ELPOLLTV

Diu21072024

Back Estàs aquí:Inici Agenda Els pagesos i el llibre del Sindicat Remença
Dijous, 02 Maig 2024 17:36

Els pagesos i el llibre del Sindicat Remença

Publicat per 
Valorar aquest article
(1 Vot)
Divendres 3 de maig, a les 20h, a la Sala Can Roure es durà a terme una xerrada sobre els pagesos i el llibre del Sindicat Remença, organitzada per l'Àrea de Cultura.

El dia 11 de novembre de 1448 un total de 69 homes i dones de Llagostera es van reunir a la plaça del Castell, es tracta d’una de les 553 reunions que els pagesos de remença varen protagonitzar entre el 1448 i el 1449 a les parròquies de la Catalunya Vella. Convocats per un repic de timbals i de campanes, corns o al crit de “via fora”, els pagesos de remença amb una capacitat de mobilització i organització prodigiosa per l’època, varen organitzar-se i reclamar la seva llibertat davant dels reis catalans després de segles de servitud. D’aquestes reunions en va sortir un llibre excepcional on es recullen les actes de les reunions, el qual es conserva a l’Arxiu Municipal de Girona.

El juny de 2013 la Unesco va decidir reconèixer la lluita dels pagesos, entre ells els remences de Llagostera, i inscriure el Llibre del Sindicat Remença de 1448 al Registre de la Memòria del Món (al costat, per exemple, de la cosmografia de Ptolomeu, la Novena simfonia de Beethoven o la primera Declaració dels drets de l’Home i del Ciutadà).

  • No s'han trobat comentaris

Deixa els teus comentaris

0
termes i condicions.