ELPOLLTV

Diu14072024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

Dimecres, 10 Juliol 2024 11:36

Tercera edició del Festival C-65 de Jazz

Publicat per

El divendres 19 de juliol, el festival C-65 inaugurarà la seva tercera temporada al Jardí de Can Nadal de Cassà de la Selva. 

El C-65 és un projecte musical conjuntament de Cassà i Llagostera que serveix com a eix d’enllaç entre les dues poblacions. 

L’estrena del Festival anirà a càrrec d’Elixir-Mula.  El bateria Pep Mula presentarà el seu tercer disc “Elixir”. Aquest músic barceloní encapçala un quintet de trajectòria notable que durant els darrers anys ha desenvolupat una sonoritat singular on destaquen grans dosis d’improvisació i melodies. En l’actuació l’acompanyaran Txema Riera al piano, Miguel “Pintxo” Villar al saxo tenor, Jordi Matas a la guitarra i Marc Cuevas al contrabaix. 

La segona actuació anirà a càrrec de Jorge Rossy, reconegut internacionalment com un dels bateries més influents de la seva generació. En aquesta ocasió, Jorge Rossy es reuneix amb tres destacats músics catalans de reconeguda trajectòria: Horacio Fumero al contrabaix, Sergi Felipe al saxo tenor i Guillem Arnedo a la bateria. 

El divendres 26 de juliol ens traslladem a la zona esportiva de La Canyera, on tindrà lloc el segon i últim dia de festival. Donarà el tret de sortida l’actuació de R4 Jazz Trio, una proposta emergent creada a partir de l’entusiasme de tres joves de les comarques gironines: Ferran Borrell a la guitarra, Jordi Morell a la bateria i Pau Cullell al saxo tenor i clarinet.  Utilitzant el jazz com a punt de partida, vol allunyar-se de la solemnitat que sovint envolta aquest tipus de formacions, oferint-nos un espectacle polivalent i obert a tothom. 

Finalment, l’actuació que donarà per finalitzada la tercera edició del C-65 serà la de White Pepper (Nito Figueras). Un viatge a través de dos dels àlbums més influents de la història: “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i “White Album”. La música de The Beatles en tota la seva plenitud creativa, versionada i interpretada d’una forma original i sorprenent. Acompanyaran a en Nito la Laura Simó amb la seva veu, en Jordi Franco amb el baix, en Gim Garcia-Balasch amb el saxo i en David Simó amb la bateria. 

Durant el cap de setmana va tenir lloc la Festa de Sant Cristòfol que va acollir la concentració de cotxes, motos i camions, la cercavila de vehicles i un sopar i ball amb JMusic.


La trobada va comptar amb un centenar de conductors i va donar el tret de sortida el dissabte a les 19 h amb la concentració de cotxes, motos i camions. Es va recompensar amb un val per gastar en un taller mecànic de Llagostera al millor cotxe engalanat, camió engalanat, moto clàssica i cotxe clàssic.


Seguit va tenir lloc el recorregut que va donar el tret de sortida a l'av. De l'Esport, passant per pg. Romeu, pg. Tomàs Boada, pg. Pompeu Fabra, c. La Coma, c. Donzelles, pl. Barceloneta, c. Joan Maragall, c.Consellersi pl. Catalunya.


Un cop a plaça Catalunya va tenir lloc la benedicció dels vehicles, el lliurament del record de Sant Cristòfol i el lliurament dels vals als vehicles escollits.


Per finalitzar la festa es va celebrar el sopar i el ball amb JMusica càrrec dels Manaies de Llagostera.

La recollida selectiva de roba impacta directament a l'economia circular i social del territori. 

El 90% dels articles recuperats tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge. 

La gestió d'aquest residu tèxtil ha evitat l'emissió de 63 tones de CO2 i permet obtenir-ne recursos per a programes socials. 

 

Més de 28.000 peces de roba recuperades al primer semestre han tingut una segona vida i no han acabat en un abocador. És el balanç que fa Humana Fundación Pueblo para Pueblo del servei de recollida selectiva de roba usada a Llagostera durant el primer semestre d’enguany. De la gestió d’aquest residu es deriven beneficis ambientals (63 tones de CO2 no emeses) i també socials (creació d’ocupació verda, execució de projectes de cooperació al desenvolupament i programes socials a Catalunya). 

La gestió del tèxtil usat viu un moment clau, fruit de l’impuls que han donat l’Estratègia per a Tèxtils Circulars i Sostenibles de la UE i la Llei 7/2022 del 8 d’abril, de Residus i Sòls Contaminats per a una Economia Circular, que responen a la creixent sensibilitat de la ciutadania en relació a la sostenibilitat de la moda. Els 10.409 kg de residu tèxtil recollits de gener a juny impacten directament en l’economia circular i social de Llagostera.

El 90% de la roba de què es desfan els ciutadans i que recull l’entitat catalana tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat. A més, la gestió d’aquest residu ha evitat al primer semestre l’emissió de 63 tones de CO2.

El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden periòdicament (entre un i dos cops per setmana) per a garantir-ne un bon servei. Posteriorment, es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). 

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça de roba més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció. Per això és important que la roba de què ens desfem es dipositi en el contenidor corresponent, perquè malauradament gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat, sinó a la brossa”, assegura Rubén Fernández, promotor nacional d’Humana.

“Agraïm les donacions de la ciutadania. La recollida selectiva només té èxit amb la conjugació de dos factors: un compromís ambiental per part de l’administració local i un servei professional i transparent per part de l’entitat gestora”, afegeix el representant del ‘entitat. 

Benefici ambiental i social

La gestió del tèxtil usat contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les més de 10 tones recuperades a Llagostera han evitat l’emissió de 63 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d’ocupació verda. L’entitat genera un lloc de treball a Catalunya per cada 18.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Per exemple, projectes de formació de professors de primària, d’agricultura sostenible o contra el VIH/SIDA o la tuberculosi.

Dades globals a Catalunya

A Catalunya, cada persona genera uns 22 kg de residus tèxtils anualment i només 2,3 kg es recullen selectivament per un gestor autoritzat com ara Humana: és l’11%,. A la majoria de les llars d’Espanya i Catalunya, els tèxtils es llencen encara dins la fracció rebuig, la qual cosa es tradueix en una xifra global de 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn, segons l’Agència de Residus de Catalunya. 

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana Fundación Pueblo para Pueblo és una organització de l’economia social que promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, l’Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local, sensibilització i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental): a la delegació de Catalunya treballa un equip de 250 persones, formats en un 75% per dones. Disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 18.000 kg de tèxtil recollits a Catalunya. 

Forma part de la Coordinadora Catalana de Fundacions, l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, i la Federació Humana People to People. També és membre del Pacte per a la Moda Circular de Catalunya, l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, i del Clúster de residus. 

Humana exemplifica els valors i principis de l'economia social en combinar la recerca del benefici social amb la gestió eficient i responsable dels recursos. El seu compromís amb la sostenibilitat, la solidaritat i la inclusió la converteixen en un actor clau en el panorama de l'economia social, demostrant que és possible generar un impacte positiu en la societat a través de models de negoci ètics i sostenibles.

La menor que va resultar ferida crítica en l'accident entre un cotxe i un camió a Santa Cristina d'Aro ha mort a l'hospital Trueta de Girona aquest migdia. Els fets van passar pels volts de tres quarts de cinc de la tarda al quilòmetre 4,4 de la C-65 quan, per causes que encara s'estan investigant, es va produir una col·lisió per encalç entre un camió i un turisme que estava aturat al voral. Com a conseqüència de l'accident, les quatre ocupants del cotxe, dues dones i dues menors, van resultar ferides de diversa consideració i van haver de ser evacuades al Trueta. La menor que va quedar crítica va haver de ser traslladada en un helicòpter medicalitzat.

En el sinistre, que va obligar a tallar la via en sentit Llagostera, hi van treballar vuit dotacions dels Bombers que van haver de fer tasques d'excarceració, cinc unitats terrestres, vuit patrulles dels Mossos d'Esquadra i l'helicòpter del SEM.

Amb aquesta víctima, ja són 69 les persones que han perdut la vida en accidents de trànsit enguany a la xarxa interurbana de Catalunya.

Quatre persones han resultat ferides, entre elles una menor en estat crític, en un accident entre un camió i un turisme a la C-65, a Santa Cristina d'Aro. Els fets han passat cap a tres quarts de cinc de la tarda en aquesta via quan, per causes que es desconeixen, s'ha produït un encalç entre els dos vehicles. Com a conseqüència de l'accident, les quatre ocupants del turisme han resultat ferides. La menor en estat crític ha hagut de ser evacuada en helicòpter al Trueta de Girona i una altra menor ha resultat ferida menys greu i també se l'ha traslladat al Trueta. Pel què fa a les altres dues persones, una dona ha quedat ferida greu i l'altra molt greu.

L'accident ha obligat a tallar la via i ha provocat diversos quilòmetres de retencions, tot i que s'ha obert un carril de circulació en sentit Llagostera.

Fins al lloc dels fets s'hi han desplaçat vuit dotacions dels Bombers, que han hagut d'excarcerar una de les ocupants del turisme. També hi han actuat sis patrulles dels Mossos d'Esquadra, cinc ambulàncies del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'helicòpter medicalitzat.

Els republicans van fer pública la iniciativa el passat divendres, durant l’acte d’homenatge que es va fer al col·lectiu de llevadores.

El passat divendres 28 de juny, Esquerra Llagostera va organitzar un homenatge a les llevadores del municipi per fer un reconeixement a la valuosa tasca d’aquest col·lectiu al conjunt de la població. L’acte, celebrat al Parc de la Torre, va comptar amb la participació de Rosa Maria Massana, infermera jubilada i autora de "Breu història de la infermeria a Llagostera", i Marta Sagué, llevadora actual del CAP de Llagostera.

Durant la celebració, el portaveu d’Esquerra Llagostera, Eduard Diaz, va explicar que amb l’objectiu de dignificar la memòria de les llevadores, el grup municipal presentarà una moció proposant canviar el nom del carrer José Canalejas pel Carrer de les Llevadores, “un gest simbòlic per reconèixer de manera permanent la seva contribució a la salut i el benestar de la comunitat”.

"Estic convençut que aquesta proposta serà ben rebuda per tots els grups del consistori. És cosa de tots protegir i conservar el patrimoni immaterial del nostre municipi, i la tasca de les llevadores va tenir, i segueix tenint, una gran transcendència en la vida de les dones de Llagostera", va declarar Diaz.

Així mateix, Esquerra Llagostera demanarà dignificar l’espai dedicat a la llevadora Manuela Izquierdo i sol·licitarà a l’ajuntament la creació d’una exposició sobre la història de les llevadores, per tal de preservar i difondre aquest llegat. En el transcurs de l’acte, Rosa Massana va destacar la valuosa tasca de les llevadores en una època on els recursos mèdics i de mobilitat eren escassos, subratllant el paper fonamental d’aquestes professionals com a suport físic i emocional per a les dones que donaven a llum. També va compartir nombroses anècdotes que ha anat recollint arreu de la demarcació de Girona, a través de converses amb llevadores de diverses èpoques.

Per la seva banda, Marta Sagué va explicar la feina que realitzen avui dia les llevadores tant als hospitals com als centres d’atenció primària, posant èmfasi en la importància de cuidar l’estat emocional de les mares i acompanyar-les en una de les experiències més significatives de la seva vida. Però també va recordar tots els serveis que realitzen més enllà dels embarassos i parts i va recordar a totes les assistents la importància de les revisions periòdiques. Finalment, les membres del grup llagosterenc de Dones (S)Àvies van compartir anècdotes i experiències personals en un ambient distès i emotiu, afegint un toc especial a l’acte.

Dimarts, 02 Juliol 2024 13:55

La Nit Blanca de Llagostera

Publicat per

Un any més, la Unió de Botiguers, va organitzar la Nit Blanca de Llagostera.

Una jornada que va tenir lloc el dissabte 29 de juny a Plaça Catalunya on a partir de les 21 h del vespre, llagosterencs i llagosterenques es van vestir de blanc per assistir a la celebració. 

La nit comptava amb un servei de bar, entrepans calents i tapes de peix fresc, i amb el tiquet de l'entrepà t'entrava un got de cremat. 

L'acte va ser amenitzat pel Dj Albert Coll. 

L'edició d'enguany ha estat tot un èxit i la Plaça Catalunya vestia de gala amb tots els assistents vestits de blanc. 

L'assemblea de la CUP-ALL (CUP-Alternativa per Llagostera), espai de confluència municipalista de l'esquerra transformadora i sobiranista al municipi, organitza la 6a edició del cicle de xerrades DEBATS A PLAÇA. Enguany, consta de dues dates obertes a tots els llagosterencs i llagosterenques —i a tothom qui hi pugui estar interessat—, centrades en l’eix temàtic «Llagostera i la defensa del territori».

La primera de les convocatòries és el dijous 4 de juliol a les 19:30h i al Parc de l’Estació, sota el títol «Fem memòria: de l'aeròdrom de Panedes a la línia d'alta tensió». Tractarà algunes de les mobilitzacions més importants en clau d'activisme ecologista des dels anys setanta fins als inicis del segle vint-i-u. Comptarà amb el testimoni de Lluís Postigo, exalcalde de Llagostera; Joan Ventura, periodista; Dolors Grau, historiadora i arxivera; i Dani Boix, biòleg i professor universitari.

La segona de les xerrades serà dijous 18 de juliol, també a les 19:30h però al Parc de la Torre. Sota el nom «Amenaces actuals i moviments de resistència», s’analitzaran les principals agressions que comprometen el territori. L'abocador de Solius i el riu Ridaura, el paratge del Mas Roig i el seu Centre d'Interpretació de la Sostenibilitat o la gestió dels purins són alguns dels aspectes que centraran el contingut del col·loqui. Els ponents es confirmaran en un programa que s’està acabant de tancar i que es donarà a conèixer els pròxims dies. En cas de mal temps, les xerrades es traslladaran al Centre Cultural de Can Roig, ubicat al mateix edifici que la biblioteca. Un cop més, la voluntat del col·lectiu organitzador és aprofitar les vesprades d'estiu i espais públics com són els parcs i les places del poble, per generar espais oberts i participatius de reflexió i debat al voltant de qüestions que són d'actualitat política, buscant sempre l'equilibri imprescindible entre el pensament global i l'actuació local.

Els i les integrants de l’assemblea de la CUP-ALL animen a participar d’aquestes xerrades per fer conjuntament un exercici de memòria i reflexió col·lectives.

Joan Sàbat, que el diumenge 2 de juny va iniciar una travessa en benefici de la Fundació Miquel Valls, fundació catalana d’ELA, ha hagut d’abandonar per una lesió al genoll. 

En Joan es trobava per la zona de Pallars Subirà, entre la Vall Ferrera i Ribera de Cardos i Tavescan, una zona molt bonica però amb uns desnivells bastants forts, quan es va adonar que el genoll no li aguantava gaire més.  

L’excursionista va decidir abandonar la travessa quan portava 300 km de recorregut fets. Exactament quan feia nit al càmping Borda de Graus, prop de Tavescan.  

En Joan assegura que li va costar molt prendre la decisió, tenia molt entusiasme en acabar la travessa i poder col·laborar en una fundació com la de l’ELA, però el genoll, que ja fa anys que de tant en tant li falla, no li va permetre poder assolir el seu objectiu. 

Des de la Fundació Miquel Valls estan molt agraïts amb la iniciativa i donen les gràcies a Joan Sàbat per pensar en ells. 872€ son els diners que s’havien recaptat fins al moment amb la travessa solidària d’en Joan Sàbat. 

Recordeu que encara podeu seguir fent bizums (02621) a la Fundació per tal de poder col·laborar i ajudar a persones que pateixen aquesta malaltia i a les seves famílies.  

L’acte comptarà amb una xerrada per part de dues llevadores i una taula rodona a la qual participarà el grup de dones (S)Àvies, que compartiran anècdotes i experiències personals relacionades amb les llevadores del poble.

Aquest proper divendres 28 de juny, a les 19:30h, Esquerra Llagostera organitza un homenatge a les llevadores del poble. L’acte, que se celebrarà al Parc de la Torre, comptarà amb una xerrada a càrrec de la llevadora i autora del Crònica “Breu història de la infermeria a Llagostera”, Rosa Maria Masana i de l’actual llevadora del CAP de Llagostera, Marta Sagué.

Així mateix, també es realitzarà una taula rodona a la qual hi participarà el grup de dones (S)Àvies, que compartiran anècdotes i vivències personals relacionades amb les llevadores del poble. La taula serà moderada pel regidor d’Esquerra a l’Ajuntament de Llagostera, Dani Daunis qui explica que "estem molt orgullosos d’aquesta iniciativa, ja que considerem que la tasca de les llevadores ha estat històricament invisibilitzada, malgrat ser fonamental, especialment en una època en què la majoria de dones donaven a llum a casa”. I ha afegit: “aquest acte és una oportunitat per reconèixer públicament la seva contribució a la nostra comunitat”.

La ubicació de l’acte al Parc de la Torre no és casualitat, ja que aquest parc va portar el nom de la llevadora del municipi Manuela Izquierdo fins l’any 1990, quan es va canviar per Parc de la Torre, fent referència a la masia situada just davant. L’objectiu d'Esquerra Llagostera és que aquest acte no només serveixi d’homenatge, sinó també de reivindicació. Per aquest motiu, se sol·licitarà formalment al consistori llagosterenc, a través d’una moció, la dedicació d’un carrer a les llevadores del municipi.

Pàgina 1 de 297