ELPOLLTV

Dic12082020

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Dimecres, 06 Maig 2020 07:59

Ja a la venda Llagostera Desapareguda de Pau Turon

Publicat per
Llagostera ha viscut al llarg de la seva mil·lenària història un gran nombre de canvis i vicissituds protagonitzats pels seus habitants. Testimonis d’aquestes transformacions són les fotografies que el llagosterenc Pau Turon ha recopilat i comentat en el llibre Llagostera Desapareguda.

El llibre, editat per Efados, permet passejar des de l’emmurallat nucli històric, origen i bressol del poble, fins a l’esplendor de l’eixample modern, fruit de l’auge de la indústria surotapera, pels masos, les ermites i els camps de sitges ibèrics disseminats pel territori. Trobareu el llibre a la Llibreria Sureda.


El Consell Econòmic de Llagostera, format per diversos agents del teixit econòmic del poble i creat per estimular-ne l’activitat econòmica en el marc de la situació d’excepcionalitat causada per la COVID-19, ha elaborat una sèrie de mesures per a la reactivació econòmica del municipi basada en tres eixos: subvencions, suspensions fiscals i campanyes informatives.

Pel que fa a les subvencions, s’han creat cinc línies d’ajuts destinades a subvencionar activitats econòmiques situades al municipi de Llagostera que es van veure obligades a tancar o que hagin tancat voluntàriament per raons de salubritat o de descens de l’activitat econòmica. Aquestes subvencions s’han dividit en tres blocs: les adreçades a pal·liar el tancament de negocis, les destinades a donar suport a les despeses de la reactivació de l’activitat econòmica després del tancament i les adreçades als i les propietàries de locals comercials que han condonat totalment o parcialment el deute als negocis que han tancat.

Quant a les suspensions fiscals, s’ha acordat suspendre la taxa d’ocupació de la via pública per a terrasses durant el temps de tancament obligatori i, un cop obertes, serà proporcional a l’aforament permès per les autoritats sanitàries. A més, per als establiments obligats a tancar o que hagin tancat voluntàriament per qüestions de salubritat, també es suspèn la taxa d’escombraries durant l’Estat d’alarma.

Finalment, des del Consell Econòmic s’ha proposat la realització de diverses campanyes d’informació i promoció del comerç local, com ara la creació de la marca distintiva “Llagostera saludable” per a empreses de restauració, comerç, allotjament turístic o serveis que, a més, rebran sessions de formació sobre noves mesures derivades de la COVID-19. Així mateix, des de l’Àrea de Promoció Econòmica del consistori s’han obert nous canals de comunicació a les xarxes socials per apropar la informació econòmica d’àmbit local als veïns i veïnes del poble.

En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Díaz, ha explicat que "aquestes mesures s'han confeccionat de forma participativa escoltant les necessitats del teixit social, comercial i empresarial amb la voluntat de respondre de forma efectiva als problemes que ha generat el coronavirus als diversos col·lectius". Per poder començar a desplegar algunes d'aquestes actuacions s'ha fet una reserva inicial de 100.000 euros del pressupost municipal que va aprovar-se la setmana passada en el transcurs del Ple municipal.

Les propostes s’han confeccionat entre diversos agents del sector econòmic del poble, l’equip de govern, els partits a l’oposició i tècnics de promoció econòmica, a partir d’una primera videotrucada en la qual es van valorar les necessitats i una segona sessió en la qual es van consensuar les propostes.


L'empresa de subministrament d'aigua Aqualia informa del tancament del servei als carrers Pujada del Dipòsit i Ganix, per procedir a la instal·lació d'un comptador sectorial. Es preveu restablir el servei d'aquí a 5 hores aproximadament.

El govern de l'estat ha autoritzat la reobertura al públic dels locals i establiments de comerç minorista (botigues) i de serveis professionals (reparacions, perruqueries i centres d’estètica, etcètera), inclosa la restauració i l’hostaleria, amb determinades condicions de seguretat.

L'autorització entrarà en vigor a partir d'aquest dilluns 4 de maig segons es publicava el BOE, ahir a la tarda.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha editat un nou document de preguntes i respostes que podeu consultar des d'aquí.

A partir d'aquest dissabte 2 de maig estarà permès sortir al carrer a fer passejades i practicar esport individual un cop al dia, en diverses franges horàries, segons ha anunciat el govern espanyol. Les persones d'entre 14 i 70 anys podran sortir a fer esport i caminar entre les 6 i les 10 del matí o entre les 8 i les 11 de la nit.

Els dependents que hagin d'anar acompanyats d'un cuidador i les persones majors de 70 anys podran sortir entre les 10 i les 12 o entre les 7 i les 8 del vespre, mentre que per als menors de 14 anys es restringeix la franja horària que s'havia permès fins ara: podran sortir entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda (aquesta setmana ha estat fins a les nou de la nit).

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera celebrat aquest dimecres, ha aprovat per unanimitat, reservar una partida de 100.000 € del pressupost municipal per fer front a la crisi provocada per la COVID-19.

El regidor d’Hisenda, David Parron va explicar que es tracta d’una partida inicial batejada amb el nom de 'Subvencions COVID-19’ per pal·liar els efectes més immediats de la crisi econòmica i sanitària. Aquesta partida es podria veure incrementada en funció de l’evolució de la situació, les necessitats i les possibilitats pressupostàries.

Parron va explicar també que dels 100.000€, 5.000€ aniran destinats directament a incrementar l’aportació actual a Càritas, passant dels 10.000 € actuals als 15.000 €, per a la compra de productes alimentaris frescos i de primera necessitat.

Amb la modificació de crèdit s’ha creat també una partida dotada amb 3.400€, per destinar-la al Patronat de la Residència Josep Baulida, tal i com han demanat les entitats locals del Grup Excursionista Bell-Matí i El Butlletí de Llagostera, que han decidit renunciar a part de la subvenció anual rebuda per part de l’Ajuntament.

Els 100.000 € es finançaran amb fons propis provinents del romanent de tresoreria.

El Ple es va celebrar primera vegada a la història de manera telemàtica fent ús de les noves tecnologies i es va poder seguir en directe pel canal de Youtube de l’Ajuntament, des d'on el podeu recuperar.

Davant la greu crisi sanitària de la COVID-19 que, entre d’altres afectacions, ha provocat el tancament dels mercats ambulants d’arreu del país, la Confederació Catalana d’Associacions de Marxants (COCAM) alerta que el col·lectiu majoritari de marxants de Catalunya ha arribat a una situació límit insostenible.

En aquest sentit el president de l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines i de la Confederació Catalana d’Associacions, Josep M. Vergés, ha recordat que des de la declaració de l’estat d’alarma del passat 13 de març, “la majoria de marxants s’han quedat sense cap ingrés, esgotant la seva liquiditat i capacitat per fer front a les seves necessitats vitals i de subsistència per poder seguir endavant, arribant a una situació de col·lapse total”.

Per aquest motiu des de la COCAM es reclama a les autoritats competents la incorporació immediata dels marxants a la seva activitat permeten l’obertura i celebració dels Mercats de Marxants arreu de Catalunya.

Entre les reivindicacions de la COCAM hi ha:

L’aprovació d’un Pla de xoc per pal·liar els efectes de l’aturada de l’activitat des de la declaració de l’estat d’alarma.

L’anul·lació i devolució de les taxes cobrades i la condonació d’aquestes fins a la normalització de la situació així com la cancel·lació de tots els impostos que afecten l’activitat econòmica durant el període d’alarma.

L’aprovació d’un Pla específic de reactivació dels mercats de marxants que inclogui una baixada de taxes generalitzada, accions de potenciació i dinamització dels mercats municipals així com l’activació d’un Pla d’ajuts econòmics i consensuar amb les associacions representants del sector les mesures que siguin necessàries.

Segons el President de l’Associació de Marxants de les Comarques Gironines i de la Confederació Catalana d’Associacions, Josep M. Vergés, “cal que aquestes mesures es puguin implementar amb caràcter d’urgència, per salvar el nostre col·lectiu que ja està molt malmès i no pot suportar una aturada d’aquestes característiques”.

Per fer-ho possible, Vergés ha explicat "que des dels representants majoritaris dels marxants de Catalunya ens posem a disposició de les autoritats pertinents per establir un calendari per poder reprendre la nostra activitat".

El Centre d'Interpretació Can Caciques resta tancat al públic des del 16 de març a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.

Durant aquestes setmanes de confinament i fins que no pugui obrir altra vegada al públic, des del Centre Can Caciques es compartirà setmanalment la història d'algunes de les peces tant etnològiques com arqueològiques que formen part de la col·lecció municipal. Ho farà a través de la xarxa social Instagram des del compte culturallagostera.

Els #coronavirusmakers de Llagostera, els veïns del poble que amb impressores 3D creen des del principi del confinament material mèdic i de protecció, han arribat a la xifra de 400 viseres facials entregades. El repartiment s’ha fet a hospitals, on se n’han distribuït 125, mentre que la resta s’han destinat a l’àmbit local del nostre poble i localitats veïnes, pel personal de residències geriàtriques, policies locals, brigades municipals, dependents de les botigues i caixers de supermercats o població de risc. Les viseres facials de protecció és un material que es proporciona de manera gratuïta.

Per aquelles persones que en necessitin, es poden posar en contacte amb la Policia Local trucant al 972 80 55 80 o al Servei d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Llagostera al 972 83 03 75. A més, es fa una crida a la població per si algun veí té materials, en especial filaments, i en pot fer una donació, es pot posar en contacte amb en Marc Bayé al 649 74 94 49.

Les idees per passar un confinament més lleuger continuen i ara és el torn dels Castellers de les Gavarres. L’entitat castellera ens ofereix la possibilitat de jugar un torneig de Catan, el conegut joc de taula, des de casa els pròxims divendres 8, dissabte 9 i diumenge 10 de maig. El Catan és un joc que combina l’estratègia i l’atzar, i l’objectiu és el de sumar punts fent pobles, carreteres i ciutats, a més de cartes i accions especials que aportaran punts addicionals. Per construir aquests pobles, ciutats i carreteres cal aconseguir una sèrie de matèries primeres o recursos que s'obtenen segons la puntuació dels daus i la posició dels pobles i ciutats construïts.

Els interessants en participar-hi han d’omplir el formulari i els dies previs al torneig rebran un correu electrònic amb la normativa del joc i l’organització de les partides.

Per a més informació podeu contactar amb els Castellers de les Gavarres enviant un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .

FACEBOOK