ELPOLLTV

Dim19032024

Back Estàs aquí:Inici Esports Elena Trullàs
Elena Trullàs

Elena Trullàs

Protecció Civil demana extremar les precaucions davant la previsió de temperatures extremes a partir de demà dimecres.

S’ha activat el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor davant les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar.
Segons les previsions meteorològiques, demà s'inicia un episodi de temperatures màximes extremes que s’allargarà fins diumenge.

Podeu consultar els consells d'autoprotecció davant onades de calor aquí. 

El Departament de Salut impulsa una nova estratègia de vacunació per augmentar la cobertura poblacional.
A partir d'avui, diversos centres de vacunació de Catalunya estaran disponibles sense haver de demanar cita prèvia.

Es vol facilitar que la tornada a l’entorn eductiu, escoles, centres de formació i universitats, i els llocs de treball el mes de setembre sigui més segura, augmentant la cobertura de la vacunació, especialment amb la variant Delta que és molt més transmissible. Si es comença el curs amb altes cobertures vacunals s’espera poder evitar quarantenes i aïllaments que trenquen la presencialitat de les escoles, universitats i centres de treball.

Podeu consultar els punts de vacunació sense cita prèvia aquí.
En tot cas, podeu demanar cita prèvia a través d’aquest enllaç.

Dilluns, 19 abril 2021 08:45

La Diada de Sant Jordi agafa aire

Els escriptors Josep Ma Fonalleras, Núria Esponellà, Martí Gironell i l'editora Marta Costa-Pau ens expliquen com veuen la diada d'aquest any

No cal explicar que la pandèmia causada per la covid-19 ha tingut greus conseqüències en l’àmbit de la salut pública, l’economia, les relacions socials, i un llarg etcètera, però també és veritat que el sector editorial no ha estat dels més perjudicats, més aviat al contrari, ja que durant el confinament s’ha llegit més. Els editors expliquen que degut a la disminució de l’activitat social i a les restriccions de mobilitat, els lectors han tingut més temps per llegir, i també s’han incorporat nous lectors. D’altra banda els escriptors han tingut més temps per escriure i tot plegat ha provocat un bon moment per al sector.

Malauradament en aquest escenari el Sant Jordi és una peça que falla, degut al seu component festiu i social, però aquest any, a diferència de l’any passat, hi ha la voluntat de celebrar-lo, amb les condicions que ha dictat el Procicat. Els municipis gironins ja han fet els preparatius i en funció de si tenen més o menys de 5.000 habitants hauran d’aplicar unes mesures o unes altres.

Els principals canvis és que el dia 23 les parades podran estar juntes però situades en espais perimetrats i amb control d’aforament. Els municipis també poden optar per situar les parades davant de cada llibreria o floristeria, i per tant repartides per la població. En aquest cas podrà fer-se del 21 al 23 d’abril. En el cas de Girona, per exemple, es concentrarà en un únic espai a la Copa, i a Figueres les parades de flors i llibres seran a la Rambla. Ripoll, per la seva banda, ha preferit situar les parades de llibres i flors davant de cada establiment.

Opinen els protagonistes

En aquest context hem volgut parlar amb el sector i recollir l’opinió d’alguns dels protagonistes d’aquesta Diada, per saber com veuen el Sant Jordi, ja no només en la situació excepcional d’aquest darrer any, sinó amb una visió a més llarg termini.

Martí Gironell, que presenta el llibre infantil “Un talp al meu jardí” i la novel·la “Paraula de jueu” creu que aquest any serà una incògnita. “Haurem d'estar mirant pel retrovisor cada dia” afirma, referint-se als possibles canvis que dicti el Procicat en funció de l’evolució de la pandèmia. Valora positivament el fet que s’hagi esponjat en el temps la celebració, i que ja dimecres 21 i dijous 22 hi haurà actes de signatures de llibres.

Núria Esponellà, que signarà la seva darrera novel·la “Ànima de tramuntana”, opina que serà un Sant Jordi amb moltes incògnites per confirmar, tant pel que fa a la manera de fer parades com per la necessitat de gestionar bé l'afluència de públic. Tot i això, confia en la capacitat d'organització dels llibreters i “en les ganes que tots tenim de celebrar la diada amb una certa normalitat”.

Josep Maria Fonalleras, que es troba promocionant “Tot el que hi veig” i el poemari “L’Estiuejant”, no s’atreveix a fer un vaticini, però confia en què sigui possible fer un Sant Jordi similar al que hi va haver l'any passat a l'estiu, amb parades concentrades i un circuit. Si fos així afirma “que es perd part de la gràcia que sempre ha tingut, però en les circumstàncies actuals, almenys es farà”.

Finalment Marta Costa-Pau, directora literària de l'Editorial Llibres del Segle,
Valora com a positiu que a diferència del que va passar l’any passat, aquest any es pugui fer el mateix 23 d'abril. Explica que l'any passat es va celebrar al juny, i tot i que es van vendre molts llibres, no es van aconseguir les xifres d’una Diada de Sant Jordi, ja que molta gent ja havia fet la compra de llibres el dia 23 d'abril, via online o reservant pel sistema de llibreries obertes. I afirma que “aquest any tothom en té moltes ganes, lectors, llibreters, editors... i per això crec que serà una festa del llibre amb moltes vendes”.

Publicar per Sant Jordi

Una de les preguntes que el sector es fa és si val la pena apostar-ho tot a la Diada de Sant Jordi. Fins fa poc temps totes les novetats es presentaven amb la vista fixada en aquest dia, i un alt percentatge de vendes de l’any es produïa en les poques hores que dura la celebració. Iniciatives com la Setmana del Llibre en català, i tantes altres, han intentat desestacionalitzar el calendari llibreter, però ha estat per culpa de la pandèmia, que la reflexió s’ha fet més oportuna. Ningú vol renunciar al Sant Jordi, per tot el que representa per al sector, però també és evident que no es pot jugar l’èxit a una sola carta. Per això també hem volgut preguntar als nostres protagonistes com valoren el Sant Jordi amb la perspectiva dels darrers anys.

Fonalleras té la perspectiva de l’escriptor, i afirma que publicar no és fàcil ja que al darrere hi ha un treball continuat i un esforç sostingut, i no creu que sigui més bo o més dolent fer-ho amb una previsió com la de Sant Jordi. Explica que “és cert que s'hi concentren moltes vendes, però aquesta és una qüestió que afecta més la part comercial del producte”, en canvi per a un escriptor “em penso que tant és” afirma. I coincideix que la tardor ha anat guanyant protagonisme amb la "rentrée" com un moment de presentació de novetats editorials.

Gironell és dels que acompanya el llibre i el vaig defensa “a peu i a cavall arreu, abans, durant i després de Sant Jordi” ja que creu que els llibres tenen vida més enllà del dia 23.

Esponellà, no ho té clar, ja que diu que “cada vegada hi ha més quantitat de publicacions al llarg de l'any i molts factors que influeixen en les vendes” i apunta que això no sempre té a veure amb la qualitat de les obres, ni en una possible idoneïtat temporal de publicació.

Finalment la visió de l’editora ens la dona Marta Costa-Pau. Ella creu que un autor mediàtic o que ven molt, vendrà molt tant si treu novetat per Sant Jordi com si la treu en qualsevol època de l'any. En canvi, per als autors que no són mediàtics, si treuen novetat per Sant Jordi aquesta quedarà amagada entre moltes novetats. Creu que “malauradament els mitjans dicten, abans de Sant Jordi, quins seran els llibres més venuts, que seran els que la gran majoria de lectors aniran a comprar aquell dia”. És un sistema pervers que només beneficia determinats autors, generalment els que tenen alguna relació, ja sigui perquè hi escriuen o per altres raons, amb algun mitjà de comunicació. El missatge que vol adreçar als lectors “és que vagin més enllà dels "recomanadors" dels mitjans de comunicació” i que busquin entre les parades i les llibreries aquelles novetats de les quals potser no es parla als mitjans de comunicació però que són veritables joies literàries. En definitiva que es fiïn de la seva intuïció, o de la recomanació d'altres lectors.

Tot està a punt per celebrar un nou Sant Jordi, diferent de tots els celebrats darrerament, i serà una nova oportunitat per parlar de la lectura, els autors i el sector editorial i qui sap si per plantejar noves propostes per al proper any.

 

 

Dimecres, 17 Febrer 2021 17:37

Cuinats el Bon Gust es traspassa

L'establiment de menjar per emportar Cuinats el Bon Gust situat al Passeig Pompeu Fabra nº 86 es traspassa.

Per a més informació podeu contactar amb Raquel Mayor al 972 83 29 72 o al 685 83 49 31.

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya ha informat d'un sisme de magnitut 3 i profunditat 7 km amb epicentre al Gironès, entre Llagostera i Cassà de la Selva.
El sisme s'ha originat a les 12.40h i diversos veïns de Llagostera, Cassà de la Selva, Tossa de Mar i Sant Feliu l'han percebut i han compartit la seva experiència a les xarxes.

Si vosaltres també l'heu notat, podeu respondre el qüestionari de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya aquí.

Per a més informació, podeu consultar-ne les dades aquí.


Degut a les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, enguany la Festa del Pelegrí que celebra Tossa de Mar serà diferent. El pelegrinatge es farà però en la més estricta intimitat seguint les instruccions que ha donat el Procicat al respecte.

El trajecte de Tossa de Mar a Santa Coloma de Farners el farà el Pare Pelegrí acompanyat únicament per 5 persones que ha escollit el pare pelegrí.

És per això que es demana que no es creïn aglomeracions esperant la seva arribada o acompanyant-lo.

A partir de la setmana vinent es donarà cita prèvia per assistir a la missa a Tossa de Mar on, si les mesures no canvien, es limitarà l’aforament al 30% (unes 100 persones aproximadament).

Per a més informació podeu consultar les explicacions del síndic del Pelegrí, Joan Antoni Hervías en aquest enllaç.

Dilluns, 21 Desembre 2020 20:01

Horari de Nadal de Cuinats el Bon Gust

L'establiment de menjars per emportar, Cuinats el Bon Gust tindrà obert el proper cap de setmana per Sant Esteve i el dia 27 en el seu horari habitual.

Hi trobareu els plats de sempre o sota comanda prèvia podeu encarregar canelons casolans, espatlla de xai a l'ast, pollastre rostit amb gambes, conill amb panses i pinyons o bacallà gratinat amb all i julivert.

Feu la vostra comanda per WhatsApp al 972 83 29 72.

Totes les comandes fetes amb antelació s'enduran una ampolla de cava de regal.


L’Ajuntament de Llagostera ha obert una nova línia de subvencions dotada en 22.500 euros adreçada a persones titulars de negocis o línies de negoci que hagin estat obligats a tancar arran de la Resolució SLT/2546/2020, del passat 15 d'octubre, on s'adoptaven noves mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de la COVID-19.

El termini de presentació de sol·licituds serà del 18 de desembre de 2020 a l'11 de gener de 2021, ambdós inclosos.

“Aquesta segona línia, tal i com es va fer ja en la primera, s’ha dissenyat de forma conjunta amb representants dels sectors econòmics afectats. Creiem que aquesta forma participativa de treballar és la més adequada per adaptar-nos a les necessitats reals.”, tal i com ha destacat el regidor de Promoció Econòmica, Eduard Diaz.

El procediment de concessió de les subvencions regulades en aquestes bases es tramitarà en règim de concessió directa de caràcter excepcional i s’ha simplificat al màxim la presentació de documentació així com la seva concessió.

En aquest sentit, es puntuaran les sol·licituds i es procedirà a distribuir la partida pressupostària segons la ponderació de la puntuació obtinguda en funció del número de setmanes tancades compromeses entre el dia 15 d'octubre i el 22 de novembre. En les puntuacions es tindrà en consideració també, si el tancament ha estat parcial o total i si el local és de propietat o de lloguer.

Les bases s’han fet arribat a les empreses del municipi susceptibles de poder acollir-se i es poden consultar a www.llagostera.cat

Dimarts, 17 Novembre 2020 18:44

Nova jornada de la Taula de Dones Llagostera

La Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera ofereix a tots aquells llagosterencs i llagosterenques que no hi puguin anar, el servei de préstec a domicili. 

Per sol·licitar el servei només s’ha de trucar al telèfon 972 83 00 08 o enviar un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. . Des de la biblioteca prepararan la comanda i us la faran arribar a casa amb totes les mesures de seguretat.

L’horari d’atenció és:

Dimarts i dijous de 10h a 13.30h i de 16h a 20h

Dilluns, dimecres i divendres de 16h a 20h

Dissabtes de 10h a 13h