ELPOLLTV

Dil30112020

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Divendres, 23 Octubre 2020 22:55

El Govern acorda sol·licitar l'estat d'alarma a Catalunya

Publicat per
El Govern ha acordat en una reunió extraordinària del Consell Executiu sol·licitar de manera formal la declaració de l’estat d’alarma al Govern espanyol i exigir que sigui “descentralitzat i amb comandament únic de la Generalitat” davant l’evolució de la segona onada de la pandèmia. Així mateix ha anunciat que decretarà un toc de queda nocturn a tot Catalunya un cop entri en vigor l'estat d’alarma. Així ho han comunicat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

Segons ha explicat el vicepresident, l’objectiu d’aquesta iniciativa és “disposar de totes les eines i les garanties per poder prendre mesures per limitar la mobilitat i mobilitzar recursos, protegir la salut de la ciutadania i respondre les necessitats de la crisi. En definitiva, per salvar vides”. En aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania perquè romangui a casa, limiti la vida social als contactes imprescindibles i redueixi la mobilitat. “Aquesta és la millor manera de protegir-nos i de protegir, també, les persones que estimem i són vulnerables. Hem de reforçar la nostra responsabilitat social i la nostra actitud cívica”, ha subratllat.

“L’evolució és molt preocupant. O multipliquem els esforços o la Covid-19 es multiplica” perquè “ningú és invulnerable a la Covid-19. No ens relaxem ni un instant, no abaixem la guàrdia, protegim-nos, cuidem-nos, reforcem el compromís cívic i social que tant ens va ajudar a superar les dificultats de la passada primavera” ha advertit Aragonès. Segons ha explicat, l’evolució de les dades epidemiològiques dels darrers dies, han portat al Govern a prendre aquesta decisió i a sospesar l’aplicació de mesures més restrictives de mobilitat i excepcionals que les adoptades fins ara. “Per això necessitem un estat d’alarma descentralitzat on la Generalitat sigui l’única autoritat competent a Catalunya en relació a les mesures de l’estat d’alarma, on mantingui, no només totes les competències, sinó també tota la capacitat de gestió. Prenent totes i cadascuna de les decisions, assumint totes les responsabilitats” ha remarcat.

El vicepresident també ha posat de manifest que el Govern s’ha compromès a reforçar la transparència i la comunicació permanent amb tots els grups polítics de Catalunya. En aquest sentit ha manifestat que “la nostra voluntat és comparèixer periòdicament davant la cambra catalana per explicar les mesures que el Govern adopti en virtut de la declaració de l’estat d’alarma”.

Durant la compareixença, la consellera de la Presidència ha anunciat que el Govern ja ha comunicat aquest acord a l’estat espanyol perquè “el més aviat possible i de manera urgent autoritzin aquesta eina”. Ha explicat que la diferència entre aquest estat d’alarma i el del mes de març és que aquell es va declarar “de manera unilateral, recentralitzava competències i manllevava les de la Generalitat”. I ha afegit que “aquesta eina ens ha de permetre preservar totes les competències per poder prendre aquelles mesures que com a Govern anem determinant en marcs com el Procicat”.

En aquest sentit, ha assenyalat que un cop l’estat autoritzi l’estat d’alarma a Catalunya, “immediatament convocarem un Procicat d’urgència, probablement demà, per prendre mesures caràcter urgent, com la restricció de la mobilitat nocturna”, així com “altres tipus de decisions sense esperar cap autorització judicial, perquè tindrem la cobertura jurídica necessària per poder aplicar-les”. Unes mesures, ha dit, que també “ens han de permetre preservar l’activitat econòmica i no haver de prendre d’altres més restrictives per a l’economia i el comerç”.

Respecte als motius que han portat el Consell Executiu a prendre aquesta decisió, la consellera Budó ha subratllat que “les dades sanitàries ens han dit que hem d’actuar de manera urgent”. Ha recordat que en aquests moments hi ha 1.698 hospitalitzats per Covid-19, dels quals 296 són a l’UCI; que hi ha hagut més de 5.000 nous casos positius en les ultimes setmanes, i que la RT es troba a la vora de l’1,5.

Davant d’aquesta situació, Meritxell Budó també ha fet una crida a la “coresponsabilitat de la ciutadania a les portes del cap de setmana” i ha instat a “evitar desplaçaments innecessaris i romandre a casa a les nits, malgrat que encara no sigui vigent la reducció de la mobilitat nocturna”.


Dissabte, 24 Octubre 2020 08:23

A les tres seran les dues

Publicat per

Aquesta propera matinada els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora: a les tres de la matinada seran les dues. Dormirem, per tant, una hora més. L’objectiu del canvi és l’adaptació dels horaris a la llum del dia per així aprofitar al màxim el sol com a font lumínica.

La mesura té l’origen l’any 1974, quan l’encariment del petroli va generar la necessitat de reduir el consum d’energia i es va optar per avançar els rellotges una hora els mesos d’estiu per aprofitar les hores de sol al matí i reduir així la despesa energètica associada a l’ús de llum artificial. Aquesta argumentació ha anat perdent pes i cada cop són més les veus que clamen per deixar de fer el canvi d'hora i mantenir el d'hivern.


L’Ajuntament de Llagostera s’ha adherit a la campanya “Diposita aquí el teu masclisme”. Es tracta d’una nova iniciativa impulsada per l’Institut Català de les Dones que pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

La campanya consisteix en fer visible en les papereres públiques aquest lema mitjançant uns adhesius que ja s’han començat a distribuir. Amb aquesta acció es vol visibilitzar aquesta realitat per a poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

En aquesta mateixa línia, recentment s'han col·locat cartells a les entrades del municipi amb el missatge "Llagostera no tolera les agressions sexistes", tal i com ha explicat la regidora responsable de l'àrea, Anna Vinyes.

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha llançat una crida a la població d’extremar les precaucions en els pròxims dies davant el preocupant increment de casos de COVID-19 a Catalunya. Llagostera n’és un bon exemple. En els últims set dies, s’han detectat 19 casos positius de COVID-19 diagnosticats amb prova PCR -36 en els últims 14 dies- i l’índex de risc se situa, a dijous 22 d’octubre, a 571 punts. Un rellevant nombre de casos positius provenen de la població adolescent i jove i són causats pel no compliment de les trobades socials de màxim 6 persones o de l'aïllament preventiu.

Per mirar d’aturar la segona onada de COVID-19, el Govern va aprovar la setmana passada diverses restriccions, com ara el tancament de bars, restaurants i centres d’estètica, així com l’aturada de les competicions esportives amateur i de base. Aquesta setmana, però, des del Departament de Salut s’ha fet un crida a la població a extremar les precaucions en els pròxims dies, claus per frenar l’expansió del coronavirus. Així, es demana reduir la interacció social i la mobilitat el màxim possible, així com seguir estrictament amb la fórmula Distància+Mans+Mascareta i protegir les persones de risc.

Des de l’Ajuntament de Llagostera també s’ha recalcat seguir amb les mesures de prevenció i protecció vigents. Per aquest motiu, el passat divendres, l’alcalde es va dirigir a la població per demanar responsabilitat i seguir totes les restriccions aprovades per la Generalitat i les corporacions sanitàries.

Des de l’inici de la pandèmia, i segons dades oficials de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a Llagostera s’han registrat un total de 140 casos positius i 1.133 casos sospitosos.


Les noves restriccions del PROCICAT per contenir la propagació de la COVID-19 han tornat a tancar bars i restaurants. Davant d’aquesta situació alguns d’ells ofereixen servei a domicili o per emportar. L’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ha publicat un llistat amb la relació d’establiments. Podeu consultar-lo des d’aquí.


Dimarts, 20 Octubre 2020 10:14

Neix la revista Esperit

Publicat per

Una iniciativa sorgida de la derrota dels catalans del 2017, creada en els marges del règim colonial espanyol i del repartiment d'engrunes autonòmic. Així es defineix la revista Esperit, el nou projecte editorial impulsat per l’historiador i periodista llagosterenc Borja Vilallonga, juntament amb els joves historiadors Marc Comerma, Frederic J. Porta i Marc Maynou.

Aquest cap de setmana, coincidint amb l’aniversari de les revolts d’Urquinaona, s’ha fet el llançament oficial del número 1, accessible per subscripció (5 € al mes o 50 € anuals) des de www.esperit.cat

Borja Vilallonga ha explicat que “la revista neix per ser l'antirevista catalana. Una revista que depèn exclusivament dels subscriptors on no s’admet publicitat ni subvencions i que neix, sobretot, per fer germinar una renovació catalana basada en paràmetres espirituals, contra el materialisme i el món modern que ens governen, asfixien i destrueixen.


La Biblioteca Julià de Cutiller de Llagostera proposa pel mes de novembre diverses activitats culturals i lúdiques per a grans i menuts.

El club de lectura per a adults tindrà lloc el dimecres 25 i dijous 26 de novembre, de 18.30 a 20 h i de 21 a 22.30 h, respectivament. Es parlarà de la novel·la Tot un caràcter, de l’escriptora lleidatana Imma Monsó. Les sessions, conduïdes per Cristina Montiel, són gratuïtes.

L’hora del conte, per a públic infantil de 4 a 8 anys, serà el dimarts 24 de novembre a les 17 h, amb En BUM i l’estel dels desitjos, a càrrec de la Companyia Homenots. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia, ja que hi ha aforament limitat.

Així mateix, del 3 al 25 de novembre, la Biblioteca acollirà l’exposició “Gamers y comiqueros. De la viñeta a la consola...y viceversa”, de Norma Comics. Es podrà visitar dins l’horari d’obertura habitual del centre i compta amb el suport del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona.

El dimarts 10 de novembre el cinema infantil serà el protagonista del taller "Chomón per a la mainada", a càrrec de la Federació Catalana de Cineclubs i la Filmoteca de Catalunya. La vetllada, adreçada a nens i nenes a partir de 3 anys, començarà a les 17 h. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia, ja que hi ha aforament limitat.

Finalment, el dijous 19 de novembre a les 19.30 h es portarà a terme l’espectacle poètic "Alcohols", a càrrec de Martí Sales i Núria Martínez Vernís. L’activitat és gratuïta però cal inscripció prèvia, ja que hi ha aforament limitat.

Les diferents activitats es duran a terme a la Sala polivalent del Centre Cultural Can Roig. Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el personal de la Biblioteca Julià Cutiller


Amb motiu de l'entrada en vigor de les noves mesures per contenir la Covid-19, l'alcalde de Llagostera, Antoni Navarro, s'ha dirigit a la població per demana responsabilitat individual i col·lectiva i complir amb totes les restriccions dictades per les autoritats. Navarro ha explicat que la Policia Local ha posat més d'un centenar de multes des de l'inici de la pandèmia.

Alerta davant l’empitjorament de la situació del coronavirus a Llagostera i a Catalunya. Segons l’Índex de Risc per Municipi que difon la CCMA, elaborat amb la informació proporcionada pel portal Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya, s’han registrat un total de 18 casos positius diagnosticats amb PCR en els últims set dies al nostre municipi. Aquesta xifra ha provocat que l’índex de risc es disparés, arribant a tocar els gairebé 1.000 punts i situant-se, avui, dijous 15 d’octubre, als 809 punts. A més, la taxa de reproducció de l’epidèmia ponderada setmanalment (rho7) és de 3.26, el que significa que, de mitjana, cada cas positiu infecta a més de tres persones.

Llagostera no és l’únic municipi de la zona que es troba en una situació límit. També hi està Santa Cristina d’Aro, amb 19 casos en els últims set dies i un índex de risc de 1.459 punts, o Sant Feliu de Guíxols, amb 29 casos en els últims set dies i un índex de risc de 316 punts.

L’expansió generalitzada de la COVID-19 arreu de Catalunya, així com a l’Estat i a Europa, ha provocat que el Govern de la Generalitat opti per prendre mesures dràstiques per mirar de frenar l’increment de casos. A més de fer una petició de reduir el màxim possible la mobilitat i les interaccions socials, els bars i els restaurants hauran d’abaixar la persiana durant quinze dies, així com es redueix l’aforament a comerços, gimnasos, teatres o cinemes. També durant un període de quinze dies s’ajornen les activitats esportives amateurs i base, i les universitats impartiran docència en línia, amb l’alumnat des de casa, excepte si són classes pràctiques.

Les noves mesures entraran en vigor aquesta nit. Cal actuar amb màxima precaució, minimitzar el risc tot el que sigui possible i tenir en compte tota la informació proporcionada pels canals oficials.

Des de l’inici de la pandèmia, i segons dades oficials de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a Llagostera s’han registrat un total de 112 casos positius i 1.011 casos sospitosos.

Dilluns, 12 Octubre 2020 07:51

Showcooking amb Martí Rosas i Quim Casellas

Publicat per
Quim Casellas del restaurant Casamar de Llafranc i Martí Rosàs del restaurant Ca la Maria de Llagostera, han estat els encarregats d’oferir el Showcooking del Bolet, que ha servit per donar el tret de sortida oficial a la campanya gastronòmica de la Cuina del Bolet. L’espectacle gastronòmic ha tingut lloc al Teatre Casino Llagosterenc i s’ha pogut seguir en directe per Youtube.

FACEBOOK