ELPOLLTV

Dil29042024

Back Estàs aquí:Inici Redacció
Redacció

Redacció

Dimecres, 29 Setembre 2021 16:28

Revoltes d'octubre

Commemoració dels fets de l'1O. El pròxim divendres 1 d'octubre tindrà lloc la inauguració de l'exposició fotogràfica "Tossudament. Relat del procés català" a les 19.30h al Casino Llagosterenc. L'exposició es podrà veure fins al 13 d'octubre.

A les 20h es projectaran un recull de vídeos gravats durant la jornada del referèndum a la plaça Catalunya. 

Coincidint amb el Dia Mundial del Limfoma, el 15 de setembre de 2021, la Raquel i el seu gos Tom iniciaran la coneguda ruta Pirinexus (rebatejada com Caninexus per a l'ocasió) en bicicleta de muntanya i remolc, en un repte solidari contra la leucèmia de la mà de Ride for Her i a benefici de la Fundació Josep Carreras.

La Raquel, més coneguda com a "Petita Senshi" a Instagram, va superar el 2015 un limfoma de Hodgkin amb afectació pulmonar, i des de llavors, han estat diversos els reptes esportius solidaris que ha realitzat en benefici de la Fundació Josep Carreras, arribant a creuar els Alps en bicicleta el 2019 amb el que va recaptar més de 2000 € per a la investigació.

En Tom és un Labrador Retriever que té 10 anys, pateix artrosi i el 2018 va perdre la visió. Durant la recuperació de Raquel, s'hi va lliurar en cos i ànima.

Junts faran aquesta ruta circular que uneix la Costa Brava i els Pirineus en gairebé 350 km dividits en 8 etapes en la qual la Raquel i en Tom pernoctaran en diferents localitats per descansar i reposar forces amb la col·laboració d'ajuntaments, entitats i gent del lloc. Es podrà fer donacions al repte #TomEsImparable a través de la plataforma en el següent enllaç. El 90% de la recaptació anirà dirigida als projectes de recerca de la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, i el 10% destinat a Ride For Her, associació que dona suport a la investigació mitjançant reptes esportius solidaris com aquest.

Dimecres, 04 Agost 2021 09:31

Gael García publica Tentándome

El llagosterenc Jose Garcia Manzaneda, àlies Gael García, ha estrenat el nou videoclip "Tentándome", rodat a Llagostera i Tossa de Mar. És la tercera peça que fa l'artista, després de "Quiero ser", publicada fa uns 10 mesos, i "Vente", llançada fa uns 2 mesos.

El podeu veure des del següent enllaç.

La pressió arterial tendeix a augmentar amb l’edat i acaba essent un problema de salut molt freqüent en la població general. Amb un bon control de la pressió arterial podem evitar patir malalties cardiovasculars.

Des de casa podem aprendre fàcilment a mesurar-nos la pressió arterial correctament i tenir-la sota control. Amb un petit aparell i algunes recomanacions, el pacient s’involucra en la seva malaltia i ell mateix s’autocontrola.

Avantatges
L’automesura de la pressió arterial (AMPA) a domicili és una tècnica senzilla que, utilitzada correctament, ens dona una informació fiable i de gran utilitat pel control de la malaltia. Permet, en primer lloc, evitar l‘efecte de la “bata blanca”, tan freqüent a la consulta, entenent com a tal qualsevol increment de la pressió arterial (PA) que provoqui la presència de personal sanitari. També permet obtenir un elevat nombre de mesures, amb la qual cosa valorarem l‘efecte dels fàrmacs antihipertensius, les diferències de PA al llarg del dia o fins i tot si hi ha algun episodi de baixada de pressió.

Què es necessita?
Per poder fer l’AMPA necessitarem un aparell electrònic automàtic amb manegot d’inflat/ desinflat a nivell del braç i que estigui homologat. A aquesta pàgina web trobarà el llistat amb els aparells validats que es poden utilitzar.

L’AMPA involucra al pacient en el control de la seva patologia. És important que tot i observar uns bons controls, no modifiqueu el tractament. El personal sanitari revisarà els vostres autocontrols i us ajudarà a decidir què és el millor.

Si té la PA ben controlada normalment n’hi haurà prou que se la miri un o dos cops al mes. Si no, haurà de ser més sovint.

Recomanacions per prendre la PA

1. No prendre la pressió just després de dinar o fer esport, ni en situacions d’estrès o amb dolor.

2. Eviti el cafè, alcohol o tabac durant l’hora prèvia a la presa.

3. Buidi la bufeta de l’orina abans.

4. Reposi assegut còmodament sense creuar les cames en una cadira amb respatller, almenys 5 minuts abans de la presa.

5. Triï un ambient tranquil, sense sorolls amb temperatura agradable.

6. Realitzi la mesura en el braç que aporti xifres de PA més elevades (braç control). El seu metge o la seva infermera li dirà quin és el seu braç control.

7. El braçal ha de ser l’adequat a la mida del gruix del seu braç (en obesos cal utilitzar un braçal més gran) i s’ha de col·locar entre 2 i 3 cm. per damunt de la flexió del colze.

8. Col.loqui el braç a l’alçada del cor, recolzant-lo en una taula i sense mànigues que l’oprimeixin i seguir les instruccions de l’aparell.

9. No mogui el braç ni parli durant la medició.

10. Realitzi 3 mesures al matí (entre les 6 i les 9 hores) i 3 mesures a la tarda (entre les 18 i 21 hores), abans dels àpats i de prendre la medicació antihipertensiva i deixant com a mínim 2 o 3 minuts entre cada una d’elles.

11. Llegir les xifres que apareixen al monitor de l’aparell, tant la pressió sistòlica o màxima (PAS) com la diastòlica o mínima (PAD) i la freqüència cardíaca (FC) i registri-les a la gràfica adjunta.

12. Porti el registre de les mesures al seu metge o infermera.

Equip d’infermeria d’Atenció Primària ABS Cassà de la Selva

Divendres, 30 Juliol 2021 14:55

Fok publica Sideral

FOK, liderat per l’artista Llagosterenc Marc Ortín, acaba de publicar Sideral, el primer videoclip d’un àlbum que està en procés de creació. El treball està enregistrat a Llagostera i Caldes de Malavella on hi participa l’actriu llagosterenca Judit Comba. Editat per Apollo Visuals, Sideral es presenta “amb un missatge gràfic molt clar, pensat perquè aporti a cadascú el que hi entengui de si mateix”, segons ha explicat Marc Ortín. La música manté l’estil de l’anterior formació i indaga més en l’experimentació d’aquest estil de rap alternatiu. Podeu veure i compartir el vídeo clip des d’aquí.


Divendres, 30 Juliol 2021 13:31

Videoclip de Rocky a Llagostera

El raper llagosterenc Rocky ha gravat el seu segon tema anomenat "Como capo" per diversos indrets de Llagostera. Com es pot veure en el videoclip, el cantant i diversos joves apareixen a zones com el Parc de l'Estació, el CAP, el casc antic o l'antiga planta de formigó a l'entrada del municipi.

El vídeo ja acumula gairebé 2.500 visualitzacions a la plataforma YouTube.


Dijous, 15 abril 2021 12:51

Sotrac publica el seu segon disc

El grup Sotrac ha publicat el disc On Neixen els Instints, resultat de més de dos anys de feina i d’un procés de creixement constant, que s’ha submergit fins les arrels del projecte per transformar-lo en una proposta ambiciosa i referent.

El disc, format per 10 cançons d’estil pop-rock compromès i atrevit, ha estat precedit per 2 singles que avalen l’interès general per una proposta d’aquestes característiques. Aquesta nova etapa suposa un pas endavant pel grup, que incorpora nous registres sonors molt més amplis, potents i diversos, i missatges crítics amb l’actualitat que conviden a la reflexió; aspectes que connecten perfectament amb el públic en el moment que vivim.

L’entusiasme i el compromís són les claus de la nova proposta del grup gironí
L’Helena, en Gerard i el llagosterenc l’Artur Comas, molt satisfets amb la feina feta fins ara, asseguren haver cuidat fins a l’últim detall del projecte per dotar-lo de consistència i sentit, malgrat saben que la situació cultural no els juga a favor. Ells són els responsables d’iniciatives com el Festival Espurnes o el podcast de descobriments i divulgació musical Local d’Assaig, eines que utilitzen per transmetre la seva manera d’entendre el món i exposar els reptes del dia a dia que hi ha darrere d’un grup musical.

L’àlbum ha estat enregistrat a l’estudi La Vall i compta amb la producció de Noel Campillo i el màstering d’Antonio Baglio.


Divendres, 09 abril 2021 09:48

Situació de la COVID-19 a Llagostera

L’empitjorament de les dades epidemiològiques i la previsió d’un augment de casos després d’una Setmana Santa amb poques restriccions ha provocat que el PROCICAT dictés que, des d’avui, Catalunya torna al confinament comarcal. La positivitat a les comarques gironines segueix disparada i ja s’aproxima al 10%, mentre que els casos a la demarcació ja han superat els 200 diaris, després que aquest dijous s’haguessin notificat 215 positius.

A Llagostera, segons les dades del portal de la CCMA, en els últims set dies s’han detectat 9 casos positius de COVID-19 diagnosticats amb prova PCR o test d’antígens -17 en els últims 14 dies- i l’índex de risc se situa, a divendres 9 d’abril, a 241 punts. La taxa de reproducció és de 1.36, el que significa que l’epidèmia està en fase d’expansió.

En aquest context, cal extremar les precaucions en els pròxims dies, claus per frenar el creixement de la pandèmia. A més de seguir les restriccions i les mesures dictades pel Govern, cal aplicar responsabilitat i sentit comú a la interacció social i a la mobilitat.

Des de l’inici de la pandèmia, i segons dades oficials de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, a Llagostera s’han registrat un total de 548 casos positius.

Després que el passat 15 de març s’aixequés el confinament comarcal i es permetés la mobilitat per tota Catalunya amb la bombolla de convivència, el PROCICAT ha decidit tornar al confinament comarcal a partir de demà, divendres 9 d’abril. Davant l’empitjorament de les dades epidemiològiques, el confinament passa a ser comarcal, però es mantenen la resta de mesures com els horaris comercials i restriccions de la restauració o dels comerços no essencials durant el cap de setmana, així com el toc de queda nocturn. Les noves mesures no afecten les activitats culturals ni a la represa de les competicions federatives a l’esport.

Així, Catalunya fa un pas enrere en la flexibilització de les mesures per frenar la propagació de la COVID-19, després que es permetés la mobilitat per tota la regió durant els dies de Setmana Santa. Les noves mesures són iguals per a tot el territori, tant a Gisclareny (26 habitants) com a Barcelona (1.664.182 habitants), ja que la consellera Alba Vergés ha defensat no fer diferències entre territoris.

Les noves mesures entraran en vigor a partir de demà, divendres 9 d’abril, i tindran vigència fins al dia 19 del mateix mes.

Podeu consultar la situació epidemiològica a Catalunya des de l’espai web Dades Covid del Departament de Salut i veure l’índex de risc de brot a Llagostera a la pàgina web del canal 324.

Després que el grup ecologista Natura Stern hagués destapat a mitjans de març la pràctica de motoristes que circulen per la llera del Ridaura, aquest diumenge els Agents Rurals n’han detectat nous casos. Es tracta de cinc motoristes que han estat denunciats pel cos de forestals per circular de forma il·legal per la llera del riu Ridaura, al seu pas pel terme municipal de Llagostera, dins l'Espai d'Interès Natural del Massís de Cadiretes.

Circular amb vehicle de motor per la llera del Ridaura és una pràctica il·legal a causa dels efectes negatius que provoca a espècies animals i vegetals. Segons Natura Stern, hotels de la Costa Brava promouen aquest tipus d’activitats a turistes estrangers, ja que en els seus països està estrictament penalitzat, mentre aquí la llei és menys restrictiva.

A mitjans de març, els motoristes enregistrats eren turistes holandesos, que circulaven amb motocicletes sense matrícula, mentre que els denunciats aquest diumenge eren dos de nacionalitat espanyola i tres d’estrangera.