ELPOLLTV

Dij25042024

Back Estàs aquí:Inici Notices

Notícies

El Ple de l’Ajuntament de Llagostera celebrat aquest dijous 26 d’octubre ha aprovat amb els vots de l’equip de govern (Junts per Llagostera i PSC) i els vots en contra de l’oposició (ERC i CUP-Alternativa) les ordenances fiscals per a l’exercici 2024.

El regidor d’hisenda, Adrià Guinó, ha explicat que la modificació respon principalment als ajustaments necessaris per poder seguir prestant uns serveis públics adequats i de qualitat al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit ha destacat que la taxa d’escombraries s’incrementarà un 9% degut principalment al sobre cost del transport derivat del recent tancament de l’abocador de Solius, a l’augment anual del cànon que aplica als municipis l’Agència de Residus de Catalunya i a la directiva europea que ve recollida en la Llei estatal 7/2022. Guinó ha volgut destacar que tal i com es va acordar amb la resta de municipis que formen part del Consorci de Solius, aquest increment del 9% de la taxa d’escombraries, no inclou els costos de la clausura de l’abocador ja que seria “inassumible i considerem que han d’anar a càrrec de l’Agència de Residus”.

Així mateix el regidor d’hisenda ha explicat que les ordenances pel 2024 mantenen les bonificacions que poden arribar fins al 40% de la taxa d’escombraries per a tots aquells veïns que facin bé la recollida selectiva de residus i que es seguiran impulsant campanyes de conscienciació encaminades per tal de reduir la generació de residus.

Pel que a l’IBI, la modificació de les ordenances fiscals preveu un increment del 4,35% en urbana i de 3,7% en rústica i un ajustament en el sistema de bonificacions actuals vinculada a la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energies renovables. En aquest sentit es manté la bonificació del 50% de l’IBI durant els 5 primers anys i es deixa de bonificar el 25% pels 5 anys següents. Aquesta reducció no és de caràcter retroactiu i respon a la nova realitat on s’ha aconseguit promoure i generalitzar la instal·lació d’energies renovables a Llagostera.

En aquest mateix sentit es limita fins al 5 primers anys des de la primera matriculació, la bonificació del 75% de l’impost de vehicles elèctrics o híbrids. Aquesta modificació tampoc té caràcter retroactiu, tal i com ha explicat Adrià Guinó.

Finalment la taxa pel registre i tinença de gossos passa de 7,5€ a 10€. Aquesta pujada es deguda a la nova Llei que preveu assumir noves competències i controls per part dels ajuntaments, l’adequació de l’espai a l’escorxador i la contractació d’una empresa de recollida d’animals abandonats.

El Parlament ha reclamat al Govern que presenti el projecte de Llei de gestió de residus perquè pugui ser aprovada durant el primer semestre de 2024. Demana, a més, que el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural "assumeixi els costos de gestió" del tancament de l'abocador de Solius i insta a fer-ho mitjançant una logística "sostenible i eficient de quilòmetre 0". Es tracta d'una moció del PSC-Units que el ple ha aprovat aquest dijous en la seva totalitat. El TSJC va ordenar la clausura "immediata" del complex el passat agost després que el mateix tribunal ho sentenciés el 2020. La cambra també ha demanat que la futura llei "s'adapti a les directives europees".

La diputada socialista Sílvia Paneque ha explicat que la llei ha de "donar compliment als objectius marcats per la Unió Europea" per tal de "protegir el medi ambient i la salut humana". Des de la CUP han compartit el fons de la qüestió, i han denunciat "l'incompliment" del Govern al voltant del desplegament de la Llei del Canvi Climàtic. "És com la roda del hàmster. No hi ha manera", ha dit el diputat anticapitalista Dani Cornellà.

Els d'ERC han "posat en valor" la feina desenvolupada des del Departament d'Acció Climàtica i han reconegut que la nova Llei de residu és una "prioritat". Per altra banda, respecte a la qüestió de Solius, els republicans han afirmat que el Govern "ha complert els compromisos". Junts "agraeix" la iniciativa, però ha acusat l'executiu de "no planificar". El grup que presideix Albert Batet ha reivindicat l'Agència de Residus com una "estructura d'estat" i han afegit que "cal legislar i planificar per Catalunya".

El diputat d'ECP Enric Bárcena s'ha mostrat "a favor", però ha criticat la "deixadesa administrativa" i ha demanat al Govern "proactivitat". Vox ha dit que la iniciativa presentada pels socialistes "serà una normativa més amb una gran càrrega ideològica", i Cs ha denunciat que el model actual de residus està "estancat" i, afegeixen, "fa falta una nova llei".

Tres persones han estat detingudes aquest dimecres al vespre en una acció de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional contra una plantació de marihuana d'interior a Llagostera, segons ha avançat el mitjà digital 'El Caso' i han confirmat a l'ACN fonts del cos policial català.

L'acció s'ha produït cap a un quart de vuit, i en el moment dels fets a l'hivernacle, situat en una zona propera a la carretera C-65, hi havia quatre persones. La policia ha explicat que les quatre han fugit corrent, però que se n'ha pogut interceptar tres. La quarta continua essent buscada pels cossos de seguretat.

Aquest dissabte al migdia s’han inaugurat les obres de millora de l’Escola de Música i Dansa que han estat possibles gràcies a una subvenció inclosa en els Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any 2022, canalitzada a través del Instituto del Patrimonio Cultural de España, que depèn del Ministerio de Cultura y Deporte.

A l’acte hi ha participat diversos membres de l’anterior i de l’actual equip de govern, personal de l’ajuntament, equip directiu de l’escola, professors i alumnes.

Les obres realitzades, que han consistit en cobrir un pati de 50 m2 per localitzar-hi dues noves aules, funcionals, modernes i molt lluminoses i construir una nova entrada a les aules de música, compartida amb la sala de dansa, permeten augmentar el nombre d’aules i disposar d’una única entrada a l’Escola. També s’han reformat les altres aules per millorar-ne els tancaments i la il·luminació. Es tracta d’una primera fase que es completarà amb una segona subvenció, també de 100.000 euros on es preveu instal·lar 10 kW de potència amb plaques fotovoltaiques, ignifugar les bigues de la coberta del Saló Cafè de l’entitat, renovar els tancaments de l’escola per millorar l’aïllament i contribuir a l’estalvi energètic i substituir la caldera de calefacció per una altra de més eficient.

L’acte va consistir en uns breus parlaments a càrrec dels responsables del Casino Llagosterenc i de l’Escola de Música i Dansa, seguits de dues actuacions musicals d’alumnes i ex alumnes de l’entitat. Posteriorment es va realitzar una visita a les noves instal·lacions i va acabar amb un aperitiu.

Diumenge, 22 Octubre 2023 14:01

Ensurt per l’incendi en un garatge d'un habitatge

Publicat per
Un incendi en un garatge va acabar dissabte a la nit amb dues persones traslladades al Parc hospitalari Martí i Julià de Salt per inhalació de fum. Els fets es van produir en un habitatge del carrer Maiena passades les 3 de la nit. Segons ha informat la Policia Local, el foc s’hauria produït en unes bateries connectades provocant una important quantitat de fum. Els bombers van poder apagar ràpidament el foc i ventilar l’habitatge. L’incendi no va afectar l’estructura de l’edifici. En l’operatiu i van participar la Policia Local, els Mossos d’Esquadra, els Bombers i el SEM.
Diumenge, 22 Octubre 2023 08:52

En marxa un nou repte solidari de Toni Guerrero

Publicat per

Després de fer la volta a Espanya en bicicleta per recaptar fons per la lluita contra el càncer, el veí de Llagostera Toni Guerrero ha iniciat un nou repte solidari. En aquesta ocasió s’ha proposat recórrer el camí de Santiago a peu acompanyat del peluix Taquetes per recollir fons i destinar-los als infants que pateixen càncer a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Si voleu col·laborar podeu fer un donatiu de 8 euros a l’Instagram de Corroxtu enviant un missatge privat. També podeu seguir l’Instagram den Toni on cada dia amb en Taquetes explica l’etapa viscuda durant el dia.

Divendres, 20 Octubre 2023 18:35

Crema un camió a la C-65 al seu pas per Llagostera

Publicat per
Un camió que circulava per la c-65 al seu pas per Llagostera, a l’alçada de Pinsos Costa Brava, s’ha incendiat aquest divendres a la tarda. Fins al lloc dels fets s’hi han desplaçar dues dotacions dels Bombers, una de la Policia Local, una dels Mossos d’Esquadra i una ambulància del SEM que ha atès els tres ocupants del vehicle per inhalació de fum sense que calgués el seu trasllat a cap centre sanitari. L’incendi ha afectat la caixa del camió i també el marge de la carretera. Mentre han durat les tasques d’extinció i la retirada del vehicle s’han produir fins a 2km de retenció en ambdós sentits de la marxa.

El passat 7 d'octubre es va celebrar l'Open Escolar BTT a Llagostera amb el Sea Otter organitzat per A Roda Club Esportiu.

Per primer cop Llagostera va ser present en aquesta prova que cada any es celebra a diversos municipis de les comarques gironines.

És una prova no competitiva on l'objectiu és que els infants passin una bona experiència.

Hi va haver 3 circuits diferents: 1 km (prebenjamins / benjamins), 3 km (principiants) i 5 km (alevins i infantils).

a Generalitat treballa perquè els costos postclausura de Solius es paguin amb la nova planta de compostatge i els recursos que puguin generar noves activitats al complex (per exemple, la instal·lació d'un parc de plaques fotovoltaiques). Precisament, el manteniment obligat per llei durant tres dècades, i que càlculs inicials situen en uns 1,3 milions d'euros (MEUR) anuals, s'ha convertit en l'autèntic cavall de batalla entre els cinc ajuntaments que formen part del consorci i l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, assegura que els consistoris han acordat no revertir aquesta despesa a les taxes d'escombraries perquè seria "inassumible" i critica que se senten "maltractats" per l'Agència.

Després de la clausura de l'abocador, i que la planta de compostatge també es tanqués obeint la sentència del TSJC, ara per ara Solius tan sols funciona com a punt de transferència. Des d'aquí, les deixalles que hi envien els municipis s'envien a Vacarisses o bé, en el cas de l'orgànica, fins a l'Anoia (a Hostalets de Pierola).

Els cinc ajuntaments que formen part de la mancomunitat (Llagostera, Santa Cristina, Sant Feliu, Calonge i Platja d'Aro) ja van admetre que el sobrecost pel trasllat de les escombraries seria un dels motius que els portaria a apujar taxes. Però sobretot, la gran incògnita és d'on sortiran els diners per assumir els costos postclausura de l'abocador.

La llei estableix que aquest manteniment -que sobretot, es focalitza en el tractament de lixiviats que emeten els residus soterrats- s'ha de fer durant 30 anys. I segons els càlculs amb què treballen els ajuntaments, en global això suposarà haver de pagar més de 30 MEUR (perquè anualment, s'estima que la factura es mourà en uns 1,3 MEUR).

De moment, per intentar sortir de l'atzucac, s'està tramitant una nova autorització ambiental per al complex, que es preveu enllestir la primavera de l'any que ve. Per una banda, ha de permetre gestionar la postclausura de l'abocador; i per l'altra, reobrir la planta de compostatge (amb l'objectiu que es pugui modernitzar i continuar tractant la fracció orgànica).

Fonts de l'ARC expliquen que el consorci de Solius, com a titular de l'abocador, és qui ha de generar els ingressos que permetin assumir les despeses postclausura. Per això, la Generalitat treballa perquè el complex torni a generar activitat, no només amb la planta de compostatge -que l'Agència vol renovar i assumir-ne la inversió- sinó també amb altres instal·lacions (per exemple, un parc de plaques solars). I que els diners que se n'obtinguin permetin pagar el cost del manteniment a 30 anys.

Des de l'ARC asseguren que estan "immersos a trobar solucions de finançament" que permetin al consorci afrontar els costos postclausura de Solius. Però els ajuntaments, que ara han d'aprovar les ordenances fiscals, estan molestos. I de fet, com diu l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, se senten "maltractats" per l'Agència.

Els ajuntaments, "rebotats"

Ahir a la nit, precisament, el consistori ganxó va aprovar els impostos i taxes per al 2024. I en el cas de la d'escombraries, la factura pujarà un 25% (a raó d'entre 40 i 50 euros anuals). Durant el ple extraordinari d'ordenances, Carles Motas va assegurar que els cinc alcaldes estan "rebotats", perquè no accepten haver d'assumir les despeses postclausura de Solius. I per això, ja va avançar que cap dels ajuntaments revertirà a les taxes el cost del manteniment de l'antic abocador, perquè seria "inassumible". Motas, durant el ple, va posar com a exemple la situació de Sant Feliu de Guíxols. En aquest cas, va explicar, l'increment de taxes recull el sobrecost d'haver de traslladar les deixalles a Vacarisses o a Hostalets de Pierola, que ha passat dels 98 euros per tona als 158. "Si aquí hi haguéssim d'incloure el cost de manteniment pel tancament de Solius, aquesta quantitat depenent de cada ajuntament seria de fins a 206, 220 o 240 euros per tona", va assegurar l'alcalde. "Com a municipis això no ens correspon", va afirmar. "La gestió dels abocadors no és competència municipal, i si en el cas de Solius s'ha fet malament, no ha estat culpa dels municipis", va afegir, en referència a l'Agència de Residus. L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols va afirmar que els cinc ajuntaments que formen part del consorci -dins el qual l'ARC hi té el 50%- tenen una "preocupació enorme" i va criticar que se senten "maltractats" per la Generalitat. Entre d'altres, per les formes en què se'ls ha anat comunicant el tancament de Solius, dient que fins i tot en algunes reunions els representants de l'Agència de Residus "s'han connectat per Zoom mentre anaven en cotxe". "Les formes també compten, perquè d'aquí se'n veu l'interès", va afegir. "Per dir-ho de manera suau, la sensació amb l'Agència de Residus no és bona", va concloure Carles Motas. Tres d'ells, per sota la mitjana

En el cas de les taxes, part del que determina l'increment és l'índex de recollida selectiva dels diferents municipis (perquè si es genera més rebuig, el cost de tractament és més gran). En aquest sentit, les dades de recollida selectiva del 2022 a les comarques gironines, que aquest dimecres ha fet públiques l'Agència de Residus de Catalunya, situen tres municipis del consorci per sota de la mitjana de la demarcació (47,5%). Són Platja d'Aro (47,02%), Santa Cristina d'Aro (41,81%) i Sant Feliu de Guíxols (37,52%). Llagostera (amb un 80,29%) i Calonge (amb un 56,60%) es troben per damunt de la mitjana de les comarques gironines.

A un dels animals va caldre sacrificar-lo per evitar el seu patiment

La Policia Local de Llagostera investiga les ferides provocades a dos gats i a un gos, tots ells, per trets d’una escopeta de balins. A un dels gats ferits va caldre sacrificar-lo després de l’exploració veterinària. En l’informe del veterinari que el va atendre s’explica que es va procedir a la sedació de l’animal per realitzar-li radiografies que van evidenciar la presència d’un balí a nivell de les vèrtebres toràciques que li va provocar una paraplègia i un dèficit d’innervació de la bufeta urinària. Davant d’aquest diagnòstic, es va recomanar la seva eutanàsia per evitar un patiment innecessari a l’animal.

Els fets han estat denunciats a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) dels Mossos d’Esquadra ubicada a les dependències de la Policia Local de Llagostera que n’investiga l’autoria. Per fer-ho ha demanat la col·laboració ciutadana i ha recordat que es tracta d’un delicte tipificat com a greu amb penes de presó per als infractors.

Els casos dels gats han succeït a la mateixa zona del nucli urbà del municipi, un fet que podria induir a pensar que es tractar d’un mateix autor, segons ha explicat el sergent de la Policia Local, Adrià Ruano. El cas del gos s’ha produït a la urbanització de la Mata.

El sergent de la Policia Local, Adrià Ruano, ha recordat també que el Codi Penal preveu penes de fins a 18 mesos de presó per maltractament a un animal si implica atenció veterinària i de fins a 24 mesos si es provoca la mort de l’animal i per als casos amb més d’un agreujant.