. Així, va destacar la retallada en el manteniment de camins de pagès (de 45.000 euros a 35.000), que no augmenti la previsió d’esterilització de gats de carrer o les qüestions sobre equipaments, habitatge i participació que van protagonitzar gran part del debat.

Eduard Diaz, portaveu d’ERC: “El pressupost denota que el govern no sap quin model de poble vol, ni quina prioritat té pel futur. Veiem projectes nous, projectes vells, però cap ambició per caminar cap a un poble amb més recursos”.

Els republicans critiquen que s’hagi incrementat els tributs quan es disposa d’1M€ extraordinari provinent de l’Estat, així com que es faci la previsió de recaptar 200.000€ en multes, quan la xifra “normal” dels darrers anys se situa entre els 50 i els 80 mil euros.

El grup d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Llagostera ha votat en contra del pressupost 2024 aprovat pel govern municipal (Junts + PSC). Segons ha indicat el portaveu dels republicans llagosterencs, Eduard Diaz, “tenim la sensació que aquest pressupost no és només continuista, sinó que més aviat és un pressupost mal continuista. Agafa pràcticament les mateixes partides que hi havia anteriorment, manté tot el construït per l’anterior equip de govern, però no afronta els problemes i reptes que té Llagostera ara mateix i que són necessaris treballar per tal de millorar com a poble”.

Així mateix, Diaz va apuntar que “el pressupost denota que el govern no sap quin model de poble vol, ni quina prioritat té pel futur. Veiem projectes nous, projectes vells, però cap ambició per caminar cap a un poble amb més recursos”.

El grup a l’oposició va criticar el fet que malgrat comptar amb un augment de gairebé un milió d’euros en les aportacions extraordinàries de l’Estat, en el capítol d’ingressos, el govern aprovés recentment una pujada massiva d’impostos i tributs. Així mateix, van subratllar que els havia cridat l’atenció que se situï la xifra de 200.000 euros en la recaptació de multes, quan en els darrers anys la recaptació normal ha estat d’entre 50 a 80 mil euros. Per altra banda els republicans veuen en el capítol de les inversions un dels grans problemes del pressupost: “no es destina ni un sol euro dels ingressos corrents a inversió. Totes es paguen amb un préstec d’1,2 milions d’euros, amb petites subvencions i amb la venda de patrimoni de l’Ajuntament.” Díaz, també va lamentar que el fet de no utilitzar part de l’augment dels ingressos corrents a pagar inversió afecta greument a la capacitat de l’Ajuntament per afrontar obres en el futur.

L’aposta dels republicans és continuar amb la recerca de sòl industrial que es va començar al passat mandat i desencallar el SUD11 i SUD12, dos sectors industrials en desenvolupament que aportaríen a la població un augment dels ingressos. Aquesta va ser una de les crítiques del grup d’Esquerra als grups que actualment formen el govern.

Finalment també van acusar a Junts i el PSC de no voler destinar els diners provinents de la venta de parcel·les municipals a polítiques d’habitatge. Els republicans afirmen que s’ha de complir la llei i que presentaran batalla perquè així sigui. Per la seva part el govern vol destinar aquests diners a la compra d’una finca per ampliar equipaments culturals.

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera ha aprovat, amb els vots favorables de l’equip de govern (Junts i PSC) i els vots contraris de l’oposició (ERC i CUP-Alternativa), el pressupost municipal i la plantilla de personal pel 2024. “Es tracta d’un pressupost expansiu, que creix en despesa i en inversió, i que respon a la voluntat de l’equip de govern de posar unes bases sòlides per a l’assoliment dels compromisos marcats a l’inici del mandat,” tal i com ha destacat el regidor d’Hisenda i portaveu del grup municipal de Junts per Llagostera, Adrià Guinó. El pressupost consolidat ascendeix fins als 14.340.500 €, dels quals 12.812.000 € corresponen a l’ens municipal i 1.815.500 €, al Patronat Residència Josep Baulida. Pel que fa al pressupost propi de l’Ajuntament s’ha incrementat en 2,2 milions d’euros, xifra que represa un 20% més respecte l’exercici 2023. Tot i així, Guinó ha destacat també que “s’ha fet una contenció de la despesa corrent, marcada encara pels forts increments dels preus dels béns i serveis”. Així mateix, el pressupost preveu un fons de contingència de 400.000 €.

Entre les partides principals del pressupost pel 2024 en destaca l’aportació de 287.000 € a la Residència Josep Baulida, que ha d’ajudar a fer front al correcte funcionament del centre, i la dotació i promoció de noves places necessàries pel correcte funcionament de l’Ajuntament.

Pel que a inversions rels, l’ajuntament preveu destinar-hi un total de 2.147.850 €, entre les que destaquen el projecte tècnic de la nova Residència Josep Baulida, l’adquisició de la finca per a l’ampliació del Centre Cultural Casa de les Vídues, la construcció de l’estació de tractament d’aigua potable, la compra d’una nova màquina de neteja viària apta per a la neteja del casc antic, les millores de l’enllumenat públic vinculades al nou contracte i l’adquisició de dos pisos per a la borsa d’habitatge públic.

Finalment Guinó ha volgut destacar també la recuperació dels Pressupostos Participatius com a eina de democràcia directa a l’hora de plantejar i escollir projectes d’inversió on s’hi destinaran 40.000 € que els veïns i veïnes del municipi decidiran en què gastar-los.

Podeu recuperar el Ple celebrat aquest dijous, 21 de desembre, des del canal You Tube de l’Ajuntament.

Irene Ribas i Adrià Pico han guanyat el primer concurs gastronòmic de plats cuinats organitzat pel programa de Llagostera Ràdio “El gust és vostre” dins la programació de la Nadalenca de Llagostera. Enguany el plat proposat eren els Peus de porc amb prunes, panses i pinyons.

Irene Ribas, s’ha endut el primer del jurat dotat en 200 euros i Adrià Pico el segon de 100 euros, ambdos per bescanviar en els establiments de la Unió de Botiguers de Llagostera.

La tradició i la modernitat no necessàriament han d’estar renyides. Així ho ha demostrat Daniel Valentín Casanovas amb la seva lliure adaptació dels Pastorets originals de Josep M. Folch i Torres. Una posada en escena divertidíssima de la mà d’un grup d’actors i actrius locals, la majoria molt joves amb papers destacats que vaticinen una llarga vida als Pastorets de Llagostera. Aprofiteu la tarda d’aquest diumenge per gaudir-los amb la família. Avui, a les 18h, última representació, al Teatre del Casal.

El PollTV us ofereix un tastet dels Pastorets.

Dissabte, 16 Desembre 2023 22:04

La Nadalenca dona la benvinguda al Nadal a Llagostera

Publicat per
Llagostera ha donat la benvinguda al Nadal amb la primera edició de la Nadalenca, una nova proposta amb activitats que s’allargaran durant tot el cap de setmana, a la plaça Catalunya. La programació s’ha iniciat amb la Nadaleta, un mercat d’intercanvi de joguines entre infants, una cantada de nadales a càrrec dels alumnes de l’Escola de Música, una xocolatada i l’encesa de l’arbre de Nadal. Per diumenge hi haurà activitats durant tot el dia entre ells el Tió solidari a benefici de Caritas, el concert de nadales d'arrel jamaicana, un concurs gastronòmic del programa de Llagostera Ràdio "El gust és vostre" i paradetes.
El Consorci de les Gavarres va aprovar el passat 29 de novembre un protocol d’aprovació del calendari d’activitats esportives a l’Espai Natural Protegit (ENP) de les Gavarres. Amb l’increment de les activitats esportives que es duen a terme al massís de les Gavarres, l’entitat ha vist la necessitat de regular-les per protegir els hàbitats i les espècies d’interès i ordenar la convivència entre activitats.

El protocol incideix en la coordinació entre administracions, sense afegir cap nou tràmit a les entitats organitzadores. S’ha establert que totes les activitats esportives organitzades, competitives o no, que es facin a peu, amb bicicleta o vehicle motoritzat, o amb qualsevol altre artefacte motoritzat tèrmic o elèctric dins de l’ENP del massís de les Gavarres, s’haurà de notificar mitjançant un formulari unificat igual per a tots els ajuntaments, i aquests compartiran la informació amb el Consorci, que gestionarà el calendari de manera centralitzada.

Entre les accions proposades es crearà una taula de treball tècnica que inclourà els serveis tècnics del Consorci, les organitzacions representants de la propietat forestal i, si és necessari, les organitzacions esportives promotores de cada activitat i els tècnics de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural de la Generalitat a Girona. L’objectiu és treballar prèviament l’autorització formal per part de les administracions competents, que remetran les seves conclusions.

Calendari trimestral El grup treballarà trimestralment de manera prèvia a l’aprovació del calendari per part del Consorci. Cada últim dia del mes d’inici de trimestre (gener, abril, juliol i octubre) finalitzarà el termini de sol·licituds de les activitats del trimestre següent. Amb aquest calendari es pretén garantir un treball objectiu i específic per a cada una de les activitats que s’han proposat.

A més, es crearà un registre unificat d’activitats esportives realitzades a l’ENP de les Gavarres per poder realitzar futurs estudis que n’avaluïn l’impacte sobre el patrimoni natural i cultural del massís, així com l’impacte socioeconòmic. El president del Consorci de les Gavarres, Daniel Encinas, ha valorat molt positivament aquesta proposta, perquè des de fa uns anys el massís de les Gavarres està vivint un gran augment d’activitats esportives que en algunes ocasions ha generat incidències en la convivència amb altres actors. «Amb la regularització aconseguim tenir coneixement de les diferents activitats i treballar des del Consorci amb representants de la propietat forestal per ordenar tota activitat esportiva que es dugui a terme dins l’ENP de les Gavarres», ha indicat. Criteris per poder dur a terme les activitats El protocol també inclou uns criteris tècnics perquè es puguin incloure les activitats al calendari equivalents als que defineix la Secció de Biodiversitat i Medi Natural en els seus informes. Entre aquests destaca que s’ha de disposar del traçat i dels punts d’avituallament en format vectorial, que l’entitat organitzadora també ha de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil, i que es prohibeix l’ús de guix o pintura per a la senyalització, que haurà de ser de material desmuntable i s’haurà de treure en un màxim de 48 hores després de finalitzar l’activitat. A més, durant el període de nidificació d’aus (de l’1 de març a l’1 d’agost) es vetllarà per evitar la recurrència excessiva d’activitats en un mateix indret que pugui provocar la reducció de l’èxit reproductiu de les espècies nidificants. Durant l’època d’alt risc d’incendi —entre el 15 de juny i el 15 de setembre, o segons estableixi la Generalitat de Catalunya—, es desaconsellen les activitats amb afluència elevada, que quedaran suspeses si s’activa el nivell 3 del Pla ALFA. En cas d’activació del nivell 2, serà el Cos d’Agents Rurals qui decidirà si l’activitat es pot dur a terme en condicions normals, si s’ha de modificar o si s’ha de suspendre.

Divendres, 15 Desembre 2023 12:59

Nova campanya per fomentar el civisme a Llagostera

Publicat per

L'Ajuntament de Llagostera ha posat en marxa una nova iniciativa destinada a promoure el civisme i la col·laboració ciutadana. Sota el lema "Llagostera és cosa de tots", aquesta campanya busca involucrar i interpel·lar a la ciutadania per millorar la convivència i potenciar el sentiment de pertinença al municipi.

La campanya centre els seus missatges en aspectes com la recollida selectiva de residus, l’ús dels patinets, la tinença responsable d’animals de companyia i els sorolls amb la voluntat de millorar la convivència entre els veïns.

La regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Llagostera, Pilar Aliu, ha destacat que amb aquesta campanya es vol recordar que cadascú té un paper important en el desenvolupament i el benestar del conjunt del municipi i que s’ha tingut en compte les aportacions recollides des de la Taula de convivència”.

La campanya informativa es recolza en un tríptic que es repartirà casa per casa i es dinamitzarà amb missatges a les xarxes socials de l’Ajuntament.

En aquest sentit s’anima als veïns veïnes a compartir les seves idees i suggeriments a través de les xarxes socials utilitzant l'etiqueta #LlagosteraÉsCosaDeTots.

Podeu descarregar el tríptic de la campanya aquí.

Divendres, 15 Desembre 2023 11:20

Votacions obertes al Concurs d'aparadors de Nadal

Publicat per

Farmàcia Dolors Coll, Peixateria Rosa, Piscines Sant Feliu, Farmàcia Joan Saurí Masgrau,  Herboristeria, La Natura, Comercial Casals, Pizzeria Digiovanni, Estudi fotogràfic Paula Nuell, Diferent Decor, Taller Brugulat i La Nova Barberia són els 11 establiments que enguany al Concurs d’Aparadors de Nadal de Llagostera.

Podeu votar el que us agradi més des d’aquí fins al dimecres 20 de desembre, a les 13.00h.

Per votar cal estar empadronat a Llagostera i ser major de 16 anys.

Vota ara des d’aquí.

La parella formada per Judit Güell i Marc Gener, amb la truita de portobello, patates, ceba i xips amb formatge, ha guanyat la cinquena edició del concurs de truites celebrat aquest diumenge a la terrassa del Modoni. Enric Sànchez, amb una truita d’espaguetis a la carbonara, ha merescut el premi del jurat popular.

Un total de 7 parelles i un participant individual han participat en el concurs organitzat per l'Associació Cultural Moixiganga i el Bar Modoni amb la col·laboració de l'Ajuntament i Ous de Llagostera.

Tots els participants han rebut un obsequi.