ELPOLLTV

Dim16042024

Back Estàs aquí:Inici Marc Sureda
Marc Sureda

Marc Sureda

Llagostera ha celebrat aquest diumenge la primera edició del Festival d’aprenentatges, Enforma’t. Es tracta d’una iniciativa, promoguda pel servei d’Educació de l’Ajuntament, que neix en el marc del projecte Educació 360, que aposta per l’educació a temps complet. El festival té per objectiu consolidar la xarxa d’agents educatius, donar a conèixer les activitats i propostes educatives que ofereixen les entitats, les empreses privades i el mateix Ajuntament –tant per a infants, com per a joves i adults– i identificar les competències transversals que es treballen amb cadascuna d’aquestes situacions d’aprenentatge, les quals són bàsiques per al desenvolupament integral de qualsevol persona.

“El festival pretén proporcionar a famílies, infants, joves i adults la informació sobre les actuals propostes de la xarxa d’agents educatius de Llagostera per tal que puguin provar-les i descobrir les que més els interessin”, tal i com ha explicat la regidor d’Educació de l’Ajuntament de Llagostera, Irene Miquel.

En aquest sentit el Festival Enforma’t té per objectiu conèixer i identificar les competències que es treballen actualment al municipi, i que des de l’Ajuntament es pugui detectar si n’hi ha que no s’estan oferint, i alhora recollir interessos de les famílies per treballar conjuntament amb entitats i empreses per oferir-les en un futur.

La primera edició del Festival ha estat un èxit, tant pel nombre d’entitats i empreses participants com pel l’afluència de públic. El Festival ha tingut lloc de 10 a 14h al Parc de l’U de l’Octubre i voltants de la zona esportiva del municipi.

Després de la bona acollida ja s’ha començat a treballar en l’edició de l’any vinent.

La Biblioteca Julià Cutiller ha quedat petita durant la presentació de la novel·la «Crims a Reremur» del llagosterenc, Enric Ramionet.

La presentació ha anat a càrrec de Josep Maria Codina.

Els crims perpetrats rere el mur, s'esdevenen en tres moments històrics diferents. De la repressió de la postguerra a l'actualitat, passant per la tèrbola atmosfera de finals dels cinquanta, on convivien els deliris nacionalcatòlics de les Santes Missions franquistes amb la Bodega Ramiro, una taverna oberta a totes les desinhibicions del turisme. Crims a Reremur és una vibrant reivindicació de la memòria històrica a ritme de novel·la negra editada per Edicions Cal·lígraf que trobareu a la venda a la Llibreria Sureda.

Dimecres, 10 abril 2024 09:12

Llagostera revalida el segell Infoparticipa

Un any més, l’ajuntament de Llagostera ha obtingut el segell Infoparticipa impulsat pel Grup d'Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un 96,15% de compliment dels 52 indicadors.

Tot i mantenir els 52 indicadors, enguany els avaluadors han establert nous criteris entre ells la publicació íntegre dels decrets d’alcaldia amb la corresponent anonimització de les dades de caràcter personal. Aquest fet ha fet baixar la puntuació i perdre el 100% de compliment als 4 únics ajuntaments de les comarques gironines que fins ara complien amb el 100%, entre ells Llagostera. El Segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les avaluacions anuals dels webs i dels portals de transparència dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions de Catalunya.

L'acte d'entrega dels guardons va tenir lloc ahir a la tarda, a la sala d'actes del Rectorat de la UAB. Va recollir el guardó el regidor de Comunicació, Adrià Guinó.

La ratafia elaborada per la llagosterenca Assumpta Amat ha guanyat el primer premi del Concurs de Ratafia de la Fira de Primavera de Campllong. Marta Xirgu i l’alcalde de Campllong, Lluís Freixas, van obtenir el segon i tercer premi respectivament. Enguany s’han presentat al concurs un total de 17 ratafies.
L'Oxfam Intermón Trailwalker, el repte esportiu i solidari més gran per equips, celebra aquest cap de setmana la seva tretzena edició a Girona amb 2.300 participants, agrupats en més de 300 equips, que han aconseguit recaptar més de 341.000 euros. Una recaptació que servirà per garantir l'accés a aigua potable a 100.000 persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia que se n'han vist privades per les conseqüències de la crisi climàtica.

Un any més l'Ajuntament de Llagostera ha posat a disposició dels organitzadors el local polivalent on una vintena de voluntaris del municipi donaran suport als participants.

Un total de 200 equips han pres la sortida aquest dissabte des d'Olot en les dues modalitats més exigents a nivell físic: les de 100 km i 55 km. Al llarg del cap de setmana recorreran, caminant o corrent, la Via Verda que uneix aquesta localitat amb Sant Feliu de Guíxols i Girona respectivament. Els que realitzen la distància de 100 km han de cobrir en un màxim de 32 hores el recorregut, que també passa pels municipis de Les Preses, La Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d'Aro. Per la seva banda, els participants en la modalitat de 55 km han de fer en un màxim de 16 hores el recorregut (el mateix fins a Girona).

Uns altres 100 participen el diumenge a la marxa de 10 km, una modalitat més assequible per a tothom i pensada especialment per a famílies i grups d'amics que volen viure una experiència solidària i també lúdica. Santa Cristina d´Aro serà l´escenari de la sortida, mentre que Sant Feliu de Guíxols acollirà l´arribada.

Del total d'equips, el 75% s'han format en entorns corporatius, fet que consolida el Trailwalker com a esdeveniment idoni per fomentar el treball en equip. La participació femenina segueix la tendència a l'alça de les darreres edicions i s'ha situat aquest any al 55%. Una experiència immersiva i altres sorpreses

Al llarg del recorregut, les persones que participen al Trailwalker poden comprovar l’impacte que té el seu esforç. Els equips es troben amb uns cartells que els conviden a escoltar el testimoni de dues persones que reben suport d'Oxfam Intermón i del personal de l'organització que treballa a les comunitats. Una proposta auditiva explica la problemàtica amb l'aigua a una regió del centre de Kenya a causa de la crisi climàtica i les solucions que aporta Oxfam Intermón. La història es divideix en nou peces breus que també poden escoltar les persones de suport de cada equip als punts de control.

Un dels testimonis que podran escoltar els participants és el d'Abdia Ibrahim, del comtat d'Isiolo, a Kenya: “Ara puc gaudir d'aigua neta i segura per beure i cuinar sense témer per la salut dels meus fills i filles, ja que ens donen productes per potabilitzar l’aigua i tancs d’emmagatzematge que ens permeten tenir aigua neta a casa durant més d'una setmana. A més, la possibilitat de banyar-nos diàriament és inigualable. Estàvem patint molt sense aigua”. A més, a la meta de Girona es podran veure i tocar algunes de les solucions que planteja l'organització per garantir l'accés a aigua potable. A la meta de Sant Feliu hi haurà diverses sorpreses, entre les quals hi ha una piscina de boles, perquè les persones participants, les seves famílies i el públic que acudeixi a animar puguin acabar l'experiència d'una manera lúdica.

L'Oxfam Intermón Trailwalker ha comptat un any més amb Edurne Pasaban com a ambaixadora. Tot i que no ha pogut ser present perquè es troba precisament a Kenya, l'alpinista ha fet arribar un missatge d'ànim als equips. A més, l'activista mediambiental Jon Kareaga participa a la prova, completant la distància de 55 km al costat del seu equip.

Una prova que ‘enganxa’

El Trailwalker és un desafiament que ‘enganxa’ moltes persones, motivades pel repte esportiu, per viure una experiència amb amistats i/o col·legues de treball o per estar vinculat a una causa solidària. En aquesta edició, l'organització ha decidit reconèixer aquelles persones que han repetit 10 o més vegades: Miguel Ángel García Purificación, la persona amb més Trailwalkers a les seves cames –supera la quinzena- amb el seu equip REUS SOLIDARI; Nicolau Municio, un dels veterans per edat i per participacions en el Trailwalker; Xavier Sant Riambau, Joan Ramón Caldés i Jordi Espert i Ferrer, Trailwalkers que fan llegenda participant tots ells en equips corporatius de Banc Sabadell; José María Comanu Lluch, també una llegenda de Caixa Popular; i un equip sencer, ELS ANGELS, format per Baldo Salvatella i Guilà, Jaume Blasco Carrau, Carles Curto Castro i Alex Ferrero Escudé, que ha repetit fins a deu cops. Aquests ‘Oxfam Trailwalker LEGEND’ han rebut una medalla de reconeixement en el moment de la sortida. A més, també s'ha lliurat un reconeixement amb forma de gota a l'equip BSZ Los Zafirs, el que més fons ha recaptat aquest any, i un altre a Banc Sabadell, l'empresa que més equips ha sumat.

L'objectiu: quilòmetres per aigua

Des del 2011, quan va tenir lloc la primera edició d'aquesta marxa solidària a Espanya, han participat a la prova gairebé 30.000 persones i s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències que l'emergència climàtica està tenint sobre els més vulnerables. A la passada edició, van participar més de 1.500 persones i es van recaptar més de 317.000 euros.

Participar a l'Oxfam Intermon Trailwalker és formar part del moviment global d'Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova s'ha celebrat a nou països (Hong Kong, Corea del Sud, Índia, Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica, França, Gran Bretanya i Espanya) amb un mateix objectiu: fer front a les emergències humanitàries causades pel canvi climàtic com ara inundacions o sequeres.

Les persones que hi participen caminen contra la pobresa i la crisi climàtica, que ja té efectes evidents també al nostre entorn. N'és una prova l'emergència per sequera declarada a Catalunya. La recaptació de l'Oxfam Intermon Trailwalker es destina a projectes nous que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic. En 30 anys, els desastres relacionats amb el clima s'han triplicat: sequeres, inundacions, tornados i huracans canvien les vides de milions de persones, dificultant l'accés a aigua potable. L'accés a aigua potable per beure, cuinar i rentar-se és essencial per a la vida i per evitar que es propaguin malalties com el còlera i la diarrea. Sense aigua neta s'accentuen els nivells de desnutrició, que ja són greus als països on Oxfam Intermón treballa. La manca d'accés a aigua potable fa que milions de persones visquin en la pobresa i que milers de dones i nenes hagin de caminar cada dia molts quilòmetres per anar a buscar aigua, de manera que no poden fer altres activitats com anar a escola o cultivar més aliments, cosa que perpetua les situacions de desigualtat i la pobresa. La recaptació d’aquesta edició de l?Oxfam Intermón Trailwalker servirà, per exemple, per facilitar kits d’higiene familiar, latrines d’emergència i fonts d’aigua potable a poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Sostenibilitat

A Oxfam Intermon Trailwalker apostem de forma clara per la sostenibilitat, buscant que el nostre esdeveniment tingui el menor impacte al territori. Entre altres coses, calculem la petjada de carboni per tal de conèixer en quins aspectes hem de treballar de cara a la reducció d’aquest impacte. En aquest document exposem què estem fent en aquest sentit i, a més, hem elaborat una guia de bones pràctiques sostenibles per a les persones que hi participen.

L'Àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Llagostera ha convocat el concurs d'engalanament de balcons, carrers i aparadors per fer-los lluir durant la Festa Major. La data límit d'engalanament és el dia 14 de maig de 2024. Les inscripcions es poden fer a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé al Whatsapp: 625 73 96 04. Cal enviar una fotografia del balcó, carrer o aparador i indicar el nom del participant, carrer o establiment, l’adreça postal i un telèfon de contacte. 

La Processó ha recorregut els carrers del nucli antic acompanyada pels Manaies de Llagostera amb els seus tambors i llances trencant el silenci del Via Crucis. Un any més la Processó ha comptat amb la presència de la Dolorosa petita, portada tradicionalment per dones, i l’acompanyament del Cor Parroquial dirigit per Àngel Grabulosa, que ha cantat diverses cançons.

Prèviament els Manaies de Llagostera han desfilat fins a la Plaça Catalunya per exhibir-se i han pujat fins a la plaça del Castell per iniciar el seguici de la Processó.

Dimarts, 26 Març 2024 14:18

Llagostera acollirà 18 partits del MIC

El torneig internacional de futbol base MICFootball (MIC - Mediterranean International Cup) posarà demà en marxa la seva 22ª edició. La competició es disputarà fins aquest proper diumenge, 31 de març, a 56 camps de 40 municipis de les comarques gironines, entre ells Llagostera. L'esdeveniment, tota una referència esportiva de la Setmana Santa, comptarà amb la participació més elevada de la seva història: més de 8.000 futbolistes i 412 equips procedents de 39 països dels cinc continents. Els jugadors i jugadores es repartiran en 9 categories depenent de la seva edat, des de l'U12 fins a l'U19. A Llagostera hi ha previstos 18 partits.

Ahir l'alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, la regidora Maria Carmen Flores i el president del Club Base Llagostera, Josep Aliu, van assistir al sopar de presentació.

Podeu consultar el calendari de partits que es disputaran a Llagostera des d'aquí.

Dimecres, 20 Març 2024 05:57

Èxit del primer Cros Escolar

Uns 400 alumnes de les escoles de primària de Llagostera han participat aquest dimarts al primer Cros Escolar, al parc Miquel Noguer Auladell. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’àrea d’Esports, el servei d’Educació de l’Ajuntament i les escoles del municipi.

Els alumnes del PFI-PTT d’Auxiliar de vivers i jardins han col·laborat en la gestió del cros al llarg de tota la jornada. El cros escolar està emmarcat en el Pla estratègic Educació 360 de Llagostera, pretén fomentar la pràctica de l’esport i els hàbits saludables i continuar connectant els diversos agents educatius de Llagostera.

Amb l’hora del conte “les papallones també volen poesia”, a càrrec de la Minúscula, avui comença la programació de l’Arrima’t Festival de Poesia de Llagostera. Serà a les 17.30h a la sala polivalent del Centre Cultural Can Roig. La programació d’enguany inclou una sessió especial del club de lectura per a adults, amb l'autora Maria Rosa Font Massot (21 de març), un acte dedicat a la poesia i a la interculturalitat (22 de març), l’espectacle teatral “El Ring. Espriu Vs. Ferrater (23 de març) i un taller de composició gràfica i cal·ligràfica (24 de març). Podeu consultar el detall de la programació a www.culturallagostera.cat
Pàgina 1 de 246