ELPOLLTV

Diu14072024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Dissabte, 02 Desembre 2023 12:07

Premi Cambra 2023 a la Fundació Àuria de Llagostera

Publicat per
La Fundació Àuria de Llagostera ha guanyat el Premi Projecte Social, dels Premis Cambra 2023. La gala de lliurament de premis va tenir lloc ahir al vespre a S’Agaró. Van recollir el guardó Natàlia Coll, Mònica Kruzinska, Olga Cortés i Javier Rubio, treballadors de la fundació a les botigues Massimo Dutti i Oysho. L’alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, va assistir a l’acte.
La formació expressa que la mala connexió amb l’estació de tren de la població veïna és un greuge històric que és urgent resoldre

Al ple ordinari de novembre, celebrat aquest dijous, es va debatre una moció per reivindicar “millorar de forma molt significativa” la connexió de bus entre Llagostera i l’estació de Caldes de Malavella. En l’anterior mandat, el govern d’ERC i CUP-ALL ja havia formulat una petició a la Generalitat, a la qual es pretén donar continuïtat. Com destacava el text de la CUP-Alternativa, actualment la línia és clarament insuficient, amb només un o dos trajectes al dia que, apuntaven, ni tan sols resulten fiables. El fet que Llagostera es trobi a només 7 km d’aquesta estació de l’R11 (que connecta Barcelona i Portbou) i que alhora compti amb una bona connexió de bus amb la costa i Girona, faria que resoldre l’actual mancança no només beneficiés la població llagosterenca (de gairebé 10.000 persones) sinó molts altres municipis, especialment del Baix Empordà, a banda de facilitar l’ús del transport públic i col·lectiu i contribuir al necessari estalvi d’emissions. Els acords de la moció contemplen que s’insti les institucions competents (Generalitat i ATM) a “una millora molt significativa” en la freqüència d’autocars de la línia Llagostera, “amb busos llançadora coordinats amb els horaris de sortida dels trens”. Igualment, estableixen que es proposi als altres municipis afectats per la connexió d’afegir-se a la reclamació per “fixar-la com a objectiu comú i sumar forces per aconseguir-la”. La proposta va ser aprovada amb el vot favorable de tots els grups municipals.

La moció per a un projecte de lloguer per a joves, rebutjada per l’equip de govern

Al ple també es va tractar una altra moció de la CUP-Alternativa, en aquest cas “per al desenvolupament d’un projecte municipal d’habitatge de lloguer per a l’emancipació juvenil” i que ja s’havia debatut al ple d’octubre. El mes passat, i davant el fet que el govern municipal al·legués manca de temps per negociar-la, es va acordar deixar-la sobre la taula per buscar un consens.

Tot i això, l’equip de Junts-PSC va explicar que finalment ho havien considerat a nivell intern i havien optat per votar-hi en contra. ERC, per la seva banda, va mantenir el vot favorable que ja havien defensat. La CUP-Alternativa va lamentar el vot contrari del govern i es va mostrar sorpresa pel fet que, tot i intentar-ho, no han trobat cap voluntat de negociar, i van reivindicar que es tractava ja d’entrada d’una moció “molt oberta, de mínims” amb la qual pretenien col·laborar en un objectiu que, segons els programes electorals, era compartit per tots els grups.

Els republicans demanen que es continuï amb la política de compliment de la disciplina urbanística que es va impulsar en el darrer mandat.

El Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Llagostera ha expressat la seva preocupació davant l'excessiva pujada del 33% en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), que es situa al 4%, arribant al topall màxim permès per llei. Aquest increment s'uneix a altres increments d'impostos i taxes que el govern del PSC i Junts ha impulsat aquests darrers mesos. Esquerra Llagostera posa de manifest la preocupació sobre la càrrega fiscal imposada al poble i qüestiona la justificació d'aquestes pujades.

El portaveu del grup, Eduard Diaz creu que “en lloc d’apujar indiscriminadament els impostos, una solució justa seria establir un major control sobre les obres que es realitzen al municipi. S’hauria de vetllar perquè aquells que compleixen les normatives no es vegin penalitzats, mentre que els incomplidors no reben cap tipus de sanció”. En aquest sentit, Esquerra Llagostera va demanar al ple que es continuï amb la política de compliment de la disciplina urbanística que es va impulsar en el darrer mandat.

Per altra banda, els republicans també van proposar seguir l'exemple de pobles veïns i incloure una bonificació de l'ICIO per a les instal·lacions d'energies renovables. Junts i el PSC, que ja han reduït les bonificacions en l’IBI per aquestes instal·lacions, van rebutjar la proposta.

En el mateix ple, el grup d’Esquerra Llagostera va presentar una moció sobre la creació d’un mapa de refugis climàtics i la implementació d’un protocol consensuat entre tots els grups polítics per abordar les onades de calor. En el text es demanava que Llagostera esdevingués un referent en urbanisme sostenible per tal de protegir els grups vulnerables, així com la fauna i la flora, de les cada vegada més habituals onades de calor extrema. La proposta va ser rebutjada pel govern amb l’argument que ja hi ha un protocol i que no és necessari impulsar-ne un altre, malgrat que aquest no compta amb el vistiplau de l’oposició.

Dimecres, 29 Novembre 2023 20:02

Refundació de la JNC Llagostera

Publicat per
Josep Rull serà a Llagostera el pròxim dissabte, 2 de desembre, per participar a l’acte de refundació de la JNC local. L’acte tindrà lloc a les 19h, al Centre Cultural Can Roig
El Restaurant llagosterenc Els Tinars, capitanejat pels germans Marc i Elena Gascons, manté la seva estrella a la Guia Michelin. La mediàtica cerimònia ha tingut lloc a l'Auditori del Fòrum de Barcelona, on la prestigiosa guia vermella ha donat a conèixer les estrelles Michelin 2024. Catalunya comptarà en la Guia Michelin 2024 -la primera sense la veïna Portugal- amb un total 70 estrelles, una més que en l'edició anterior. A les comarques gironines tots els restaurants conserven les mateixes estrelles excepte la Cuina de Can Simón de Tossa de Mar.
El projecte BiblioSTEAM, impulsat pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona i produït per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) va aterrar ahir a Llagostera amb la xerrada “Exoplanetes, la recerca d'una altra terra”, a càrrec d'Ignasi Ribas, director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i professor d’Investigació de l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE) que pertany al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

La sala de la biblioteca Julià Cutiller va quedar petita per acollir el nombrós públic assistent per escoltar les explicacions magistrals d’aquest prestigiós divulgador científic.

La intel·ligència artificial, l'arqueologia, les energies renovables, la cosmologia, la nanotecnologia, la computació quàntica i la possibilitat que hi hagi vida més enllà de la Terra són les temàtiques que s'abordaran sota el guiatge d'experts de primer nivell durant el primer trimestre de BiblioSTEAM, que es posa en marxa aquest mes de novembre.

BiblioSTEAM és un projecte formatiu, transversal i interdisciplinari adreçat a tota la ciutadania, amb especial atenció als joves. La iniciativa aposta per desenvolupar unes activitats plurals i de qualitat que contribueixin a l'aprenentatge i al desenvolupament individual i col·lectiu de la ciutadania per esperonar-la a tenir una actitud activa i crítica.

A part de Llagostera, hi participen les biblioteques públiques de la Bisbal d'Empordà, Tossa de Mar, Anglès, Lloret de Mar, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Roses, Figueres, Caldes de Malavella i Calonge i Sant Antoni.

Amb la lectura del manifest i l’espectacle "Perfecta per a qui" a càrrec de Dona cançó, l’Ajuntament de Llagostera ha celebrat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Enguany s’ha volgut posat l’èmfasi en la violència estètica. L’acte ha tingut lloc a la plaça Catalunya.
Divendres, 24 Novembre 2023 19:01

Jornada tècnica sobre violència masclista

Publicat per
En el marc del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, les àrees d’Igualtat, Acció Social i la Policia Local de Llagostera han organitzat una jornada tècnica sobre violència masclista. S’hi han dut a terme diverses ponències a càrrec d’experts en la matèria, amb la participació del cos dels Mossos d’Esquadra i Blanca Gallardo, jutgessa de la província de Girona. Durant la jornada, celebrada al local social de la Caixa, s’han tractat temes a voltant de les eines per detectar i combatre la violència envers les dones, la importància de la minuta policial i reflexions per a una bona praxis. En suport de les víctimes de violència masclista s’ha disposat a la sala una fila zero de cadires buides. La benvinguda de l’acte ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Irene Miquel, i el tancament de la jornada de l’alcalde, Narcís Llinàs i del sergent de la Policia Local, Adrià Ruano.
Les noves joies de la Fundació Ramon Noguera s'inspiren i donen valor a les diferents etapes de la vida. L'entitat ha presentat aquest divendres 'Enfila la vida', formada per quatre col·leccions que representen la infantesa, la joventut, la maduresa i la vellesa, amb una cinquena creada per la joiera Mariona Quera. La nova temporada ha estat dissenyada per l'equip creatiu i elaborada artesanalment per les persones amb discapacitat intel·lectual de la fundació. Estan fetes a partir de materials com ceràmica, llautó, peces volcàniques i perles, entre d’altres, i els acabats són tots amb plata de llei i en alguns casos amb plata banyada en or.

Les quatre col·leccions elaborades per l'entitat tenen com a característica comuna un disseny a partir de peces enfilades per representar, de manera gràfica, el camí que tracen les persones des del seu naixement fins la vellesa. Cadascuna exemplifica una etapa de la vida: la infantesa, la joventut, la maduresa i la vellesa. S’han elaborat 4 models diferents, amb diverses peces com ara collarets, arracades i braçalets. Es produeixen 50 unitats de cadascuna. La cinquena, l'ha ideat la gironina Mariona Quera, que ha tornat a col·laborar en la iniciativa.

Per retratar les quatre etapes de la vida, s'han escollit diferents motius i colors. La Infantesa ofereix peces amb colors i elements característics d’aquest període a partir d’una col·lecció més desenfadada i divertida, sempre amb un punt sofisticat. La Joventut presenta un element característic com ho són les dues anelles entrellaçades que s’entenen com un símbol del pas d’una etapa a l’altra. Són peces volcàniques per exemplificar un tram vital en el qual tot floreix: l’amor, la personalitat, el caràcter, les inquietuds i les emocions. Les flors es converteixen en l’element representatiu de la col·lecció La Maduresa, que s’ha concebut sota la idea que en aquesta etapa les persones es troben "a la flor de la vida". Les joies i complements s'elaboren amb peces de colors vermell granat i el rosa per representar els diferents graus de maduresa que assoleixen les persones quan tenen una determinada edat.

A La Bellesa (tot i centrar-se en la vellesa, s’han canviat la ve baixa per la be alta per donar-li un punt més desenfadat) s’han utilitzat perles en tots els seus elements per posar èmfasi a la trajectòria que cal haver viscut per arribar fins aquest punt de la vida, fent un paral·lelisme amb el fet que les perles són objectes que necessiten un determinat temps per formar-se. En aquesta col·lecció també apareix l’arbre de la vida, un símbol que reuneix totes les etapes vitals d’una persona.

Les joies i els complements de bijuteria de quatre de les cinc col·leccions han estat elaborades per persones amb discapacitat intel·lectual amb el suport d’un equip format per professionals del centre de la Fundació Ramon Noguera amb una finalitat terapèutica. Tots els dissenys, les tècniques de creació i els materials utilitzats s’han treballat des "d’una perspectiva social" més enllà de la seva visió purament estètica amb l’objectiu d’adaptar aquests processos a les capacitats de les persones.

Els dissenys i els materials s’han inspirat, de nou, en les últimes tendències de la moda a partir de peces molt portables i amb molta personalitat. A més, cada joia s’entrega amb un packaging 100% elaborat pels usuaris de la Fundació, juntament amb un petit catàleg amb el detall de la col·lecció.

Les creacions ja es poden comprar des d'aquest mateix divendres a la botiga-showroom de la Fundació del carrer Indústria número 16 de Girona, a Mas Xirgu; a la botiga online www.lafundacio.net; i als centres ocupacionals de Girona i de Llagostera. Les peces de les col·leccions de disseny propi tenen un preu d’entre 9,50 i 18,50 euros. Pel que fa a les joies dissenyades per Mariona Quera, les arracades costen 50 euros i el collaret, 55.

Com a novetat d'aquest any, a més, els creadors de les peces, persones usuàries de la Fundació, fan de models de les joies i es converteixen en els protagonistes del vídeo promocional.

La directora gerent de la Fundació Ramon Noguera, Pepita Perich, remarca que "una vegada més volem que totes les peces que dissenyem siguin molt especials per a tots els nostres amics i col·laboradors, convertint-les en unes joies úniques".

Per la seva banda, la membre de l'equip creatiu que ha definit el disseny i la producció, Ester Roura, diu que "com a servei de teràpia ocupacional, tenir l’oportunitat de crear i elaborar cadascuna de les joies d'aquestes col·leccions ens permet reforçar l'autoestima, millorar la realització personal i poder assolir habilitats, hàbits i conductes relacionades amb el treball i l’entorn laboral per part de les persones usuàries que hi participen".

Els fets es van produir el passat 17 de novembre a la nit al carrer Sénia del Barral de Lloret de Mar

L’agent es trobava passejant per la zona quan va veure que un home saltava un mur i una tanca i accedia en un habitatge.

Un agent del cos de la Policia Local de Llagostera, fora de servei, va detenir el passat 17 de novembre una persona quan va accedir amb força en un habitatge del carrer Sénia del Barral de Lloret de Mar. Els fets van succeir passades les 9 de la nit, quan l’agent passejava per la zona, en hores fora de servei, i va veure com una persona accedia en un habitatge saltant pel mur i encenia una llanterna sospitosament visualitzant les portes i les finestres de l’habitatge situat a la primera planta.

L’agent en veure que la persona intentava accedir en un recinte privat, va trucar a la Policia Local i al 112 per avisar dels fets. Posteriorment a la trucada, l’agent va sentir un fort soroll i va veure com la persona accedia a l’interior de l’habitatge a través d’una de les portes exteriors.

El presumpte delinqüent va amagar-se darrere les escales d’accés quan la patrulla dels Mossos d’Esquadra va voler accedir a l’habitatge, i va fugir empentant a un dels agents del cos policial, que no va patir cap ferida, i va córrer pel mateix carrer en direcció a la Platja de Lloret de Mar. Gràcies a l’actuació de l’agent de la Policia Local que es trobava a l’exterior de l’edifici, aquest el va poder retenir amb l’ajuda d’un altre ciutadà fins que van arribar els agents del cos de Mossos d’Esquadra que van realitzar la detenció.

El detingut, amb diversos antecedents penals, va passar a disposició judicial i va ingressar a presó.