ELPOLLTV

Dij25042024

Back Estàs aquí:Inici Notices La reconeguda actriu Rosa Andreu arriba a Llagostera amb Memòria de les oblidades, on es posa en la pell de quatre dones represaliades pel franquisme
Dimecres, 01 Febrer 2023 19:43

La reconeguda actriu Rosa Andreu arriba a Llagostera amb Memòria de les oblidades, on es posa en la pell de quatre dones represaliades pel franquisme

Publicat per  Jesús Malagón
Valorar aquest article
(5 Vots)
Rosa Andreu Rosa Andreu Foto: A. Noguero

L’actuació tindrà lloc diumenge 5 de febrer, a les 18.00 h, al Teatre Casino Llagosterenc

Les entrades anticipades es poden adquirir visitant el web www.ticketara.com per un preu que oscil·la entre els 10 i els 6 euros

Rosa Andreu, coneguda actriu de cinema, televisió i teatre, s'introdueix a les pantalles de totes les llars a finals de la dècada dels noranta, quan presenta a TV3 el popular programa 'Malalts de tele' amb Toni Soler i Albert Om, guardonat l'any 1998 amb el Premi ONDAS a l'espai televisiu més innovador, essent el primer programa català en rebre aquesta distinció. A TV3 també presenta els programes 'Una nit amb...', 'Fes-t'ho mirar' i el concurs 'Qui corre, vola!'.

L’actriu, presentadora i directora de teatre dona veu a quatre dones represaliades durant la Guerra Civil amb Memòria de les oblidades, escrita per l’autora tarragonina Tecla Martorell. El treball escènic és en format monòleg, i intenta recrear i transmetre els sentiments de desesperació, ràbia i impotència que van experimentar aquestes dones.

Explica’ns una mica els orígens de Memòria de les Oblidades. A què és degut el nom i com va sorgir la idea de crear aquest monòleg teatral?

Memòria de les Oblidades és el títol del llibre de Tecla Martorell, que també en va fer la dramatúrgia. Després d’una primera presentació al teatre Metropol de Tarragona, la Tecla es va posar en contacte amb mi. El text em va remoure profundament... i ho vaig tenir clar: volia implicar-m’hi i volia que la posada en escena fos molt minimalista. Vam buscar la complicitat del Joan Pascual i... l’obra es va estrenar el 25 de novembre del 2017.

En aquesta obra interpretes a quatre dones: l’Annita, la Maria, la Dolores i la Teodora. Quina d’elles et va ocasionar més dificultats a l’hora d’assumir-ne la personalitat?

Tots els personatges tenen la seva dificultat: l’edat, la procedència, les experiències vitals tan allunyades de les meves... Potser la més «propera» a mi, sigui la Teodora.

Amb Memòria de les Oblidades estàs voltant per teatres i auditoris de tot Catalunya i, fins i tot, del País Valencià i Luxemburg. Quin ha estat el feedback del públic?

Hem tingut molt bona acollida allà on hem actuat. El públic surt sacsejat, remogut, però satisfet. Els comentaris en acabar sempre són positius, malgrat la duresa de la història. No dic que no hi hagi gent, sobretot amb determinada ideologia, a qui no li agradi, però no crec que tinguin cap intenció de veure l’obra.

De les humiliacions que van patir les persones empresonades se n’ha parlat ben poc al llarg de la història. Creus que l’obra també fa una tasca divulgativa d’aquest fosc capítol de la nostra història des d’un vessant reivindicatiu?

És cert que no se’n parla gaire, sobretot de les humiliacions que van patir les dones, sovint maltractades, denigrades i humiliades pel sol fet de ser dones, tenir una opinió, de «ser familiars de» o per fer-les servir d’esquer...

És imprescindible conèixer la història per no repetir els errors comesos. La història, fins ara, l’han explicat els guanyadors del cop d’estat. No crec que ni ells ni els seus descendents (que encara tenen el poder) considerin que fos cap error el que van fer. Espero que l’obra serveixi per difondre els horrors que es van cometre i reivindicar les injustícies que es van perpetrar en nom de la pretesa «nova legalitat», fruit del cop d’estat del 36.

Tot i que ja han passat molts anys d’aquells esfereïdors fets, es podria dir que Memòria de les oblidades esdevé un homenatge a totes aquelles persones que van patir les conseqüències de l’odi dels guanyadors de la Guerra Civil?

Indubtablement, vol ser un homenatge a les persones que van patir les conseqüències de l’odi desplegat pels guanyadors del cop d’estat. I també és una reivindicació de la injustícia que van patir els i les protagonistes i també els seus descendents. El patiment no es va acabar amb la mort, encara dura i jo en soc una mostra.

És la primera vegada que vens a actuar a Llagostera?

Sí, i espero que no sigui l’última.

Actualment, Rosa Andreu compagina Memòria de les oblidades amb dues obres més: Vida de peix, amb Mercè Comes; i Faig tard, un monòleg estrenat dissabte passat.

Compra ara la teva entrada a www.ticketara.com

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.