ELPOLLTV

Dij28032024

Back Estàs aquí:Inici L'ull de poll Poseu-vos les mascaretes
Diumenge, 05 abril 2020 18:16

Poseu-vos les mascaretes Destacats

Publicat per  Borja Vilallonga
Valorar aquest article
(10 Vots)
A data del 3 d’abril, l’àrea bàsica de salut de Cassà de la Selva compta amb 64 persones confirmades infectades pel coronavirus. D’aquestes, 13 corresponen al municipi de Llagostera. Poden semblar uns números modestos, però el quintil és d’un 20.3% per cada 100.000 habitants, la qual cosa situa Llagostera i l’àrea bàsica de salut a la qual pertany el poble en una posició de seguretat però amb el perill real que la situació deteriori i la infecció s’escampi.

En els darrers dies tant el conseller de la Generalitat Miquel Buch, com el ministre de sanitat del govern central Salvador Illa han confirmat que aprovaran una recomanació d’ús generalitzat de mascareta per a tota la població. Si no s’ha fet encara, tal com es comenta als passadissos de la Generalitat—o hauríem de dir als xats de Whastapp i videoconferències de Teams?—és per la terrible i senzilla raó que en aquest moment a penes hi ha prou mascaretes per al personal sanitari.

L’escassetat de màscares no significa que n’hàgim d’evitar el seu ús; al contrari.

Les democràcies asiàtiques que van contenir amb èxit el coronavirus—Corea, Taiwan i el Japó—han mantingut sempre la necessitat que tota la població porti mascareta i guants en sortir de casa, independentment de l’activitat que es vagi a realitzar. Tant l’OMS com les democràcies occidentals no solament han evitat d’adoptar aquesta mesura, sinó que a l’inici van llançar el missatge fals que les mascaretes no eren efectives. Ara, davant les evidències i el pes dels milers de morts i centenars de milers d’infectats, l’OMS i les democràcies occidentals adopten, tard i malament, l’exitosa mesura asiàtica.

La responsabilitat individual i comunitària és clau en el combat d’una epidèmia com la del coronavirus. Llagostera ha tingut un bon lideratge davant aquesta crisi—una crisi sanitària que ja és una crisi econòmica. S’han pres les mesures que s’havien de prendre. Llagostera, però, no ha estat Vò, el poble nord-italià que va ser el centre de polítiques experimentals de gran èxit—i que malauradament no han estat replicades enlloc més d’Europa. Tenim moltes d’aquestes petites mesures a l’abast: ara és l’hora de fer-ho. Més val tard que mai.

“posa’t

Quan anem a comprar és important de sortir equipats: mascareta i guants. Si no es té mascareta, un mocador o bufanda serveix. La mascareta o mocador es pot reutilitzar però s’ha de desinfectar amb una solució hidroalcohòlica (es ven a la farmàcia). Quan es fa cua és necessari de mantenir les distàncies recomanades d’un metre i mig. A la foto de dalt, feta des del meu despatx, cap d’aquestes mesures sanitàries essencials hi apareix: gent amuntegada sense mascaretes, tot esperant per entrar dins la botiga. Les botigues de serveis essencials estan realitzant un gran sobre-esforç admirable. Entre tots, a partir de la nostra responsabilitat individual i comunitària, hem de facilitar-los la tasca.

Anant a remolc d’unes autoritats autonòmiques i centrals que no fa ni tres setmanes encara deien que la grip era més perillosa que el coronavirus, no aconseguirem de dur a terme els nostres objectius com a poble. Cal prendre la iniciativa—de l’alcalde al ciutadà—, ser creatius, i combatre aquesta emergència sanitària, responsablement, entre tots. I comencem per l’essencial: quan sortiu de casa poseu-vos la mascareta i els guants.


Llegit 3533 vegades
  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.