Notícies
El Banc de Sang insta a acabar l’any amb la ‘nova tradició familiar’ de donar
Publicat per Júlia ToledoEl Banc de Sang fa una crida a tothom a donar sang amb la campanya “Fem de la donació, una nova tradició”
Amb la crida “Vine a donar sang amb la teva gent”, s’insta els i les donants a complir la ‘nova tradició’ amb familiars, companys, colles, fills, amics...
En períodes festius, les reserves baixen fins a un 20% pel canvi d’hàbits de la població, i cal mantenir els estocs suficients
Gairebé 6000 pacients necessitaran sang des d’ara i fins a les vacances de Nadal als hospitals catalans
Cal aconseguir al voltant de 20.000 donacions de sang per a cobrir les necessitats d’aquests pacients
Coincidint amb l’últim mes de l’any, el Banc de Sang insta tothom a adoptar una nova tradició, la de donar sang acompanyat de familiars, amics, companys, colles, equips, etc. La campanya nadalenca du per lema “Fem de la donació, una nova tradició” i fa una crida als i les donants a completar les donacions de l’any si encara poden fer-ne. En el cas dels homes, poden donar sang quatre vegades i, en el cas de les dones, tres.
Amb la crida d’anar a donar col·lectivament i fer-ho “amb la teva gent”, segons reprodueix el lema, s’insta els i les donants a adoptar la ‘nova tradició’ nadalenca i fer-ho amb aquells amb qui es comparteixen la resta de tradicions d’aquesta època.
El Banc de Sang posa en marxa la campanya nadalenca davant l’adveniment de dos períodes festius importants: el pont de desembre i les festes de Nadal. Aquests són períodes de canvi d’hàbits de la ciutadania, durant els quals les reserves solen baixar fins a un 20%. Gairebé 6000 pacients necessitaran sang des d’ara i fins a les vacances de Nadal als hospitals catalans, fet que significa que s’han d’aconseguir unes 20.000 donacions de sang per a tots aquests pacients.Aquest Nadal la farem “ben Grossa” Per segon any consecutiu, el Banc de Sang i Teixits i La Grossa col·laboren i volen agrair el gest a les persones que donin sang, plasma o plaquetes entre el 10 i el 20 de desembre. Així, tothom qui s’acosti a una de les campanyes de donació de sang o a algun dels centres fixos de donació dels hospitals d’arreu del territori, participaran en el sorteig de 35 bitllets de La Grossa de Cap d’Any amb el número especial 14624, que coincideix amb el 14 de juny, el Dia Mundial del Donant de Sang.
D’altra banda, durant aquest desembre, també se sortejaran entrades per a l’espectacle Llums de Sant Pau, ubicat al recinte modernista de l’antic hospital de Sant Pau, i se sortejarà també un lot de Nadal del celler La Vinyeta, empresa que elabora lots amb productes de proximitat i té en compte la dimensió social, cultural i mediambiental arrelada a l’entorn en tots els seus processos.
Ajuda’ns a tenyir el castell virtual de 2024 de vermell
Amb les donacions de desembre, els donants i les donants col·laboraran a fer realitat el repte de 2024 de completar el primer castell digital de la històriaque es va tenyint de vermell a mida que es van sumant les donacions recollides al llarg de l’any.
L’escultura es pot consultar online i dona visibilitat a les donacions que es van acumulant diàriament. La iniciativa del pilar casteller fa referència al lema “Fer-ho entre tots és molt nostre” com a símbol de l’esforç col·lectiu que representa la donació de sang, i la cohesió i la connexió que aquest gest suposa entre donants i receptors.
Qui pot donar sang?
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut
sempre que:
Tingui entre 18 i 70 anís
Pesi 50 quilos o més
En cas de ser dona, que no estigui embarassada
Al web https://www.bancsang.net/ca/donacions/que-vols-donar/ es poden consultar el lloc més proper on donar sang.
Les persones que tinguin previst un viatge, poden consultar prèviament el web https://www.bancsang.net/ca/donacions/sang/viatjar/ per comprovar si hi ha algun impediment per donar sang un cop s’ha tornat.
Raúl Romero triomfa a la primera edició de la Backyard Ultra Llagostera
Publicat per Júlia ToledoAquest cap de setmana, Llagostera va acollir la primera edició de la Backyard Ultra. Una cursa de 6706 mts - 4,167 milles.
Jesús Morales, amb 42 voltes completes, va haver d'abandonar després de tenir problemes amb el frontal en plena nit gelada. Finalment, Raúl Romero es va coronar campió amb un impressionant rècord de 43 voltes, cobrint un total de 288 quilòmetres.
Els resultats finals van ser els següents:
- 1r lloc: Raúl Romero, 43 voltes
- 2n lloc: Jesús Morales, 42 voltes
- 3r lloc: Josema, 35 voltes
Moltes felicitats a tots els participants.
La llar de Jubilats de Llagostera reobre les seves portes
Publicat per Júlia ToledoAquesta setmana la llar de jubilats de Llagostera ha reobert les seves portes provisionalment fins que finalitzin les obres.
Fins al moment, es recuperen algunes de les activitats. Els dimecres de 2/4 de 5 a les 6 se celebrarà el Bingo, els dijous de ¾ de 6 a ¾ de 7 ball en línia, i el dissabte dia 8 de 2/4 de 6 a 2/4 de 9 ball amb Joan Altarriba.
L'Escola Lacustària rep el premi d'Escoles Verdes 2024
Publicat per Marc SuredaL’Escola Lacustària, juntament amb l’Escola Barcanova de Santa Perpètua de Mogoda, l’Institut Jaume Huguet de Valls i l’Escola Vedruna de Vilafranca del Penedès, han estat els centres guanyadors del Premi Escoles Verdes 2024 que atorga el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica i el Departament d'Educació i Formació Professional.
Els centres guanyadors han rebut aquest dimarts el guardó en un acte celebrat a l’escola de Santa Perpètua de Mogoda i on han participat el secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, i la directora general d’Innovació, Digitalització i Currículum, Mercè Andreu. A l’acte de lliurament ha tingut un protagonismes destaca l’alumnat de l’Escola Barcanova que han fet d’amfitrions donant a conèixer els principals projectes d’aquest centre.
Els Premis Escoles Verdes, que es convoquen des de l’any 2009, volen reconèixer públicament iniciatives exemplars d’educació per a la sostenibilitat fetes per escoles que tenen el Distintiu d’Escola Verda. Aquest distintiu certifica als centres educatius compromesos amb la sostenibilitat que treballen per fomentar una educació ecosocial que transformi el centre educatiu i el seu entorn. Actualment, hi ha més de 800 centres que formen part de la Xarxa d’Escoles Verdes, que precisament el curs passat va complir 25 anys d’existència.
L’Escola Lacustària, amb el “Projecte entorn: un rastre que parla de Llagostera, ha estat guadonada en la categoria d’actuació singular. Es tracta d’un projecte de seguiment de fauna i descoberta de l’entorn que planteja un repte amb elements de motivació importants per a un aprenentatge vivencial on l’alumnat és el protagonista. El projecte compta també amb la implicació de famílies.
La marxa solidària Oxfam Intermón Trailwalker escalfa motors en la 14a edició
Publicat per RedaccióL'Oxfam Intermón Trailwalker, consolidat com a repte esportiu i solidari per equips de referència al nostre país, celebrarà la pròxima edició el 5 i 6 d'abril a Girona (Via Verda) i el 31 de maig a Madrid (San Lorenzo de El Escorial) amb l'objectiu de garantir l'accés a aigua potable de 100.000 persones
La prova compta amb una nova distància de 25 km tant a Girona com a Madrid i una nova ubicació de la meta de 55 km a Salt
Des del 2011, han participat en la marxa solidària més de 32.000 persones, algunes de les quals han repetit gairebé en cada edició. Durant aquests anys s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències que ha tingut la crisi climàtica sobre les poblacions més vulnerables
L'Oxfam Intermón Trailwalker, el repte esportiu i solidari per equips del món més gran per lluitar contra la pobresa, comença a escalfar els motors de la tretzena edició (5 i 6 d'abril a Girona). Aquest any l'objectiu és garantir l'accés a aigua potable per a 100.000 persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina que n'estan privades a causa de la crisi climàtica. Un repte a assolir gràcies a la col·laboració de milers de participants, que recorreran 100, 55, 25 o 10 quilòmetres i que abans recaptaran fons entre persones de la feina, amistats, familiars i coneguts.
Des del 2011, primera edició d'aquesta marxa solidària a Espanya, han participat en la prova més de 32.000 persones i s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències de l'emergència climàtica sobre els més vulnerables. En la darrera edició, la del 2024, hi van participar més de 2.300 persones i es van recaptar més de 350.000 euros.
Oxfam Intermón Trailwalker és un desafiament esportiu que 'enganxa' moltes persones, motivades pel repte esportiu (20%), pel fet de viure una experiència amb amistats o col·legues de feina (60%) o per la vinculació a una causa solidària (20%). Miguel Ángel García és membre d'un equip de Reus que hi ha participat cada any en què s'ha fet la prova; Xavier Sant ha participat en 10 edicions amb un equip de la feina al Banc Sabadell −en diferents ocasions, en un equip que integrava persones amb discapacitat visual.
Les persones inscrites estan majoritàriament en la franja dels 35 als 55 anys. La participació femenina ha anat en augment els darrers anys fins arribar al 56% el 2024. A més, a l'Oxfam Intermón Trailwalker, un 75% dels equips es formen en l'entorn corporatiu, i això la consolida com una eina de team building per a moltes empreses.
Participar en l'Oxfam Intermón Trailwalker és formar part d'un moviment global Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova actualment es porta a terme a diversos països com ara Hong Kong, Corea del Sud, Austràlia, Bèlgica, França i Espanya.
L'edició 2025
La pròxima edició, per a la qual ja estan obertes les inscripcions, tindrà lloc el 5 i 6 d'abril de 2025 a Girona (Via Verda). La prova, consolidada com a repte esportiu i solidari per equips de referència al nostre país, constarà de quatre modalitats: 100 km, 55 km, 25 km i 10 km. La distància de 100 km començarà el dissabte 5 i transcorrerà entre Olot i Sant Feliu de Guíxols. La prova de 55 km, amb sortida el dissabte 5 a Olot, arribarà fins a Salt, Girona.
I com a novetat, aquest any comptem amb una nova distància de 25 km que començarà a Olot i tindrà la meta situada a les Planes d'Hostoles. Finalment, la de 10 km serà el diumenge 6 d'abril entre Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols.
Els participants, agrupats en equips de 6 persones (4 marxadors i 2 persones d'equip de suport per a les distàncies de 100 o 55 km i de 4 a 6 persones marxadores per a la distància de 25 km), han d'haver aconseguit abans un mínim de 1.500 euros per equip (500 euros en el cas de la prova de 10 km) mitjançant activitats per recaptar fons, venda de materials solidaris o cerca de patrocinadors.
Un any més, la prova compta amb una ambaixadora de luxe: l'alpinista Edurne Pasaban, testimoni sobre el terreny de la situació que viuen moltes persones vulnerables a causa del canvi climàtic. La seva experiència amb Oxfam Intermón a Guatemala, un dels deu països més afectats per l'emergència climàtica i que cada any pateix més sequera, més inundacions i més desastres naturals, ha quedat plasmada en el documental 'El fin de la eterna primavera'.
Quilòmetres per aigua
A l'Oxfam Intermón Trailwalker, els equips caminen contra la pobresa i la crisi climàtica. La recaptació es destina a nous projectes que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic, que no són altres que les més vulnerables. En 30 anys els desastres relacionats amb el clima s'han triplicat. Sequeres, inundacions, tornados i huracans estan canviant les vides de milions de persones, dificultant-ne l'accés a aigua potable, i condemnen milions de persones a la pobresa, a deixar casa seva i convertir-se en refugiades climàtiques, i fan que milers de dones i nenes hagin de caminar cada dia molts quilòmetres per anar a buscar aigua.
La recaptació d'aquesta edició de l'Oxfam Intermón Trailwalker servirà per facilitar kits d'higiene familiar, latrines d'emergència i fonts d'aigua potable a comunitats vulnerables d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.
Trobada de la generació del 1951 a la Sidreria Mooma
Publicat per Júlia ToledoEl passat diumenge, 1 de desembre, es va celebrar una trobada especial de les persones nascudes l'any 1951 a la Sidreria Mooma de Palau-Sator.
La jornada va estar marcada de retrobaments, on els assistents van poder gaudir d'un àpat exquisit i compartir moments plens de records.
El Ple aprova per unanimitat una moció d’ERC per protegir i rehabilitar la caseta de la guardessa del pas de Panedes
Publicat per RedaccióLa proposta busca preservar aquest element singular del patrimoni ferroviari i social del municipi, reconeixent el seu valor històric i cultural. La moció també contempla cercar finançament per a la seva rehabilitació i estudiar nous usos que aportin valor a la comunitat, com ara un punt d’informació del Ridaura, un espai museístic o un punt de càrrega per a bicicletes elèctriques. Entre els elements patrimonials vinculats al Carrilet, la caseta de la guardessa del pas de Panedes destaca per la seva singularitat i la seva rellevància històrica. Aquest edifici, situat en un indret aïllat, servia d’habitatge per a les treballadores encarregades de controlar el pas a nivell. Aquest ofici, majoritàriament femení, era sacrificat, amb llargues jornades exposades a les inclemències meteorològiques i amb recursos molt limitats.
Des d’Esquerra Llagostera, a l’oposició, han celebrat aquest acord unànime que posa en valor el patrimoni local i reafirma el compromís amb la seva protecció i dinamització.
El concurs de truites "Quins ous, al Modoni!" de Llagostera
Publicat per Júlia ToledoAquest cap de setmana, el Modoni de Llagostera va acollir el concurs de truites "Quins ous, al Modoni!", un esdeveniment que ha reunit set parelles de concursants amb ganes de demostrar les seves habilitats culinàries i una bona dosi de creativitat.
La competició comptava amb dos premis: el premi del jurat i el premi popular.
La parella formada per Àlex Sánchez i Robert Montiel es va emportar el premi del jurat. D’altra banda, el premi popular va ser per a Toni Guerrero.
Els Tinars renova l'estrella Michelin i L’Atelier d’Agà Clos segueix a la llista de destacats de Michelin
Publicat per Júlia ToledoEl restaurant Els Tinars de Llagostera ha renovat la seva estrella Michelin, un reconeixement que destaca la seva excel·lència culinària.
Amb aquest premi, el restaurant reafirma el seu compromís de treballar amb passió, creativitat i dedicació per oferir una experiència única a la taula. La família Gascons i el seu equip agraeixen aquest honor que els impulsa a seguir innovant i mantenint la seva aposta pel producte de qualitat i la cuina d’autor.
Per altra banda, el restaurant llagosterenc L’Atelier d’Agà Clos, un petit establiment familiar regentat per l’Iris Clos i en Lluís Dagà, ha estat recomanat un any més a la Guia Michelin.
Aquest any el Bell-Matí torna a organitzar una sortida molt especial el proper diumenge dia 8 de desembre a les 9 h al pavelló.
El nostre informador bosquetà ens ha dit que comença a haver-hi uns moviments molt sospitosos... qui serà?
Es farà una volta pel pla de St. Llorenç. Una caminada d'unes dues hores. Cal portar sabates esportives, esmorzar, aigua i vestimenta adequada al dia que faci.
És obligatori inscriure's: a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. (noms dels participant i edat de la mainada).