Notícies
"Bolets en família” obre la programació de la XXI Fira del Bolet de Llagostera
Publicat per Marc SuredaLlagostera ha celebrat aquest dissabte la tercera edició de l’activitat “Bolets en família”, dins la programació de la XXI Fira del Bolet, prevista pel pròxim 12 d’octubre. Una quarantena de persones s’han desplaçat fins la capella de Sant Llorenç guiats pel Grup Excursionista Bell-Mati. El col·lectiu de Segadors i Segadores s’ha ocupat de l’esmorzar boletaire, l’Associació Micològica Joaquim Codina de la xerrada divulgativa amb consells sobre el món dels bolets i l’Esplai Papu-Tisores ha dinamitzat una gimcana pels més menuts.
La programació seguirà dimecres amb el concurs de caçar bolets, la demostració de cuina a càrrec dels avis i àvies de Llagostera i el lliurament dels premis Ou de Reig i d’aparadors. Dijous, 12 d’octubre el nucli antic del municipi s'omplirà d'activitats al voltant d'un Mercat del Bolet ambientat a principis del segle passat amb parades, demostracions d'oficis, la recreació d'un bosc, tallers exposicions i gastronomia relacionada amb el món del bolet.
Podeu consultar la programació a llagostera.cat
Comencen les jornades gastronòmiques del bolet a Llagostera
Publicat per Elsa CanoA partir d’avui fins al 29 d’octubre, diversos restaurants de l’Associació de Restaurants de Llagostera participen en la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet amb motiu de la Fira del Bolet.
Durant un mes, set restaurants elaboraran menús on el bolet en serà l’ingredient principal. Els preus dels menús oscil·laran entre els 29 i 75 euros.
Els restaurants participants són el Mas Roure, Cal Degollat, Can Cassoles, Ca La Maria, El Carril 9, Ca l’Artau i Els Tinars.
Llagostera ho té tot a punt per celebrar la XXI Fira del Bolet
Publicat per Marc SuredaLlagostera ho té tot a punt per celebrar la XXI edició de la Fira del Bolet prevista pel proper 12 d'octubre. Un any més, el nucli antic del municipi s'omplirà d'activitats al voltant d'un Mercat del Bolet ambientat a principis del segle passat amb parades, demostracions d'oficis, la recreació d'un bosc, tallers exposicions i gastronomia relacionada amb el món del bolet.
Tot i que el gruix de les activitats tindrà lloc el dia 12, la programació s'iniciarà el dia 7 amb l'exitosa activitat de "Bolets en família" iniciada fa tres anys que inclou una caminada fins a la capella de Sant Llorenç, un esmorzar i els consells dels experts micòlegs per buscar i menjar bolets i una gimcana. Pel dia 11 hi ha previst el concurs de caçar bolets previst, un showcooking on les àvies i avis de Llagostera cuinaran en directe receptes boletaires tradicionals de la cuina llagosterenca i l'entrega de premis del concurs d'aparadors, el cistell de plata de la Unió de Botiguers i l'Ou de Reig 2023.
Campanya gastronòmica "La Cuina del Bolet"
Del 6 d'octubre al 29 d'octubre, l'Associació de Restaurants de Llagostera participa en la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet on un total de 7 restaurants ofereixen menús amb el Bolet com a principal ingredient.
Els restaurants que hi participen són: Els Tinars, Ca la Maria, Mas Roure, Can Cassoles, El Carril 9, Ca l'Artau i Cal Degollat. Els preus dels menús oscil·len entre els 29,50 i els 75 euros.
Premi Ou de Reig i concurs d'aparadors
Toni Guerrero, la Llibreria Sureda, la Comissió de Reis, l'Àngel Grabulosa, Jordi Soler i el tàndem Joan Sàbat i Narcís Amat són els nominats d'enguany a rebre el Premi Ou de Reig 2023. Amb aquest guardó honorífic, l'Ajuntament de Llagostera, mitjançant votació popular, reconeix anualment a personalitats, empreses o entitats que contribuït a la promoció i/o millora del municipi de Llagostera.
Pel que fa al concurs d'Aparadors de la Fira del Bolet, enguany els establiments que hi participen són: Joieria Català, Nova Barberia, Piscines Sant Feliu, Gestrònica, Paula Noell Fotografia, Comercial Casals i Farmàcia Soto & Gruart.
Sobre la Fira del Bolet
La Fira del Bolet està organitzada per l'Àrea de Llagostera Activa de l'Ajuntament, amb la col·laboració de bona part de les entitats del municipi, la Unió de Botiguers i l'Associació de Restaurants del municipi.
La Fira del Bolet de Llagostera és pionera a la zona i es recolza en la gran tradició boletaire arrelada durant segles en aquestes contrades entre els massissos de les Gavarres i l'Ardenya.
La Fira va néixer a Llagostera l'any 2003 amb la vocació d'instaurar-se com a fira anual per projectar el municipi i la comarca del Gironès cap a l'exterior. Aquest objectiu s'ha assolit amb els més de 15.000 visitants que cada any visiten la fira.
Podeu consultar la programació aquí.
Els alcaldes admeten que hauran d'apujar taxes i critiquen que la Generalitat no vol assumir la postclausura de Solius
Publicat per Xavier Pi / ACNPrimera reunió del Consorci de Solius després que la planta de compostatge del complex s'hagi tancat -obeint la sentència del TSJC- i les instal·lacions de l'antic abocador, ara, només funcionin com a punt de transferència. La trobada s'ha fet a l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro (Baix Empordà). Hi han pres part alcaldes o regidors dels pobles que formen la mancomunitat -també hi ha Calonge, Llagostera, Sant Feliu i Platja d'Aro- i el director de l'Àrea d'Infraestructures de l'ARC, Josep Simó.
Durant les dues hores llargues que ha durat la reunió, però, les postures d'uns i altres no s'han mogut. "Som allà mateix on ens trobàvem, no hem avançat", explica el president del consorci. Les discrepàncies, novament, es troben amb qui ha de fer-se càrrec dels costos: no només dels de la transferència de les deixalles i l'orgànica (de moment, aquesta fracció s'amuntega a Solius i aviat s'enviarà a Hostalets de Pierola) sinó també, i sobretot, de les despeses de manteniment de l'antic abocador.
L'Agència de Residus estudiarà si, via aportació al consorci, aquest 2023 assumeix el sobrecost que suposa enviar les escombraries a Vacarisses i l'orgànica a l'Anoia. Però els ajuntaments ja admeten que, de cara a l'any vinent, tocarà apujar taxes. D'entrada, Narcís Llinàs calcula que l'increment, de mitjana, es mourà en un percentatge d'entre el 20 i el 25% (tot i que en alguns municipis podria ser més elevat, perquè també anirà en funció del percentatge de reciclatge).
Però sobretot, allò que més critiquen els ajuntaments és que la Generalitat es tanqui en banda i no vulgui assumir els costos postclausura de Solius. Unes quantitats que pugen a més d'1 MEUR anuals i que, en global, sobrepassaran els 30 (perquè per llei, el manteniment de l'antic abocador s'ha de fer durant tres dècades). "Estem preocupadíssims; ells només s'han compromès a pagar el tancament, però amb la postclausura, que és el que més diners puja, ens diuen que no els correspon", critica l'alcalde de Llagostera.
Narcís Llinàs explica que l'ARC vol que els ajuntaments repercuteixin el manteniment "a la taxa d'escombraries" i ja avança quina serà la postura dels municipis. "Batallarem perquè la Generalitat també se'n faci càrrec", explica el president, recordant que precisament l'Agència de Residus té el 50% de presència al consorci. I ja avança que, si la resposta continua essent negativa, no descarten explorar la via judicial.
L'autorització, en mig any
A Solius, ara per ara, les deixalles que hi entren tan sols hi estan de pas. Però des del consorci ja s'està tramitant la nova autorització ambiental, que per una banda ha de permetre gestionar la postclausura de l'abocador i, per l'altra, reobrir la planta de compostatge (amb l'objectiu que es pugui modernitzar per continuar tractant la fracció orgànica).
Conscients que cada dia que passa els costos s'incrementen -Hostalets de Pierola és a 127 quilòmetres- els alcaldes han reclamat a l'ARC que acceleri els tràmits, amb l'objectiu que la nova autorització estigui llesta a finals d'aquest 2023 o a principis del 2024. "Des de l'Agència, però, ens parlen d'un termini de mig any", explica el president del consorci. Els opositors, en contra
I entremig de tot plegat, la plataforma Salvem Solius rebutja que el complex es faci servir com a planta de transferència i ja ha anunciat que impugnarà la nova autorització ambiental. Si cal, portant de nou l'afer als tribunals.
"S'ha de posar fi a tota activitat del complex i trobar un emplaçament alternatiu, perquè l'actual té un alt valor ambiental que és incompatible amb una activitat de gestió de residus, i perquè això impedirà resoldre el problema de males olors que pateixen els veïns", recull la plataforma en un comunicat.
L'actual president del consorci admet que "la gestió" de Solius "es podria haver fet millor", però també creu que ara "no és el moment de discutir sinó de buscar solucions". "Sí que sabem, però, que la plataforma es posarà en contra de tot allò que fem", concreta Llinàs.
Per la seva banda, el director de l'Àrea d'Infraestructures de l'ARC, que no es mulla a l'hora de parlar de costos, assegura que el compromís del Govern és tirar endavant "la nova autorització administrativa amb celeritat". Simó ja avança, a més, que la tramitació corregirà les deficiències de l'anterior. "Cadascú està en el seu dret d'al·legar-la, però no tenim cap mena de dubte que l'autorització es farà en tota regla", conclou, en referència a Salvem Solius.
Llinàs i Maqueda inicien una ronda de visites a les empreses de Llagostera
Publicat per Marc SuredaAquestes trobades també han de servir per conèixer de primera mà les inquietuds i necessitats empresarials i d’ocupació i completar el cens d’empreses que s’està duent a terme des de l’Àrea de Promoció Econòmica així com potenciar-ne la seva coneixença i relació amb d’altres agents del territori.
La primera de les visites ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a l’empresa Can Companyó Cat, S.L. (CCCat), una empresa familiar que combina la tradició dels treballs del camp amb les noves tecnologies per obtenir un oli d'oliva verge extra de gran qualitat. Fibra òptica
Bona part d’aquestes empreses estan ubicades a l’extra radi del nucli urbà o fora del polígon industrial i tenen limitat als serveis de telecomunicacions, com ara la fibra òptica. En aquest sentit l’Ajuntament de Llagostera està treballant per poder fer arribar aquest servei a aquestes empreses i disseminats del municipi mitjançant un acord amb empreses operadores, tal com s’ha fet recentment a Riudellots de la Selva.
Llagostera Activa és un servei de promoció de l’activitat econòmica del municipi que gira al voltant de temàtiques complementàries com ara l’ocupació, la intermediació laboral, la formació, la creació i dinamització d’empreses, les fires i mercats, el turisme i el comerç.
Denuncien els organitzadors d'una rave a 4 parets amb 500 persones
Publicat per ACN / RedaccióL'endemà, agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) es van personar al lloc per fer les comprovacions i veure'n l'afectació. A la zona, hi van localitzar diverses bosses d'escombraries industrials amb llaunes i plàstics, diversos palets de plàstics apilats, fustes, llaunes, bidons de plàstic, entre d'altres. Algunes de les bosses, a més, estaven penjades en alzines.
A tocar de l'espai afectat, van trobar quatre vehicles amb tot el material necessari per l’organització de la festa. Entre els objectes, hi havia neveres, transpalets, generadors elèctrics i altaveus de grans dimensions.
Els agents van poder identificar tres homes de 26, 30 i 33 anys. La URMA denunciarà les organitzadors per l'abocament i s'obriran diligències davant del Departament de Jocs i Espectacles.
La festa es va fer sense cap permís del propietari de la finca. Tampoc en tenia autorització de l'Ajuntament ni de cap administració competent.
Nova promoció d’Adamo de la mà de El Poll Tv i Informàtica Llagostera
Publicat per Elsa CanoL’operadora Adamo Telecom ha llençat una nova oferta de fibra i mòbil. Consisteix en un paquet de fibra 1.000 Mb amb mòbil 50 GB i tres mesos de TV Total gratuïts per 15 euros al mes durant 9 mesos. Amb aquesta oferta es pot estalviar 300€ l’any.
A més, si indiqueu el codi “ASOC” obtindreu un xec regal d’Amazon valorat en 25€.
Si teniu algun dubte, podeu trucar al 972 830 770.
I en aquest enllaç podeu omplir el formulari per contractar el pack.
Aquesta promoció compta amb la col·laboració de El Poll TV i Informàtica Llagostera.
El ple de Llagostera es posiciona a favor de la gestió pública del transport sanitari
Publicat per RedaccióS’aprova la moció de Tècnics en Lluita, proposada per la CUP-Alternativa, amb els altres vots a favor d’ERC, PSC i amb l’abstenció de Junts
El ple de setembre va comptar amb una moció per “donar suport a un sistema de salut pública de qualitat”, promoguda pel col·lectiu Tècnics en Lluita (un representant del qual va ser l’encarregat d’exposar-la), per tal de donar suport a la proposició de llei que pretén que el Govern de la Generalitat internalitzi el servei de transport sanitari urgent i no urgent, actualment gestionat pel sector privat.
Segons la moció, de les més de 1.300 ambulàncies que operen a Catalunya, més del 90% són gestionades per empreses multinacionals (la majoria estrangeres) que, com qualsevol empresa privada, prioritzen el guany de beneficis per davant del benestar de pacients/usuaris, dels drets dels treballadors i de l’excel·lència en els serveis pels quals són contractats. Així mateix, es recalquen nombrosos incompliments dels requisits establerts per concurs i un nul control per part de l’administració que, alhora, es veu abocada sovint a injeccions extra de diners.
La moció també detalla les circumstàncies del servei actual en matèria de transport sanitari, amb especial èmfasi en Llagostera i la seva zona. En destaquen les dades (proporcionades pel SEM) que només un 23,7% dels casos el temps de resposta és inferior a 10 minuts en alertes de prioritat 0 (les més greus), o el fet que pacients de diàlisi, per exemple, es vegin obligats perpètuament a fer rutes interminables per accedir al centre hospitalari o a esperar llargues hores perquè un vehicle els torni a casa.
Pel que fa als acords i a banda del suport a la internalització, el text aprovat també compromet l’Ajuntament a instar el Departament de Salut a augmentar la quantitat de vehicles sanitaris, així com a augmentar les sancions per incompliments a les empreses responsables.
Des de Junts, Adrià Guinó va justificar l’abstenció explicant que, com han defensat en relació a altres serveis, no consideren que la gestió pública hagi de ser necessàriament millor que a través de l’empresa privada. Jordi Casas (CUP-Alternativa) va respondre-hi defensant que, només tenint en compte el control i el marge de benefici de les empreses, aquest és un clar exemple de la importància que els serveis bàsics s’ofereixin des del sector públic sempre que sigui viable (com, a parer seu, és clar en el cas del Govern).
Podeu llegir la moció sencera aquí.
Isabel Vila també va prendre part el 6 d’octubre de 1869 en el Foc de la Bisbal, la revolta per defensar la República Democràtica Federal contra el governador militar de Girona, per la qual cosa va haver de travessar les Gavarres amb un nombrós grup de republicans des de Llagostera. Els participants han sortit en columnes de caminants des de Llagostera, la Bisbal i Calonge fins trobar-se entre el Puig d'Aiguabona i el de la Gavarra. Allà s’ha cantat la popular cançó dedicada a Isabel Vila i tocat una sardana. Enguany s’ha fet un recordatori a Josep Saguer, un dels promotors de la caminada que recentment ens ha deixat.