ELPOLLTV

Diu14072024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Dilluns, 03 Juny 2024 10:05

La Fira Playmobil

Publicat per

Aquest cap de setmana va tenir lloc la Fira del Playmobil.

Una fira que es va situar a l'edifici Polivalent on hi podies jugar, explorar i donar suport a una gran causa. 

Per a ccedir-hi havies de fer un donatiu de 3 € que anaven destinats a l'Associació Duchenne. Aquesta associació lluita per a posar fi a la Distròfia Muscular de Duchenne i Becker. Perquè saltar, aixecar-se o córrer deixin de ser reptes diaris per als nens que ho pateixen.

Dilluns, 03 Juny 2024 09:08

La travessa solidària per l'ELA

Publicat per

Joan Sàbat va iniciar aquest diumenge 2 de juny la seva travessa en benefici de la Fundació Miquel Valls, fundació catalana d'ELA.


La travessa consisteix en un recorregut des de Cap de Creus fins al Cap Hiber d'Hondarribia, fent així aproximadament uns 800 km. El llagosterenc té previst finalitzar la ruta a mitjans de juliol. 


Joan Sàbat, membre del grup d'excursionistes Bell Matí de Llagostera, és una persona quel'apassionacaminar, i sobretot pel Pirineu. No és la primera vegada que inicia aquesta ruta, peròno és des del 2017 que no la finalitza per complet. Aquest any, s'ha proposat poder acabar-la en honor al seu amic que ens va deixar fa aproximadament dos anys per la malaltia de l'ELA i així poder ajudar a les persones que l’estiguin patint actualment i a les seves famílies. És per això que aquesta travessa va dirigida a la Fundació Miquel Valls, fundació catalana de l'ELA.


La iniciativa consisteix a fer aportacions de 10 € per cada km, que es destinaran íntegrament a la Fundació Miquel Valls.

Les donacions les podeu fer a través d’aquest enllaç on se us facilita tant el nombre bancari per fer transferència com el número per fer un Bizum. Recordeu posar al concepte “Sàbat”. 

 

Joaquim Garcia, l’alumne recentment graduat de Batxillerat Humanístic per l’Institut de Llagostera, on ha aconseguit matrícula d’honor, ha sigut guardonat amb la tercera posició en les 8es Olimpíades Clàssiques de la UAB. 

Les Olimpíades Clàssiques de la UAB organitzades per l’Equip Argó de Llengües i Cultura Clàssiques i el grau de Ciències de l’Antiguitat de la UAB, en col·laboració amb l’ICE de la UAB i el Deganat de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, consisteixen en dues proves, una de grec i una de llatí. Es celebren amb l’objectiu de fomentar l’estudi de les llengües i la cultura clàssica entre l’alumnat de 2n de batxillerat, premiar l’esforç i l’excel·lència acadèmica i proporcionar un punt de trobada entre l’ensenyament secundari i la universitat. 

Les dues proves tenien la mateixa estructura que es dividia en dues parts. La primera era una traducció d’un fragment, i la segona eren un seguit de preguntes, tant de resposta redactada com de a, b, c, d, sobre diferents aspectes del text traduït, relacionades amb la sintaxi, morfologia, etimologia, etc. 

Per en Joaquim ha estat un honor haver quedat 3r en la classificació. Tal com assegura ell –“ha sigut com una mena de reconeixement tant del meu esforç i les meves capacitats, com d’afirmació en què poder sí que seré bo en el meu camp d’estudi, Filologia clàssica”.

La gala autònoma va consistir en una conferència a càrrec de Meritxell Blai, i finalment l’entrega de premis. 

L’Assemblea General de la Unió de Botiguers  volen incorporar bars i restaurant a l’organització

L'Assemblea General de la Unió de Botiguers, ahir al vespre, va celebrar una reunió important pel futur comerç del municipi.


Sota la creença que la unió fa la força i que junts es poden aconseguir grans coses per dinamitzar el comerç, es va posar sobre la taula la possibilitat d'ampliar la Unió de Botiguers de Llagostera, incorporant bars i restaurants a l'organització.


En els pròxims dies continuaran treballant en la definició d'aquesta possible ampliació, sempre amb l'objectiu de crear una associació més forta, més representativa i més efectiva.

Més de 4.000 hores de formació en sostenibilitat i més de 8.500 participants tornen a convertir el Concurs Digital Infantil d'Aqualia en tot un referent nacional a l'educació en valors sobre l'ús de l'aigua

Una nena del municipi ha resultat finalista del certamen i ha rebut de mans de l'alcalde el seu premi, una targeta per a material esportiu

L'alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, i la responsable de Contractes Girona Sud d'Aqualia, Marta Ferrer, han lliurat el premi a la finalista del Concurs Digital Infantil que aquest any es va convocar sota el tema “Aqual i ODS6, el repte Aqua-Olímpic”, al voltant del site www.aqualiaiods6.cat.

Laia Bragulat Calverol, de l’escola Puig de les Cadiretes, ha rebut com a premi una targeta per a material esportiu de 30€ i un llenç del seu propi dibuix. 

Les Aqua-Olimpíades han servit de teló de fons per a explicar als més petits l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Enguany el llenç del dibuix consistia a dissenyar una escena de la seua pròpia ciutat Aqua-Olímpica, en la qual havien de contestar amb èxit, abans de començar a treballar sobre el llenç, a tres preguntes relacionades amb la labor que exerceix Aqualia i la seva implicació i acompliment a l’hora de cuidar el planeta. “Gràcies a concursos com aquest podem conscienciar als més petits de fer un ús responsable de l’aigua”, ha afirmat la responsable del servei a Llagostera.

El consistori i Aqualia agraeixen a tots els participants la seva creativitat i esforç i informen que continuaran desenvolupant iniciatives com aquestes que difonguin el sentit de responsabilitat, que el conjunt de la societat ha de desenvolupar respecte a l’ús de l’aigua, a través dels més joves.

Una acció consolidada: prop de 300.000 participants i milers d‟hores formatives

Més de 8.500 alumnes de 3r i 4t de Primària dels municipis on Aqualia presta el seu servei han participat a la XXI edició del Concurs Digital Infantil. El certamen ha proporcionat 4.100 hores de formació digital en sostenibilitat i es consolida com un projecte educatiu de referència, que ja ha aconseguit formar prop de 300.000 joves en la importància de la gestió eficient de l'aigua i de la feina que hi ha darrere d'obrir l'aixeta i comptar amb aigua de qualitat.

 

Sota la idea de conèixer una mica més el municipi i la seva història alhora que practiquen la llengua, aquest matí els alumnes de català del Consorci per a la Normalització Lingüística, el Taller d'acollida Lingüística organitzat per Càritas, el grup d'alfabetització de Llagostera Solidària i membres del Grup Llavors, grup de dones coordinat des de l'àrea d'Acció social, han gaudit d'una visita guiada pel nucli antic. 

La ruta ha començat a la Casa de les Vídues, ha continuat cap al carrer Olivareta fent parada a Can Caciques en direcció cap a la plaça del Castell i ha acabat a la sala de Plens, on la regidora d'Educació, Irene Miquel, ha adreçat unes paraules a tots/es els assistents i els ha encoratjat a continuar aprenent el català.

Aquesta ha estat una iniciativa sorgida de les reunions entre agents de llengua catalana coordinades des del servei d'Educació. 

L'objectiu de la visita és que als alumnes dels diferents recursos coneguin més el lloc on viuen, practiquin la llengua que estan aprenent i tinguin contacte entre si.

Dilluns, 27 Maig 2024 07:13

Nit dels Museus a Llagostera

Publicat per
Can Caciques, el Centre d’Interpretació de Llagostera ha celebrat aquest dissabte la Nit dels Museus. Es tracta d’una iniciativa que aposta per una mantera diferent de visitar els museus, fora d’horari habitual (de nit) i amb propostes culturals de tota mena. A Llagostera s’ha fet una visita guiada amb l’arqueòleg Joan Llinàs al nucli antic. Una ruta que ha permès als visitants descobrir diversos detalls i curiositats del doble recinte emmurallat del municipi.

La nit ha finalitzat amb un sopar i música en directe al pati de Can Caciques.

Avui, 22 de maig, a les 22.05, a TV3, i a la plataforma 3Cat, s'estrena "El tros", un concurs presentat per Anna Simon en què deu parelles formades per pagesos i urbanites competeixen per obtenir el títol de millor parella de pagesos de Catalunya.

El concrus s'ha enregistrat a Llagostera, concretament a la masia Can Gascons. Els deu ruralites participants tenen una àmplia experiència en el sector de la pagesia. En canvi, als concursants de ciutat la natura els avorreix o els posa de mal humor i no veuen sentit al treball físic. Però durant el concurs hauran de deixar de banda el mòbil i les xarxes socials, calçar-se les botes i arremangar-se per aconseguir superar reptes físics increïbles que posaran a prova les seves habilitats i resistència. Les deu parelles es dividiran en dues famílies: la vermella i la blava. Totes dues competiran per mostrar la seva destresa en les proves relacionades amb la pagesia. Els guanyadors de cada episodi obtindran recompenses, mentre que els perdedors dormiran a la pallissa i, a més, podran ser nominats per abandonar el programa. Al final, la parella guanyadora aconseguirà alçar el trofeu de millor parella de pagesos del país, a més d'embutxacar-se 10.000 €.

Anna Simon presentarà el concurs amb l'ajuda i l'assessorament de l'"agroyoutuber" mallorquí Miquel Montoro i de Marina Pifarré, pagesa i referent en la defensa de la pagesia, que faran de jutges de cada prova. A més, en cada programa hi intervindrà un expert en la matèria del dia que avaluarà la destresa dels concursants i els advertirà sobre les dificultats de les tasques que han de realitzar. "El tros", una producció de 3Cat amb la col·laboració de Shine Iberia, és un concurs espectacular que reivindica la vida a pagès i gràcies al qual tots tornarem a les nostres arrels.

El Consorci de Solius augmenta les tarifes per fer front al dèficit que arrossega arran del sobrecost en la gestió de residus provocada per la clausura de l'abocador i de la planta de compostatge, xifrat en uns 200.000 euros mensuals. Els alcaldes dels cinc ajuntaments consorciats (Llagostera, Calonge i Sant Antoni, Sant Feliu de Guíxols, Platja d'Aro i Santa Cristina d'Aro) han informat aquest dijous de l'increment de l'import per tona i han afirmat que és una "situació indesitjada" i que s'han vist "abocats" a actualitzar les tarifes, que entraran en vigor al juliol. Remarquen que enguany els ajuntaments hauran d'assumir el cost amb recursos propis però que segurament es traduirà en un increment de taxes als veïns de cara al 2025.

"Des del Consorci hem hagut de prendre mesures per afrontar els costos afegits i que no teníem previstos, i això ha comportat una apujada de taxes", ha explicat l'alcalde de Llagostera i president de la mancomunitat, Narcís Llinàs, a la compareixença que han fet aquest dimecres els alcaldes dels cinc municipis. "No és el moment que voldríem però sí que és una necessitat, perquè la situació ens creava un dèficit mensual molt important i, per aquest motiu, hem hagut de prendre aquesta decisió", ha concretat Llinàs.

El motiu, segons ha exposat el Consorci, és que arrosseguen un dèficit que gira al voltant dels 200.000 euros mensuals pel sobrecost que ha suposat la clausura de tot el complex de residus de Solius (on hi havia l'abocador i la planta de compostatge) per complir amb les sentències que obligaven a tancar-lo. El paratge s'ha convertit en una planta de transferència des d'on es traslladen els residus provinents d'una vintena de municipis i dos consells comarcals gironins a altres abocadors o complexos.

"Hem de portar les nostres deixalles a molts quilòmetres, a abocadors que estan molt lluny, i això ens crea un cost que no havíem pogut preveure de cap de les maneres", ha indicat el president del Consorci. Així, la Junta de Govern reunida el 15 de maig va aprovar per unanimitat (els cinc ajuntaments consorciats i l'Agència de Residus de Catalunya) aprovar una apujada de taxes, que es preveu que entrin en vigor el juliol d'aquest any i que contribuiran a eixugar el dèficit acumulat.

Així, el tractament de la fracció resta passa de costar 167,20 euros/tona a 179; el tractament de voluminosos pateix un increment "molt important" passant de 112,73 euros/tona a 165 i la fracció orgànica se situarà ara entre els 189 i els 217 euros/tona. Aquest increment l'hauran d'assumir tant els municipis del consorci com la resta d'administracions que utilitzen el complex. Seguint la mitjana dels darrers quatre anys, al complex de Solius hi arriben unes 35.000 tones anuals. L'import a pagar per cada municipi o consell comarcal serà en funció del nombre de tones de residus que genera.

L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ha remarcat que és una "situació indesitjada" perquè els municipis tindran "el mal de cap" d'haver d'assumir amb recursos propis l'augment del cost per tractar els residus aquest any. Els alcaldes adverteixen que s'han vist "abocats" a prendre aquesta decisió i lamenten que, si no hi ha cap "solució de país" més a curt o mitjà termini per a la gestió de les deixalles, l'augment del cost acabarà repercutint en les butxaques dels veïns amb un increment de la taxa de cara al 2025.

El Consorci espera poder alleujar la pressió amb la posada en funcionament de la planta de compostatge del complex, per a la qual s'està tramitant una nova llicència ambiental per reprendre l'activitat.

Mentrestant, la fracció orgànica s'havia traslladat a la planta d'Hostalets de Pierola (Anoia) però, arran d'un incident, l'han hagut de derivar fins a la instal·lació situada a Alguaire (Segrià), cosa que representa més quilòmetres de despesa. En relació als voluminosos, els transferien a la planta de Mataró però aquest maig han comunicat al Consorci que ja no poden rebre més residus i totes les alternatives estudiades "suposen un augment important". Les deixalles s'envien a l'abocador de Vacarisses.

Amb les dues funcions del teatre "L'auca del senyor Esteve", es va donar per finalitzada la Festa Major de Llagostera 2024 sent tot un èxit 

Un espectacle de la companyia La Puntual dirigida per Àngel Llàcer, amb la participació de l’actriu  llagosterenca, Encarnita Gonzàlez que va omplir les dues sessions al Teatre Casino Llagosterenc. Al llarg de la representació s'hi va poder viure una adaptació de l’obra de Santiago Santiago Rusiñol absolutament fidel al text original. Una gran comèdia costumista que posa en valor l'artesania del fet teatral i modernista on es poden veure reflectits tots els valors de la societat d'aquella època.

Encarnita Gonzàlez, molt emocionada va agrair al poble de Llagostera el seu suport incondicional al llarg de la seva trajectòria com a actriu i directora de teatre. 

Un cop acabada la festa es pot concloure en què va ser tot un èxit, i que tot i que en alguns moments la pluja fes acte de presència al llarg dels quatre dies, no va impedir que la festa se celebrés amb normalitat.

Una festa amb un programa molt extens d'activitats, dirigida a tota mena de públic on no hi ha hagut incidències greus. Es tanca, un any més, la Festa Major de Llagostera, amb una sensació de satisfacció en veure que han estat quatre dies de festa intensos, i plens de gent gaudint de totes les activitats.