ELPOLLTV

Dij07112024

Back Estàs aquí:Inici Notícies Comerç Marc Sureda
Marc Sureda

Marc Sureda

“Conflicte, viòlencia, justícia. Llagostera del segle XV” és el títol del llibre de Lluís Sales Favà, guanyador de la IX Beca Esteve Fa que l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera convoca amb l’objectiu de promoure la realització de treballs d’investigació en ciències socials i humanes en l’àmbit històric del municipi i el seu entorn.

La presentació ha tingut lloc aquest dissabte al vespre a càrrec de l’historiador Elvis Mallorquí i de l’autor acompanyats per l’alcalde de Llagostera, Narcís Llinàs, a la sala Can Roure.

El llibre pren el conflicte i la violència com a objectes d'estudi. A partir de documentació produïda a la vila de Llagostera, l'autor descriu les causes, els actors implicats i les formes de resolució de les disputes que van tenir lloc al municipi a les darreries del segle XV.

El llibre s'interessa per la forma en què el llinatge nobiliari dels Cruïlles assumí el domini de Llagostera. L'estudi també aborda les condicions de vida de la comunitat d’aquella època i les diferències socials, que en alguns casos eren motiu de conflictivitat.

Al llarg de l'obra es posa en valor l'autonomia dels individus a l'hora de recórrer a les institucions de justícia i escollir la millor estratègia; com a denunciants, com a denunciats, i fins i tot com a testimonis.

Lluís Sales i Favà (Barcelona, 1982) és Doctor en Història per la Universitat de Girona. Actualment és borsari post doctoral a l’Instituto de Estudos Medievais de la Universidade Nova de Lisboa. Anteriorment havia estat investigador associat al King's College de Londres. L’autor s'ha especialitzat en l’estudi del crèdit privat i la morositat en contextos rurals durant la Baixa Edat Mitjana. Així, ha treballat amb documentació inèdita emanada de les corts jurisdiccionals locals d’àmbit civil per descriure els mecanismes a través dels quals es perseguien els impagaments. En diferents publicacions ha destacat la capacitat de la pagesia servil catalana per involucrar-se en accions a la cort en defensa dels seus propis interessos econòmics. S’ha interessat també per altres esferes de les formes i nivells de vida dels pagesos, especialment per la ramaderia comercial i la compravenda de productes manufacturats a les viles-mercat del nord-est català. Darrerament ha publicat l’edició i comentari d’una valuosa font fiscal – el fogatjament de 1496 – corresponent a la ciutat de Barcelona (La ciutat de Barcelona segons el fogatjament de 1496, Museu d'Història de Barcelona, Barcelona, 2021). La Beca Esteve Fa es va crear l’any 1997 i es va dedicar al llagosterenc Esteve Fa Tolsanas. Té per objectiu la promoció de la recerca en els camps de les humanitats i de les ciències socials en l’àmbit de Llagostera. La convoca bianualment l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Llagostera, a través de l’Arxiu Municipal.

Els treballs guanyadors es publiquen a la Col·lecció Beca Esteve Fa Tolsanas.

Esteve Fa Tolsanas va néixer a Llançà el 30 d’agost de 1925 i va morir a Llagostera l’11 de març de 1997. Va ser un home inquiet, autodidacta, amb un gran coneixement de l’entorn i amb una gran capacitat d’encomanar el seu entusiasme per tot el que es referia a Llagostera. Això el va portar a establir contacte amb molta gent, des d’estudiants a professors universitaris i erudits locals.

A l’Esteve Fa se li reconeix la tasca realitzada per a la recuperació i difusió del patrimoni, va ser un autèntic instigador cultural, gràcies al seu mestratge molts llagosterencs varen prendre consciència de la importància del patrimoni cultural i de la necessitat de protegir-lo.

Alfred Barrau i Güil, amb l’obra Epíleg és el guanyador del XXIX Concurs Literari Sant Jordi de Llagostera. L’acte de lliurament del premi ha tingut lloc aquest divendres a la Biblioteca Julià Cutiller. A la categoria d’adults s’hi ha presentat un total de 25 treballs.

L’alcalde Narcís Llinàs ha estat l’encarregat de lliurar el premi dotat amb 600 euros. Pel que fa a la categoria juvenil les guanyadores han estat les llagosterenques Queralt Sevilla Badosa amb l’obra Ja he begut oli i Bruna Raluy Vila, amb l’obra La discussió. La categoria C, ha quedat deserta. Les guanyadores han rebut un val per valor de 150 euros per comprar llibres a la Llibreria Sureda. El regidor de Cultura, Adrià Gunó, ha lliurat els premis. L’acte ha finalitzat amb l’espectacle Llibràlegs V, dirigit per Jordi Casanovas amb la interpretació de Mercè Pons i Meritxell Yanes.

L'Ajuntament de Llagostera ha inaugurat aquest dissabte al migdia el nou espai dedicat al dol perinatal al Cementiri Municipal.

La regidora Pilar Aliu ha expressat el seu agraïment a tots aquells que han contribuït a fer possible aquest espai, entre ells els tècnics de l’Ajuntament, la Brigada Municipal i els alumnes de l'Escola d'Art Pere Mayol i del Programa de Formació i Inserció de Jardineria. Aquest espai ofereix un lloc físic de recolliment i record per a les famílies que han viscut la pèrdua d'un nadó durant l'embaràs o en els primers dies després del naixement.

La regidora Aliu també ha compartit algunes reflexions per transformar la percepció social sobre el dol perinatal. Ha destacat la importància de fer visible aquest tipus de pèrdues, oferint suport i acompanyament a les famílies en aquesta experiència difícil.

La idea de l’espai ha variat del projecte inicial que preveia una font en forma de ventre i un mosaic, on els ocells, fets per alumnes de 4 a 12 anys de l'Escola d'Art Pere Mayol) volen per recollir les llavors que cauen del cel. Es tracta d’una al·legoria a la vida, a recollir les llavors i fer-les volar alt, perquè siguin on siguin, germinin plenes de l’amor de qui les ha engendrat. Els ocells i les llavors representen la vida, la vida d’aquests nadons que no han pogut ser però que estan presents en el sí de les seves famílies. La font ha estat substituïda per un mosaic que s’ha adaptat perquè tingui el mateix significat.

Per enriquir la simbologia del monument s’ha col·locat una placa on hi consta una citació d’un poema de Joan Margarit que diu així: Estimar és un lloc. Perdura en el més profund: és d’on venim. I també el lloc on queda la vida.” Precisament, el poeta Joan Margarit va patir la pèrdua de dues filles, motiu pel qual s’han escollit aquestes paraules.

Durant la inauguració s’ha fet una lectura conjunta, per part de tots els partits amb represenració municipal, del manifest “Trencar el silenci” que les associacions i grups de suport al dol gestacional, perinatal i neonatal de Catalunya i Espanya van publicar el dia 15 d’octubre de 2020 amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Mort Gestacional i Perinatal. Gairebé un any després de la publicació d’aquest manifest, concretament el dia 21 de setembre de 2021, es va promulgar la Llei d’Acompanyament Integral de les Persones en Dol Gestacional, coneguda com a “Llei Dominga”, la qual estableix accions concretes de contenció, empara i respecte d’atenció a la salut per a la dona i les famílies que viuen la pèrdua d’un fill en període gestacional o perinatal.

L’acte ha finalitzat amb la lectura d’un fragment del llibre “Maternitat invisible”, de la psicòloga, psicoterapeuta i escriptora Elisenda Pascual Martí i amb una ofrena floral al nou espai.

Diumenge, 14 abril 2024 14:46

Commemoració del dia de la II República

Llagostera ha commemorat aquest diumenge el dia de la II República amb un emotiu homenatge a tots els llagosterencs executats per la repressió franquista i als camps d’exterimini nazis.

L’acte, organitzat per l’Associació per a la recuperació històrica de Llagostera, ha tingut lloc al cementiri municipal on s’han fet diversos parlaments i una ofrena floral.

Llagostera ha celebrat aquest diumenge la primera edició del Festival d’aprenentatges, Enforma’t. Es tracta d’una iniciativa, promoguda pel servei d’Educació de l’Ajuntament, que neix en el marc del projecte Educació 360, que aposta per l’educació a temps complet. El festival té per objectiu consolidar la xarxa d’agents educatius, donar a conèixer les activitats i propostes educatives que ofereixen les entitats, les empreses privades i el mateix Ajuntament –tant per a infants, com per a joves i adults– i identificar les competències transversals que es treballen amb cadascuna d’aquestes situacions d’aprenentatge, les quals són bàsiques per al desenvolupament integral de qualsevol persona.

La Biblioteca Julià Cutiller ha quedat petita durant la presentació de la novel·la «Crims a Reremur» del llagosterenc, Enric Ramionet.

La presentació ha anat a càrrec de Josep Maria Codina.

Els crims perpetrats rere el mur, s'esdevenen en tres moments històrics diferents. De la repressió de la postguerra a l'actualitat, passant per la tèrbola atmosfera de finals dels cinquanta, on convivien els deliris nacionalcatòlics de les Santes Missions franquistes amb la Bodega Ramiro, una taverna oberta a totes les desinhibicions del turisme. Crims a Reremur és una vibrant reivindicació de la memòria històrica a ritme de novel·la negra editada per Edicions Cal·lígraf que trobareu a la venda a la Llibreria Sureda.

Dimecres, 10 abril 2024 09:12

Llagostera revalida el segell Infoparticipa

Un any més, l’ajuntament de Llagostera ha obtingut el segell Infoparticipa impulsat pel Grup d'Investigació ComSET (Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència) de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb un 96,15% de compliment dels 52 indicadors.

Tot i mantenir els 52 indicadors, enguany els avaluadors han establert nous criteris entre ells la publicació íntegre dels decrets d’alcaldia amb la corresponent anonimització de les dades de caràcter personal. Aquest fet ha fet baixar la puntuació i perdre el 100% de compliment als 4 únics ajuntaments de les comarques gironines que fins ara complien amb el 100%, entre ells Llagostera. El Segell InfoParticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és una certificació que atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les avaluacions anuals dels webs i dels portals de transparència dels ajuntaments, consells comarcals i diputacions de Catalunya.

L'acte d'entrega dels guardons va tenir lloc ahir a la tarda, a la sala d'actes del Rectorat de la UAB. Va recollir el guardó el regidor de Comunicació, Adrià Guinó.

La ratafia elaborada per la llagosterenca Assumpta Amat ha guanyat el primer premi del Concurs de Ratafia de la Fira de Primavera de Campllong. Marta Xirgu i l’alcalde de Campllong, Lluís Freixas, van obtenir el segon i tercer premi respectivament. Enguany s’han presentat al concurs un total de 17 ratafies.
L'Oxfam Intermón Trailwalker, el repte esportiu i solidari més gran per equips, celebra aquest cap de setmana la seva tretzena edició a Girona amb 2.300 participants, agrupats en més de 300 equips, que han aconseguit recaptar més de 341.000 euros. Una recaptació que servirà per garantir l'accés a aigua potable a 100.000 persones de comunitats vulnerables d'Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia que se n'han vist privades per les conseqüències de la crisi climàtica.

Un any més l'Ajuntament de Llagostera ha posat a disposició dels organitzadors el local polivalent on una vintena de voluntaris del municipi donaran suport als participants.

Un total de 200 equips han pres la sortida aquest dissabte des d'Olot en les dues modalitats més exigents a nivell físic: les de 100 km i 55 km. Al llarg del cap de setmana recorreran, caminant o corrent, la Via Verda que uneix aquesta localitat amb Sant Feliu de Guíxols i Girona respectivament. Els que realitzen la distància de 100 km han de cobrir en un màxim de 32 hores el recorregut, que també passa pels municipis de Les Preses, La Vall d’en Bas, Sant Feliu de Pallerols, les Planes d'Hostoles, Amer, Anglès, Bescanó, Salt, Girona, Cassà de la Selva, Llagostera i Santa Cristina d'Aro. Per la seva banda, els participants en la modalitat de 55 km han de fer en un màxim de 16 hores el recorregut (el mateix fins a Girona).

Uns altres 100 participen el diumenge a la marxa de 10 km, una modalitat més assequible per a tothom i pensada especialment per a famílies i grups d'amics que volen viure una experiència solidària i també lúdica. Santa Cristina d´Aro serà l´escenari de la sortida, mentre que Sant Feliu de Guíxols acollirà l´arribada.

Del total d'equips, el 75% s'han format en entorns corporatius, fet que consolida el Trailwalker com a esdeveniment idoni per fomentar el treball en equip. La participació femenina segueix la tendència a l'alça de les darreres edicions i s'ha situat aquest any al 55%. Una experiència immersiva i altres sorpreses

Al llarg del recorregut, les persones que participen al Trailwalker poden comprovar l’impacte que té el seu esforç. Els equips es troben amb uns cartells que els conviden a escoltar el testimoni de dues persones que reben suport d'Oxfam Intermón i del personal de l'organització que treballa a les comunitats. Una proposta auditiva explica la problemàtica amb l'aigua a una regió del centre de Kenya a causa de la crisi climàtica i les solucions que aporta Oxfam Intermón. La història es divideix en nou peces breus que també poden escoltar les persones de suport de cada equip als punts de control.

Un dels testimonis que podran escoltar els participants és el d'Abdia Ibrahim, del comtat d'Isiolo, a Kenya: “Ara puc gaudir d'aigua neta i segura per beure i cuinar sense témer per la salut dels meus fills i filles, ja que ens donen productes per potabilitzar l’aigua i tancs d’emmagatzematge que ens permeten tenir aigua neta a casa durant més d'una setmana. A més, la possibilitat de banyar-nos diàriament és inigualable. Estàvem patint molt sense aigua”. A més, a la meta de Girona es podran veure i tocar algunes de les solucions que planteja l'organització per garantir l'accés a aigua potable. A la meta de Sant Feliu hi haurà diverses sorpreses, entre les quals hi ha una piscina de boles, perquè les persones participants, les seves famílies i el públic que acudeixi a animar puguin acabar l'experiència d'una manera lúdica.

L'Oxfam Intermón Trailwalker ha comptat un any més amb Edurne Pasaban com a ambaixadora. Tot i que no ha pogut ser present perquè es troba precisament a Kenya, l'alpinista ha fet arribar un missatge d'ànim als equips. A més, l'activista mediambiental Jon Kareaga participa a la prova, completant la distància de 55 km al costat del seu equip.

Una prova que ‘enganxa’

El Trailwalker és un desafiament que ‘enganxa’ moltes persones, motivades pel repte esportiu, per viure una experiència amb amistats i/o col·legues de treball o per estar vinculat a una causa solidària. En aquesta edició, l'organització ha decidit reconèixer aquelles persones que han repetit 10 o més vegades: Miguel Ángel García Purificación, la persona amb més Trailwalkers a les seves cames –supera la quinzena- amb el seu equip REUS SOLIDARI; Nicolau Municio, un dels veterans per edat i per participacions en el Trailwalker; Xavier Sant Riambau, Joan Ramón Caldés i Jordi Espert i Ferrer, Trailwalkers que fan llegenda participant tots ells en equips corporatius de Banc Sabadell; José María Comanu Lluch, també una llegenda de Caixa Popular; i un equip sencer, ELS ANGELS, format per Baldo Salvatella i Guilà, Jaume Blasco Carrau, Carles Curto Castro i Alex Ferrero Escudé, que ha repetit fins a deu cops. Aquests ‘Oxfam Trailwalker LEGEND’ han rebut una medalla de reconeixement en el moment de la sortida. A més, també s'ha lliurat un reconeixement amb forma de gota a l'equip BSZ Los Zafirs, el que més fons ha recaptat aquest any, i un altre a Banc Sabadell, l'empresa que més equips ha sumat.

L'objectiu: quilòmetres per aigua

Des del 2011, quan va tenir lloc la primera edició d'aquesta marxa solidària a Espanya, han participat a la prova gairebé 30.000 persones i s'han recaptat més de 8 milions d'euros per lluitar contra les conseqüències que l'emergència climàtica està tenint sobre els més vulnerables. A la passada edició, van participar més de 1.500 persones i es van recaptar més de 317.000 euros.

Participar a l'Oxfam Intermon Trailwalker és formar part del moviment global d'Oxfam contra la pobresa i la injustícia climàtica. La prova s'ha celebrat a nou països (Hong Kong, Corea del Sud, Índia, Austràlia, Nova Zelanda, Bèlgica, França, Gran Bretanya i Espanya) amb un mateix objectiu: fer front a les emergències humanitàries causades pel canvi climàtic com ara inundacions o sequeres.

Les persones que hi participen caminen contra la pobresa i la crisi climàtica, que ja té efectes evidents també al nostre entorn. N'és una prova l'emergència per sequera declarada a Catalunya. La recaptació de l'Oxfam Intermon Trailwalker es destina a projectes nous que permeten una vida digna a les persones més afectades pels efectes del canvi climàtic. En 30 anys, els desastres relacionats amb el clima s'han triplicat: sequeres, inundacions, tornados i huracans canvien les vides de milions de persones, dificultant l'accés a aigua potable. L'accés a aigua potable per beure, cuinar i rentar-se és essencial per a la vida i per evitar que es propaguin malalties com el còlera i la diarrea. Sense aigua neta s'accentuen els nivells de desnutrició, que ja són greus als països on Oxfam Intermón treballa. La manca d'accés a aigua potable fa que milions de persones visquin en la pobresa i que milers de dones i nenes hagin de caminar cada dia molts quilòmetres per anar a buscar aigua, de manera que no poden fer altres activitats com anar a escola o cultivar més aliments, cosa que perpetua les situacions de desigualtat i la pobresa. La recaptació d’aquesta edició de l?Oxfam Intermón Trailwalker servirà, per exemple, per facilitar kits d’higiene familiar, latrines d’emergència i fonts d’aigua potable a poblacions vulnerables d’Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. Sostenibilitat

A Oxfam Intermon Trailwalker apostem de forma clara per la sostenibilitat, buscant que el nostre esdeveniment tingui el menor impacte al territori. Entre altres coses, calculem la petjada de carboni per tal de conèixer en quins aspectes hem de treballar de cara a la reducció d’aquest impacte. En aquest document exposem què estem fent en aquest sentit i, a més, hem elaborat una guia de bones pràctiques sostenibles per a les persones que hi participen.

L'Àrea de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Llagostera ha convocat el concurs d'engalanament de balcons, carrers i aparadors per fer-los lluir durant la Festa Major. La data límit d'engalanament és el dia 14 de maig de 2024. Les inscripcions es poden fer a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. o bé al Whatsapp: 625 73 96 04. Cal enviar una fotografia del balcó, carrer o aparador i indicar el nom del participant, carrer o establiment, l’adreça postal i un telèfon de contacte.