ELPOLLTV

Dij18042024

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll Quedeu-vos a casa si us plau!
Divendres, 20 Març 2020 08:23

Quedeu-vos a casa si us plau! Destacats

Publicat per  Enric Puertas
Valorar aquest article
(22 Vots)
El meu nom és Enric Puertas, sóc nascut i resident (tot el temps que puc) a Llagostera. Sóc metge, oncòleg radioterapeuta i treballo a un gran hospital privat de Barcelona.

Us escric aquest missatge per transmetre la desolació i frustració que estem sentint el personal sanitari en aquests moments. Puc assegurar-vos que els grans hospitals de Barcelona (Vall d´Hebron, Hospital Clínic, Can Ruti (Germans Trias i Pujol) tenen les plantes plenes de malalts de COVID-19.

Algunes de les UCI´s (Unitats de Cures Intensives) d´aquests grans hospitals ja estan plenes. Ja s´estan derivant pacients amb COVID-19 als hospitals privats de Barcelona, per atendre a tots els pacients que es pugui. A les urgències del meu hospital estem atenent pràcticament només pacients amb COVID-19.

Tot i que a la majoria de les persones (80%) la infecció es lleu (3-4 dies de tos i febre), hi ha un percentatge de la població (20%) que necessitarà hospitalitzar-se. Un 5% dels pacients (o més, probablement) necessitarà ingressar a la UCI i un respirador (ventilació mecànica) per poder sobreviure.

Jo em pregunto… si a una gran ciutat com Barcelona, amb grans hospitals I UCI´s, aquesta malaltia ens ha col·lapsat en menys de 10 dies… què pot passar a Girona, amb molts menys recursos?

He vist moltes grips durant els anys que porto exercint, i us puc assegurar que això es més que una simple grip.

La situació va camí de ser tant o més greu que a Itàlia. Aquesta guerra contra el coronavirus es lluita en 2 fronts:

Un front es lluita als hospitals, intentarem que mori el menor número de persones possible.

L´altre front l´han de lluitar els ciutadans. ÉS MOLT IMPORTANT MANTENIR-SE A CASA, aïllats. És la única manera d´evitar que el virus continuï escampant-se!

Les estratègies que s´estan demostrant més efectives per disminuir la probabilitat d´infecció són la rentada de mans de forma freqüent, evitar tocar-se la cara i mantenir distància mínima d´1 metre amb altres persones.

No serviran de res tot els esforços als hospitals (i ambulatoris) si la gent no fa la seva part. I això passa per parar-ho tot, i confinar-nos a casa de forma estricta (seguint les recomanacions de la Generalitat).

Si anem al supermercat és fonamental mantenir la distància d´1’5 metres amb altres persones, inclòs quan s´està fent cua. Es tracta de sortir el mínim possible de casa, amb 1 o 2 cops a la setmana per comprar ha de ser suficient.

No s´han de veure imatges d´avis sortint a passejar o anant al parc. Són la població més fràgil. Protegiu-vos tots al màxim. No deixeu que aquest virus s’escampi per Llagostera. De veritat que es contagia com la pólvora... i als mitjans de comunicació no s´està veient tota la realitat de la situació de col·lapse que ja s´està vivint als hospitals.

Cada vegada que algú em pregunta: Quant durarà això? Jo li dic que la duració depèn dels ciutadans. Si ho fem igual de bé que a la Xina, podríem aconseguir frenar-ho en un mes i mig…

Sortiu el mínim possible i protegiu als grans: pares, avis, tiets…, tots I tothom! Molta força per aquestes pròximes setmanes perquè el pitjor sembla que encara estar per venir (Hi ha gent que no està fent bé el confinament i això implicarà augment de casos en els pròxims dies). Recordeu: Si cadascú fa la seva petita part, podeu aconseguir que a Girona la situació no arribi al nivell que estem vivint per aquí.

Enric Puertas. 19 de març de 2020


Llegit 6052 vegades

Participants a la conversa

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.