Notícies
La Generalitat aprova destinar 7,3 milions d'euros per afrontar el tancament de l'abocador de Solius
Publicat per ACNFa més d'un any i mig que ja no s'aboquen deixalles a Solius, però els costos derivats del tancament s'havien convertit en l'autèntic cavall de batalla entre l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els cinc ajuntaments que integren el consorci (Llagostera, Platja d'Aro, Calonge, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols). L'abocador es va tancar el 13 de febrer del 2023, complint les diferents sentències del TSJC que pesaven damunt del complex. Des d'aleshores, les deixalles que arriben a Solius tan sols hi estan de pas, perquè des d'aquí es deriven a l'abocador de Vacarisses. Entremig de tot plegat, a més, al setembre de l'any passat el complex va sumar un altre revés judicial. La Generalitat va haver de clausurar la planta de compostatge, en espera de tramitar una nova llicència ambiental que donés empara per poder reprendre el tractament de l'orgànica. El tancament de Solius, entre d'altres, ha estat un dels motius que ha comportat als ajuntaments haver d'apujar les taxes de residus. Entre els costos que s'han d'afrontar, a més del tancament i la clausura -que es calculava inicialment en uns 3 MEUR- hi ha també tots aquells derivats de la postclausura (un manteniment que per llei es fixa en un termini de 30 anys).
Aquest dimarts, el Consell Executiu ha aprovat atorgar el finançament per afrontar la clausura del dipòsit. Es farà a través de dues subvencions subvencions directes, que l'Agència de Residus, que també forma part de la mancomunitat que gestiona el dipòsit -en té el 50%- atorgarà al consorci que gestiona Solius. En total, aquestes dues ajudes sumen un global de 7,3 MEUR.
Projecte i obres
La primera subvenció directa, la que fa referència als costos de clausura i segellat de l'abocador, té un import de 2.930.371 euros. Segons destaca el Govern, permetrà redactar el projecte de tancament de Solius i tirar-lo endavant. "Entre d'altres, licitar les obres, executar-les, fer-ne el seguiment i coordinar la seguretat i la salut laboral dels treballadors", concreta el Govern.
La Generalitat concreta, que en aquest cas, l'ajuda es concep com una subvenció 'en espècie'. És a dir, que sigui l'ARC qui s'encarregui de dur a terme totes les contractacions necessàries per fer efectiva la clausura del tercer vas de l'abocador (que és allà on s'abocaven les deixalles fins a principis del 2023). Es preveu que aquests treballs s'acabin a finals de l'any que ve.
La segona subvenció directa puja a 4.372.206 euros. En aquest cas, l'objectiu és finançar aquelles despeses de gestió derivades de la fase de preclausura. És a dir, tot allò que s'estén entre el 13 de febrer de l'any passat -quan es van deixar d'abocar deixalles a Solius- i el 31 de desembre del 2025 (quan s'estima que acabin les obres per clausurar el tercer vas de l'abocador).
La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha recordat que damunt el dipòsit de Solius hi pesava "una sentència ferma" que va derivar en el seu tancament, i que se n'havien d'afrontar els costos. "Calia aportar els recursos necessaris perquè els ajuntaments que conformen la gestió de Solius comencessin a fer-ne efectiu el tancament i abordin les tramitacions per a la futura planta de fracció orgànica, que s'ha de situar al costat de l'abocador", ha subratllat.
Aquest diumenge 24 de novembre, Llagostera va acollir la Cursa de Muntanya, un esdeveniment esportiu que va atreure participants de totes les edats i nivells. La cita va oferir tres recorreguts adaptats a diferents graus de dificultat i experiència: La Geneta, El Senglar i La Guilla.
- La Geneta: Un recorregut de 12 km
- El Senglar: Un recorregut de 15 km.
- La Guilla: la llarga, un recorregut de 23 km.
La jornada va ser un èxit, amb un gran ambient.
Llagostera commemora el Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència vers les Dones
Publicat per Júlia ToledoAhir, 25 de novembre, es va celebrar el Dia Mundial de l’Eliminació de la Violència vers les Dones, una jornada dedicada a denunciar les violències que pateixen les dones i a promoure accions per eradicar-les. A Llagostera, la commemoració va tenir lloc al Teatre del Casino Llagosterenc, on es va fer la lectura del manifest.
En el marc d’aquesta jornada, el pròxim 29 de novembre es durà a terme un taller d’autodefensa femenina. Aquesta iniciativa té com a objectiu oferir eines pràctiques perquè les dones puguin afrontar situacions de risc i sentir-se més segures en el seu dia a dia.
Per participar en el taller, cal inscriure’s enviant un correu electrònic a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. .
Dinar solidari contra el càncer a Llagostera
Publicat per Júlia ToledoAquest diumenge, 17 de novembre, ha tingut lloc el Dinar Solidari contra el Càncer, organitzat per l'Associació Contra el Càncer de Llagostera. L'esdeveniment s'ha celebrat al restaurant Vichy Catalan de Caldes de Malavella, reunint un gran nombre d'assistents compromesos amb la causa.
Aquest cap de setmana, del 15 al 17 de novembre, Llagostera va viure una nova edició del Correllengua 2024, un programa d'activitats culturals per a la defensa i la promoció de la llengua catalana.
El programa va començar amb una sessió de jocs de taula editats en català, organitzada per l'Associació de Jocs de Taula Meeple Llagostera.
D’altra banda, el dissabte, Antoni Beltran, autor del llibre Ensenya’m la llengua, va protagonitzar una xerrada sobre la defensa de la llengua del nostre territori.
El mateix dissabte l'Aula de Cant de l'Escola de Música i Dansa de Llagostera va oferir una audició de cançó catalana, amb peces d’autors destacats com Mompou, Toldrà i Morera, entre d’altres.
Finalment, el diumenge va tenir lloc una caminada del Correllengua, organitzada pel Grup Excursionista Bell-matí.
Nou èxit de l’Escola d’Atletisme de Llagostera al provincial de Cros a Castelló d’Empúries
Publicat per Júlia ToledoAhir, diumenge 17 de novembre, l’Escola d’Atletisme de Llagostera va triomfar al provincial de cros gironí disputat a Castelló d’Empúries, sumant un total de cinc podis.
En la categoria sub-16 masculí, Rubén Martínez Real va destacar proclamant-se sotscampió després d’una actuació brillant. En la mateixa categoria, però en la modalitat femenina, Aina i Nora Portes Casadevall van pujar al podi, aconseguint respectivament el segon i el tercer lloc.
Els èxits per equips també van ser notables. En la categoria sub-12 masculí, l’equip format per Hugo Varea Ferrerons, Jaume Barba Azcoitia i Àlex Martínez Real va aconseguir una merescuda segona posició. A la categoria sub-10 femení, l’equip format per Sira Hospitar Ventura, Cova Añon Quiñones i Lorena Escobar Quiñones va assolir el tercer lloc.
Felicitacions als atletes, entrenadors i famílies per aquest nou èxit que reflecteix el treball i la passió per l’atletisme al municipi!
El moviment Slow Food de Catalunya incorpora sis nous restaurants i arriba als 86 establiments, entre ells Ca la Maria de Llagostera
Publicat per Júlia ToledoUn total de 86 establiments, entre restaurants, un d'ells Ca la Maria de Llagostera, menjadors escolars i escoles d'hostaleria han rebut aquest dilluns el distintiu d'Slow Food Catalunya, que reconeix el seu compromís amb la utilització d'aliments ecològics i de temporada de productors locals. D'aquests, 6 restaurants han rebut per primer cop la distinció. Es tracta dels restaurants Boixetes Can Manel (Vielha); All Negre (Montardit de Baix); L'Era (Barruera); Arrels (Prades); Can Jepet (Setcases), i L'Algadir del Delta (Poble Nou del Delta). L'acte d'entrega dels reconeixements s'ha fet a Ponts (Noguera) i ha estat apadrinat pel xef Mateu Casañas del restaurant Disfrutar. La jornada també ha servit per presentar la 1a edició de la Guia Slow Food Catalunya.
La trobada ha reunit més de 150 professionals de la cuina d'arreu de Catalunya. Així, ha servit per reconèixer la feina de molts d'aquests professionals que dia rere dia aposten per la sostenibilitat ecològica i el compromís amb el territori i per als nous establiments que també s'han sumat a aquest moviment de fer allò que és "bo, net i just".
La gala d'entrega dels distintius ha estat conduïda per l'estilista gastronòmica Laura Ponts i ha comptat amb l'assistència de Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; i Josep Tàpies, alcalde de Ponts.
Des del Patronat de Turisme, el seu vicepresident, Juan Antonio Serrano, ha destacat el suport de l'ens a la trobada Slow Food pel la seva aposta pels productes locals que enforteixen el territori i ajuden a construir un model de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Sis nous restaurants Slow Food Catalunya Km0
El moviment Slow Food Catalunya ha distingit per primera vegada a sis nous restaurants, que lluiran el segell per primera vegada el 2025. Els nouvinguts són tres restaurants de l'Alt Pirineu i Aran -El Boixetes Can Manel (Vielha), All Negre (Montardit de Baix) i L'Era (Barruera)-, dos de la demarcació de Tarragona -Arrels (Prades) i L'Algadir del Delta (Poble Nou del Delta), i Can Jepet (Setcases) a les comarques Gironines.
Així, els establiments que se sumen al moviment creix un any més i ja compta en total amb 86 establiments: 2 escoles d'hostaleria (la de Tona i la de Sort, que es van sumar aquest abril), 25 menjadors escolars, i 59 restaurants (9 a Tarragona, 28 a Barcelona, 7 a Girona, 12 a Lleida, 1 al Rosselló, 1 a Castelló i 1 a les Illes Balears).
Mercat de la Terra i gran dinar maridatge
A més de la gala d'entrega dels distintius, la jornada també ha comptat amb el tradicional Mercat de la Terra, que ha reunit a mig centenar de productors i elaboradors que aposten per la sostenibilitat i el respecte pel territori. Productors com ara la Formatgeria de Tórrec, l'Ou de Rialb, Cerveses Lo Vilot, olis Cuadrat Valley, Sidra La Solana o el Celler Batiu de Sort, entre altres.
Durant el matí també s'ha pogut veure una vintena de cuiners dels restaurants de l'Escola del Pallars, Casa Masover, Cafè Pessets, Ferreruela, L'Antic Forn, Lo Ponts, El Dien, Fonda Farré, i l'Escola de Cuina d'Osona, elaborant conjuntament el menú del dinar de germanor. Un àpat on s'ha servit, entre altres plats, ranxo de Ponts, l'emblemàtic brou del municipi elaborat pel restaurant local de Lo Ponts.
De fet, aquesta jornada Slow Food Catalunya ha servit com a tret de sortida dels actes commemoratius del 150è aniversari de La Festa del Ranxo de Ponts, una celebració tradicional que té lloc el dimarts de Carnaval i que és una de les festes gastronòmiques més antigues i emblemàtiques de Catalunya. I és què, tal com se celebra aquesta festivitat, on els habitants de Ponts preparen una gran olla de ranxo, una preparació col·lectiva i festiva, així ha estat la preparació d'aquest dinar maridatge, que ha aplegat més de 150 persones.
Slow Food Catalunya, cuina ecològica i de proximitat
Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l'any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.
A Catalunya, els cuiners Slow Food, a més, han impulsat el projecte Km0, creat l'any 2008, i que defineix i comprova l'assoliment de certs compromisos que assumeix el xef en relació amb la filosofia del bo, net i just.
Així, segons el Vademècum d'Slow Food, "ser un restaurant Slow Food Catalunya vol dir cuinar plats de Km 0 en els quals prioritzar la pagesia propera i ecològica, emprar aliments de temporada, evitar l'ús de transgènics, recuperar varietats en vies d'extinció, posar en valor espècies autòctones, i cuinar peix capturat de forma sostenible".
Prepara't per a qualsevol emergència: el teu kit de comunicació essencial
Publicat per RedaccióUna DANA, una nevada intensa o qualsevol altra situació inesperada poden posar a prova la nostra preparació. Per això, és fonamental tenir un kit de comunicació a mà que ens permeti mantenir-nos connectats i informats en tot moment.
Què hauria d'incloure el teu kit?
Càrregues universals: Un carregador de paret amb ports USB i USB-C, un carregador de cotxe i els cables corresponents per a tots els teus dispositius.
Bateria externa: Assegura't de tenir prou càrrega per a diversos cicles de càrrega del teu telèfon.
Auriculars amb ràdio FM: Molts auriculars per a Android incorporen aquesta funció, ideal per estar al dia de les notícies.
Llapis de memòria: Guarda aquí la documentació important: contactes, dades mèdiques, etc.
Adaptadors SIM: Si necessites canviar la targeta SIM a un altre dispositiu.
A més, considera afegir:
Telèfon resistent: Un mòbil robust que aguanti cops i caigudes.
Llanterna: Sempre útil en situacions de poca llum.
Walkie-talkies: Per comunicar-te amb els teus a prop sense necessitat de cobertura.
I no t'oblidis de:
Una llista de contactes d'emergència: Amb números de telèfon importants.
Diners en efectiu: Sempre és útil tenir-ne a mà.
Un bolígraf i un bloc de notes: Per prendre apuntaments.
Un pla familiar
Per estar completament preparat, elabora un pla familiar que inclogui:
Un punt de trobada: On reunir-vos en cas d'emergència.
Rutes d'evacuació: Identifica les sortides més segures de casa teva.
Un kit de supervivència bàsic: A més del kit de comunicació, inclou aigua, aliments no peribles, una farmaciola, etc.
La preparació és la clau
No esperis que passi alguna cosa per preparar-te. Crea el teu kit de comunicació avui mateix i comparteix aquesta informació amb els teus amics i familiars.
Esquerra Llagostera lamenta que l’IBI s’apugi un 8% en tan sols un any i mig
Publicat per RedaccióTal i com explica el portaveu del grup, Eduard Diaz, “amb un any i mig de mandat, el govern de Junts i PSC han apujat pràcticament totes les taxes municipals”. “Ens trobem amb la segona pujada consecutiva l’IBI, que en tan sols un any i mig s’ha incrementat un 8%, així com davant d’una reducció de la bonificació per instal·lació de plaques solars o amb l’impost de construcció (ICIO) situat al topall màxim legal”, afegeix.
Un dels increments que els republicans consideren excessiu és l’augment de les quotes de les llars d’infants, que s’encareixen fins a un 30%. “Les famílies llagosterenques passaran de pagar una quota base de 150 euros a 185 al mes, a la qual s’hi ha d’afegir la resta de serveis, com menjador, bon dia, la matrícula o el material, alguns dels quals també s’incrementen els preus”, explica Diaz. “Mentre hi ha administracions que treballen per garantir l’escolarització el més aviat possible, amb facilitats com la gratuïtat de l’I2, aquest govern municipal sembla que entén d’una altra manera el que hauria de ser un servei públic”.
Finalment, Diaz conclou que “normalment, l’apujada d’impostos es tradueix amb una millora dels serveis; en aquest cas, però, ens trobem en un context en el qual tenim un pla de sanejament econòmic que ens diu que l’ajuntament ha de reduir la despesa corrent. Per això ens temem que el mes vinent ens trobarem un pressupost més baix del de l’any passat”.
Premi Joan Xirgo per un projecte sobre l’àguila marcenca a les Gavarres
Publicat per Marc SuredaAquest treball pretén contribuir al coneixement i la protecció de l’àguila marcenca dins l’Espai Natural Protegit de Les Gavarres mitjançant la continuació i ampliació de les tasques de seguiment de la nidificació de l’espècie dins de l’àmbit d’estudi.
Jaume Ramot ha destacat la importància de la investigació sobre l’àguila marcenca: “Aquest premi no només reconeix el nostre treball, sinó que també ressalta la necessitat de protegir i conservar les espècies autòctones del nostre territori. L’àguila marcenca és un símbol de la biodiversitat de les Gavarres, i la seva supervivència depèn de la implicació de tots nosaltres.”
Amb aquest guardó, dotat amb 5.000 €, el Consorci de les Gavarres dona suport a la investigació i la recerca a l’entorn del massís de les Gavarres.
Premi Cirera d’Arboç
El jurat dels Premis Les Gavarres ha decidit per unanimitat atorgar el Premi Cirera d’Arboç, que enguany arriba a la XXVIII edició, al Museu del Suro de Catalunya. Amb aquest guardó honorífic el Consorci de les Gavarres vol reconèixer la contribució del Museu del Suro de Catalunya a la preservació i divulgació del patrimoni històric i la cultura al voltant del suro i el seu aprofitament. Premi Assumpta Fabré Dachs
La novetat d’enguany ha estat la recuperació del guardó Assumpta Fabré Dachs, dirigit als alumnes de batxillerat, que poden presentar els seus treballs de recerca sobre algun aspecte del massís de les Gavarres. Així doncs, enguany s’ha convocat la Vena edició de Premi Assumpta Fabré Dachs
En aquesta edició s’han presentat dos treballs de recerca: "Creació d’una col·lecció patrimonial: la nissaga de ferres Vilar de Cal Cai de Madremanya" i "Els ocells de la Bisbal i Forallac." Per l’alta qualitat dels dos treballs el jurat va decidir atorgar el premi ex aequo als dos candidats.
El jurat ha decidit atorgar el Premi Assumpta Fabré Dachs als dos treballs presentats.
L’objectiu del Premi és recompensar amb 500 € a l’estudiant del millor treball de recerca de Batxillerat dedicat a les Gavarres, presentat i valorat durant el curs 2023/2024. El premi també contempla una aportació de 500 € al centre de secundària per tal d’invertir-los en la compra de material didàctic. Gala d’entrega dels premis Les Gavarres 2024
La gala d’entrega dels premis Les Gavarres 2024 ha tingut lloc aquest dissabte, 9 de novembre, a l’església de Sant Martí Vell. Hi han participat Quim Gubau, gerent del Consorci de les Gavarres; Robert Vilà, alcalde de Sant Martí Vell; Sandra Torras, directora general de Boscos i Gestió del Medi de la Generalitat de Catalunya, i Vanessa Peiró, diputada representant de la Diputació de Girona i alcaldessa de Mont-ras.
El president del Consorci de les Gavarres, Daniel Encias, ha destacat que «el premi Joan Xirgo i la resta de guardons dels premis Les Gavarres reflecteixen el nostre compromís amb la conservació i la promoció del patrimoni natural i cultural de les Gavarres. També celebrem la recuperació del premi Assumpta Fabré Dachs, que anima els joves a interessar-se pel nostre entorn i a involucrar-se en la seva preservació. La implicació de totes les generacions és essencial per preservar aquest espai natural per a les futures generacions».
En aquest mateix sentit, la diputada de la Diputació de Girona, Vanessa Peiró, ha destacat que «aquests premis són més que un reconeixement; són un moment de trobada anual que uneix totes les persones, entitats i institucions que ens estimem les Gavarres». Vanessa Peiró també ha destacat «el compromís de la Diputació de Girona de seguir treballant des del Consorci de les Gavarres per fer d’aquesta entitat supramunicipal una entitat oberta, compromesa i al servei dels municipis i entitats que en formem part».