L’objectiu d’aquest Pla és incrementar el consum d’aquesta carn com una oportunitat d’aprofitar el potencial econòmic d’un recurs natural renovable i fomentar la bioeconomia local. La finalitat és contribuir a controlar les sobrepoblacions d’espècies cinegètiques com ara cabirols o senglars implicades en accidents de trànsit, danys agrícoles o transmissió de malalties. El nou impuls a la carn de caça també busca mantenir l’equilibri dels ecosistemes, generar ingressos locals i preservar una part essencial de la nostra cultura rural.
Per incentivar el consum i la comercialització de la carn de caça, s’estructuren dos eixos de treball, un adreçat a la millora de la recollida, el transport i el circuit de les peces de carn de caça i el segon a les accions divulgatives per promoure i augmentar-ne el consum a Catalunya.
Agricultura ha destinat durant aquest any 931.000 euros per impulsar la comercialització dels senglars i, al mateix temps, fomentar-ne les captures. A les comarques gironines s’han concedit 257.037 euros per impulsar la comercialització i facilitar l’accés a la carn de caça als consumidors, per sobretot disminuir-ne la densitat en el medi. Aquests ajuts adreçats als caçadors i als centres de recollida de caça que gestionen aquests senglars faciliten el circuit de la seva comercialització i que puguin arribar a un Establiment de Manipulació, que és on es condiciona la carn per poder vendre en fresc o en forma d’elaborats com ara els embotits.
Des del departament, a més, asseguren que treballen per millorar la xarxa de centres de recollida a Catalunya i d’establiments de manipulació de caça. També es focalitza a augmentar la seguretat en matèria d’higiene i sanitat de la carn de caça consumida en la modalitat d’autoconsum i en la millora de l’aprofitament cinegètic i a reduir el malbaratament d’una carn de qualitat.
A Catalunya, hi ha nou punts logístics, dos dels quals són al mateix temps establiments de manipulació de carn de caça. A la zona de Girona n’hi ha dos un a Sant Joan les Fonts ( Garrotxa) i l’altre Fornells de la Selva ( Gironès). En total de peces de caça gestionades en aquests centres, el 50% es ven fora de Catalunya, principalment a empreses espanyoles. L’altre 50% es gestiona als establiments de manipulació de caça de Catalunya. Dels productes de caça resultants de la gestió de les peces de caça a Catalunya, se n’exportarà a Europa el 90%.
A Catalunya, hi ha registrats deu establiments de manipulació de caça major, vuit dels quals estan situats a les Terres de l’Ebre, gestionats per societats de caçadors. La destinació de les peces de caça que arriben a aquests EMCC són l’autoconsum i el comerç local i de proximitat. Els dos restants, situats a Osona i el Gironès, gestionen un volum molt més gran de peces de caça, amb l’exportació a Europa com a destinació majoritària. Només comercialitzen a Catalunya el 10% de la producció. Durant la temporada 2022-23, es van capturar unes 74.464 peces de caça major i se’n van comercialitzar unes 34.000, el 90% de les quals van ser consumides fora de Catalunya.
Sessions i jornades gastronòmiques El Departament ha dissenyat una sèrie d’accions que, a banda d’augmentar el consum de la carn de caça a Catalunya, pretenen millorar la percepció que té la societat en general sobre els caçadors i la caça. Aquestes accions compten també amb la participació de la Promotora d’Aliments Catalans, Prodeca.
Les accions que s’han portat a terme fins ara són tres sessions de formació a les Escoles d’Hostaleria d’Osona (7 de novembre), de Lleida (18 de novembre) i de Figueres (26 de novembre), una demostració de cuina amb caça que es va fer dissabte passat a la Fira Orígens d’Olot i unes jornades gastronòmiques de dues setmanes de durada amb la carn de caça com a protagonista. Els plats elaborats amb carn de caça es podran degustar fins al 30 novembre a 11 restaurants del col·lectiu Osona Cuina i a 15 restaurants de la Cuina de l’Empordanet.
Comentaris