Dèficit pluviomètric generalitzat, sobretot a les comarques del nord-est i a la Catalunya Central, on ha estat de les tardors més seques. Tardor normal o plujosa a sectors del Pirineu occidental i de l'extrem sud de les Terres de l'Ebre.
Mapes de la tardor del 2023 de diferència de la temperatura mitjana i del percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica 1991-2020.
Al llarg dels mesos de la tardor la temperatura s'ha mantingut, en termes generals, per sobre de la mitjana, amb algunes excepcions, com el període de finals d'octubre i principis de novembre, quan va estar clarament per sota de la mitjana. La tardor climatològica va començar amb un episodi de calor intensa entre els dies 3 i 5 de setembre, amb l'arribada d'una massa d'aire tropical impulsada per una DANA que va deixar valors superiors als 35 °C a Ponent, el Bages, el Garraf i el Baix Penedès. Durant la resta del mes els valors de temperatura es van mantenir elevats en conjunt, i el setembre va resultar el més càlid de les últimes dècades a bona part de Catalunya. De l'octubre cal anomenar l'episodi de calor intensa entre els dies 1 i 2, que va deixar rècords generalitzats de temperatura màxima en un mes d'octubre a les comarques de l'interior. Al novembre no ens vàrem quedar curts amb rècords de temperatura al litoral i prelitoral entre els dies 12 i 14. Pel que fa a pluja amb dèficit pluviomètric generalitzat
La tardor ha estat seca a la major part de Catalunya i més de la meitat del país ha recollit menys del 50% de la precipitació mitjana. Els valors més escassos respecte de la mitjana climàtica, inferiors al 30%, abasten àmplies àrees del nord-est del país i punts de la Catalunya Central, especialment les comarques de l'Alt i Baix Empordà, la Selva, Osona, el Gironès, l'Anoia i el Bages. Aquestes àrees presenten un dèficit acusat de precipitació i la tardor es pot qualificar de molt seca. Les quantitats més exigües no han arribat a 30 mm a punts del Bages, Noguera i el Pla d'Urgell, mentre que les més destacades han superat els 300 mm a cotes altes del Pirineu occidental, on puntualment han superat els 500 mm, i a punts del Baix Ebre i Montsià.
Comentaris